Derfor skal du holde sommerferie på Østerbro

26. juni 2020 | Guide

Holder du sommerferie hjemme i år? Østerbro er spækket med lokale ferieoplevelser, der venter lige rundt om hjørnet – hvad enten du er til strand, kultur, natur eller shopping. Læs guiden til den ultimative staycation på Østerbro her.

Hvis ikke fly, hvad så?

Sommeren er over os, og for mange plejer det at betyde en bilferie til Italien eller flyvetur til Thailand. Men i år kommer mange af os nok til at tilbringe sommeren under mere hjemlige himmelstrøg, og dermed spare en af de helt tunge poster på CO2-kontoen.

En flyrejse tur/retur til Thailand udleder ca. 4 ton CO2 per person. Til sammenligning bør vi ikke udlede mere end 2 ton CO2 om året, hvis vi skal leve op til Parisaftalens klimamål.

Men hvis vi ikke skal flyve på ferie, hvad så? Heldigvis behøver sommerferien ikke at være en stor CO2-sluger. Mange har efterhånden fået øjnene op for at rejse med tog, tage på vandreferie, cykelferie osv. Og så er der den måske mest bæredygtige ferie af dem alle: staycation.

Hold sommer på Østerbro

Staycation går ganske enkelt ud på at holde ferie hjemme. Det er bedre for både klimaet og pengekontoen. Og så er det en unik mulighed for at komme ned i gear og opleve sin by og sit lokalområde med nye øjne. Tusindvis af turister rejser jo til København hvert år for at holde ferie. Så hvorfor ikke gøre København til din næste feriedestination? København er spækket med lokale ferieoplevelser, der venter lige rundt om hjørnet – hvad enten du er til strand, shopping, kultur eller natur. Og Østerbro er ingen undtagelse.

I denne guide kan du danne dig et overblik over nogle af de mange oplevelser, steder og bæredygtige aktiviteter, som Østerbro byder på henover sommeren.

Sand mellem tæerne og krabber i nettet

Østerbro har flere steder, hvor du kan få sand mellem tæerne og kaste dig i bølgen blå. Svanemøllen Strand på Østerbro er en af byens bedste sandstrande. Har du små størrelser, kan du kombinere strandturen med krabbefiskeri på bademolen – husk blot at medbringe snor, net, spand og evt. madding hjemmefra.

Er du i Nordhavn, kan du tage forbi Badezone Sandkaj og få en opkvikkende havnedukkert. Badezonen er netop blevet udvidet – dog uden at være blevet til et decideret havnebad med livreddere osv. Østerbros fantastiske badesteder tiltrækker dog mennesker fra hele byen, så hvis du oplever, at der er alt for mange mennesker samlet, kan det være en idé at cykle lidt længere, f. eks. til Hellerup Strand, hvor det kan være nemmere at holde afstand. Svanemølle Strand har kun eksisteret siden 2010, men den er allerede blevet byens andetmest populære sted at opholde sig på en sommerdag i København – kun overgået af Nyhavn.

Foto: Thomas Dambo

Bynatur, sommerdans og en hemmelig trold

Er du mere til bynatur og dyreliv, er Østerbro begavet med et hav af grønne oaser, hvor sommeren kan nydes på første parket. Et af Københavns skønneste naturområder finder du i den fredede Ryvangens Naturpark, hvor du kan holde picnic blandt heste og får. Og når mørket falder på i Fælledparken, kan du høre den sjældne balkanlatterfrø snakke i mørket, eller opleve flagermus, der jager mod den lyse nattehimmel. Sommer i Fælledparken byder desuden på gratis sommerdans under åben himmel og for alle aldre – lige fra Swing til Folkedans, og dansetimer specielt for børn og seniorer. I år selvfølgelig i en Covid-19 venlig udgave.

Du kan også gå på opdagelse i den uspolerede natur på Nordhavnstippen. Det er netop dette område som Nordhavns Naturvenner foreslår bliver lavet til en stor naturpark med strandeng, skov og fælled. Se en video fra Nordhavnstippen her

Eller hvad med at gå på jagt efter den skjulte trold, som kunstneren Thomas Dambo netop har opstillet på et hemmeligt sted i Nordhavn? Rygterne siger, at den skulle befinde sig i nærheden af Skudehavnen på Nordhavns spydspids!

Du kan også gå ind på www.naturibyen.com og finde vej til brombærkrat, lamaer, soppebassiner, krabber og meget mere i Københavns mange grønne og blå åndehuller – både de kendte og de lidt mere hemmelige.

Foto: Pia Storm

Shop bæredygtigt

For nogle er ferie at have tid til at shoppe. Og dropper du svipturen til udlandet, får du både mere tid og flere penge at shoppe for herhjemme. På Østerbro og i resten af København finder du genbrugsbutikker til både hverdag og fest, og så er sommeren sæson for loppemarkeder. Og der er vintageforretninger specialiseret i alt fra skinnende pailletter og læderfrynser til seje firserflyverdragter i pangfarver. Der er næsten garanti for gevinst, uanset om du skal opgradere din bæredygtige garderobe eller købe nips og gaver.

Læg f.eks. vejen forbi Red Barnets genbrugsbutik i Nordre Frihavnsgade, Kirkens Genbrug i Masnedøgade, Afrika Genbrug i Ryesgade, Foxholm i Århusgade eller Vintage 199 på Jagtvej. Du kan også besøge loppesupermarkedet Lidkøb, med stande inddelt efter kategorier som f.eks. luksustøj, udstyr til børn og antiknips. Lidkøb har desuden en stor, børnevenlig cafe, hvor du kan nyde en saftig direktørsnegl og en god cremet latte.

Skal det være nyt, men alligevel bæredygtigt, kan du besøge butikken Less a Fair i Nordre Frihavnsgade og dykke ned i en verden af bæredygtige produkter og gaveideer. Har du småfolk derhjemme eller på vej, kan du lægge vejen forbi PureBaby i Willemoesgade. Her finder du alt hvad du skal bruge til de mindste, 100% økologisk og helt uden skadelig kemi.

Foto: ØsterGro

Mad, vin og lyse sommeraftner

En staycation er en oplagt mulighed for at tage sig god tid og spise ude i de lyse sommeraftener. På Østerbro finder du flere bæredygtige spisesteder, hvor økologi, lokale råvarer, gourmet og kvalitet går op i en højere enhed. Hos ØsterGro på taget i Æbeløgade holder Gro Spiseri f.eks. til huse. Her kan du lade dig forkæle af dygtige kokke, der tryller med de hjemmedyrkede råvarer. Lige nedenunder finder du Hahnemanns Køkken på Sankt Kjelds Plads, hvor du kan nyde en økologisk brunch, frokost eller take-away lavet af sæsonens friske råvarer – og med udsigt til blomster og bier.

Eller hvad med at nyde en vegansk burger eller andre plantebaserede herligheder på restaurant Souls eller den økologiske cafe Baryl? Souls ligger på det hyggelige torv, Melchiors Plads, hvor der er udeservering hele sommeren.

 Salonen på Østerbrogade er der økologi og kultur på menuen. Er du til kaffe og kage (og genbrug), kan du lægge vejen forbi den kombinerede kaffebar og retrobutik Krejl & Kaffe, som ligger 5 minutters gang fra grønne Tåsinge Plads i Østerbros klimakvarter. Her kan du nyde din kaffe og samtidig tjekke gamle vaser, godt gammelt børnelegetøj og andet retrointeriør ud.

Sidst, men ikke mindst, kan du forsyne dig med sæsonens friske, økologiske og biodynamiske råvarer på Bondens Marked hver lørdag. Det er på Sankt Jakobs Plads kl. 10-15. Og her er god mulighed for at møde dine lokale, økologiske avlere ansigt til ansigt.

Dit grønne bykort

Du kan danne dig et overblik over de mange grønne muligheder på Østerbro i Miljøpunkt Østerbros digitale bydelskort:

Kender du en bæredygtig butik, et grønt område, eller et sted, hvor man kan reparere og genbruge, som ikke er på kortet? Så send en mail til [email protected] med dit forslag. Skriv gerne “Østerbrokortet” som emne.

Du finder selvfølgelig også mange flere ferieoplevelser uden for Østerbros grænser. Bevæbnet med cykel eller rejsekort kan du gå på opdagelse i resten af byen. Og med cyklen i toget kan du komme på tur ud af byen og se steder, du måske aldrig har set før, selvom de kun er 10, 15 eller 20 km væk. Ferier er til for at lade op og lade os berige, inspirere, være sammen, opleve nærvær eller eventyr.

Spørg dig selv, hvad ferie er for dig og lad dig rive med og begejstre af alt det, du har lige uden for gadedøren.

God sommer!

 

Læs også:

Guide

Oplev Nordhavnstippen

Hvad sker der, når naturen får lov at overtage et forladt byområde? Det kan du opleve på Nordhavnstippen i Ydre Nordhavn. Her er vild natur, udsigt til Øresund og masser af sankemuligheder - og området ligger ikke mere end en cykeltur fra stenbroen.

Guide

Grønne fællesskaber på Østerbro

Brænder du for at gøre din bydel grønnere og mere bæredygtig? Vil du engagere dig i det lokale miljøarbejde? Se hvilke grønne fællesskaber, der allerede eksisterer på Østerbro og i Nordhavn, og som du kan blive en del af.

Affald og ressourcer

Plastikposefrit Østerbro

Tænk, hvis indkøb på Østerbro i fremtiden gøres helt uden brug af plastikposer? Det er tanken bag Plastikposefrit Østerbro, der vil anspore til at udskifte plastikposer med fælles delestofposer.

Seneste nyt

Følg os på Facebook

Facebook Pagelike Widget

Følg os på Instagram

Share This