Fyr din brændeovn nu

1. februar 2021 | Artikel

Som enkeltindivid er det svært gøre noget ved forureningen fra krydstogtskibe, lastbiler eller de farlige partikler, der blæser hertil fra udlandet. Men vi kan gøre en forskel for luftkvaliteten ved at lade bilen eller knallerten stå – og ikke mindst ved at skrotte brændeovnen. Ifølge Miljøstyrelsen er brændeovnen nemlig stadig en hovedskurk, når det kommer til luftforurening.

Hygge eller helbred?

De fleste af os ved godt, at knitren i pejsen ikke kun spreder hygge, men også farlige
partikler. Men hvor meget de danske brændeovne rent faktisk sviner, kan være overraskende for nogle. Faktisk udgør luftforurening fra brændeovne ifølge Miljøstyrelsen 70 procent af det danske bidrag til partikelforureningen og er skyld i 400 for tidlige dødsfald om året. Værst står det til i byerne, hvor boligerne står tæt.

En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at luftforureningen fra en enkelt gennemsnitlig brændeovn i København forårsager helbredskader for ca. 15.500 kr. om året. Risikoen for at dø af covid-19 og en lang række andre sygdomme er også betydeligt højere, hvis du bor i et område med høj luftforurening. Det er slået fast i et studie fra Harvard-universitetet, og det er dårligt nyt for dem, der bor i byerne, hvor partikelforureningen er værst.

Giv stuens lune hyggespreder den kolde skulder

Har du en brændeovn derhjemme, kan du derfor gøre en stor forskel ved at sende brændefyret på pension – både for egen sundhed og for miljøet.

I København har de fleste hjem for længst fået fjernvarme, der gør at vi egentlig ikke behøver at fyre op for at holde varmen i boligen. Hvis du i forvejen lider af astma eller andre luftvejssygdomme er det især en dårlig ide at fyre med brænde, men også mennesker uden kortvarige gener får større risiko for andre sygdomme på længere sigt.

Hvis din brændeovn er mange år på bagen, kan du også vælge at udskifte til en nyere – og gerne Svanemærket – model. Svanemærkede brændeovne er produceret med større hensyn til miljøet, men udleder også færre partikler end ældre brændeovne. I slutningen af 2020 blev der desuden vedtaget en ny lov, der gør at man ved boligkøb har pligt til at skrotte eller skifte brændeovnen, hvis den er produceret før 2003.

Tips til korrekt fyring

Er du ikke klar til at skille dig af med hyggen, så skær ned på de gange du fyrer op og sørg for at fyre rigtigt, så det soder og ryger mindst muligt. Du kan nemlig fjerne en betydelig mængde af de skadelige partikler i røgen ved korrekt fyring. Her er fire gode tips:

Z

Tænd fra toppen

Placer to stykker brænde i bunden. Ovenpå stables pindebrænde i lag. Husk at sørge for, at der er luft imellem! Flammerne skal arbejde sig oppefra og ned. Ligesom et stearinlys!

Z

Brug tørt træ

Fyr altid kun med træ og undgå affald, reklamer, behandlet træ mv. Træet, du bruger, skal være opbevaret korrekt, så det er helt tørt. Vådt træ ryger nemlig for meget.

Z

Rigelig luft

Sørg for at der er rigeligt luft, indtil flammerne får ordentlig fat. Skru først ned for luften, når flammerne bliver lysere. Sørg for at fyre lidt ad gangen og brug ikke for store stykker træ.

Z

Røgen skal næsten ikke ses

Prøv at gå udenfor og sikre dig, at der hverken er for meget røg eller, at det lugter for meget. Hvis røgen er mørk og tæt, er dette et tegn på uhensigtsmæssig fyring.

Se også Bonderøvens guide til korrekt optænding her:

Læs også:

Luftforurening Udlån

Lån en ladcykel

Skal du flytte, købe stort ind eller på udflugt med ungerne? Så lån en ladcykel gratis af Miljøpunkt Østerbro. Vi har to ladcykler, som udlånes for en uge af gangen, fra mandag til søndag, med afhentning om mandagen.

Artikel

Sommer, sol og skraldefest

Tusind tak til de mange seje Østerbroere, der var med til årets skraldefest i Kildevældsparken. Der blev samlet intet mindre end 107 kg skrald, heriblandt en buddha-statue, en krykke, en cykel og flere gamle vaser. Se billeder fra dagen her.

Artikel

Flydende øer i Kildevældssøen

Har du lagt mærke til de flydende øer, som er blevet søsat i søen i Kildevældsparken? Øerne er lavet af seje Østerbroere i samarbejde med studerende fra Aalborg Universitet. De er et eksempel på, hvordan man ved hjælp af 'biomimetik' kan forbedre livet og biodiversiteten i søen. Se billeder fra dagen her.

Seneste nyt

Følg os på Facebook

Facebook Pagelike Widget
Share This