Spar penge og CO2 med energioptimering

29. marts 2019 | Guide

Energioptimering er en lavthængende frugt, som ofte overses, når det kommer til at spare på el og varme. Men med få simple greb kan din boligforening spare betydeligt på varmeregningen – og samtidig bruge færre ressourcer og udlede mindre CO2. 

Kælderens hemmelighed

Det er ikke mange, der er klar over, at der ligger et stort sparepotentiale gemt i kælderens mørke varmecentral.

Rigtig mange ejendomme i København udnytter nemlig ikke deres fjernvarme optimalt. Det betyder, at mange betaler mere, end de behøver, for deres varme. Og det betyder at varmeværkerne er nødt til at producere mere energi og dermed bruge unødigt mange ressourcer.

Den gode nyhed er, at 9 ud af 10 boligforeninger kan spare op til 10% på varmeregningen ved blot at forbedre driften af fjernvarmeanlægget – dvs. uden større investeringer. Ofte skal der nemlig ikke mere end små manuelle justeringer og enkle midler til.

Strafgebyr eller økonomisk bonus?

En af de typiske problemer i varmecentralen, der fører til højere varmeregninger og et unødigt højt ressourceforbrug, er dårlig afkøling. For at energien i fjernvarmen kan udnyttes optimalt, kræver det, at det vand, der sendes retur, har så lav en temperatur som muligt.

Vidste du f.eks., at I pålægges et strafgebyr, hvis I har en dårlig afkøling af fjernvarmevandet, og at det omvendt er muligt at opnå en bonus ved god afkøling? For en gennemsnitlig ejendom på 3-4 opgange kan det betyde op mod 50.000 kr. i unødige ekstraudgifter om året.

I kan også spare penge ved at blot at få afsyret jeres varmtvandsbeholder. Ifølge HOFOR har et enkelt tiltag som dette givet en boligforening på Østerbro en årlig besparelse på 17.769 kr.

Kom i gang med energioptimering

Afkøling, fremløbstemperatur, cirkulationspumpe og sommerventil. Trods de mange tekniske begreber, kræver det faktisk kun en relativt lille indsats at lære sit fjernvarmeanlæg bedre at kende og undgå at betale bøder for mangelfuld afkøling.

Her er fem ting, I kan gøre for at optimere driften af jeres fjernvarmeanlæg:

 1. Luk sommerventilen og sluk pumpen i maj
 2. Indstil varmtvandsbeholderen til 55 grader
 3. Tjek termometrene omkring varmeveksleren
 4. Tjek om I betaler gebyr for dårlig afkøling
 5. Hold øje med jeres energiforbrug

Nedenstående video henvender sig til boligforeningsbestyrelser og gennemgår de enkelte punkter trin for trin.

Bestil et varmetjek

Hvis I har brug for at få tjekket, om jeres fjernvarmeanlæg er indstillet rigtigt, kan I få besøg af en vvs-installatør, som er specialist i fjernvarme. Installatøren kan tjekke om alt er som det skal være, så varmen bliver udnyttet optimalt, og besparelsen bliver størst mulig.

HOFOR har en liste over certificerede vvs-installatører, som de samarbejde med. Læs mere her. 

Spar på varmen

Gode energivaner er et andet vigtigt skridt mod et lavere ressourceforbrug. HOFOR har her samlet en række gode spareråd:

 • Husk at lukke for anlægget om sommeren
 • Stil altid termostaten på varmeapparatet mellem trin 3-4. Det giver en stuetemperatur på 18-21 grader. Hver ekstra grad betyder en stigning på ca. 5 % i varmeregningen.
 • Åben altid alle radiatorer i rummet. Én radiator for fuld blus er en uøkonomisk løsning.
 • Dæk aldrig radiatorerne eller termostatventilerne til. De skal holdes fri for at kunne fungere.
 • Luk aldrig helt for varmen i rum, du ikke bruger. Stil termostaten på trin 1, hvilket svarer til 12-14 grader, ellers kan bygningen tage skade.
 • Lad ikke vinduer stå åbne, når radiatorerne er tændt. Luk radiatorerne og luft ud i ti minutter, hvorefter du kan lukke op igen.

 

Kontakt Miljøpunkt Østerbro, hvis I vil vide mere eller hjælpes i gang med energioptimering 

I samarbejde med HOFOR og Københavns Kommune rådgiver Miljøpunkt Østerbro boligforeninger om, hvordan de kan bruge færre ressourcer og udlede mindre CO2. Vi kan f.eks. vejlede i, hvordan I kan få faglig bistand indenfor energioptimering, oplyse om intelligente energistyringsredskaber såsom ForsynOmeter, sætte jer i kontakt med relevante personer ved forsyningselskabet HOFOR osv.

Foruden energioptimering kan vi også vejlede i en række andre grønne tiltag såsom vandsparekampagner, affaldssortering, etablering af grønne tage, byttehjørner m.m.

Send en mail til [email protected], hvis din forening vil have sparring til at komme godt fra start mod en mere bæredygtig boligforening.

Læs også:

Guide

Guide: staycation på Østerbro og i Nordhavn

Staycation er bæredygtig ferie så det batter, og så er det en unik mulighed for at komme ned i gear og opleve din by på nye måder. Læs årets sommerguide til Østerbros og Nordhavns mange lokale (og grønne) ferieoplevelser - hvad enten du er til strand, kultur, natur eller shopping.

Arrangement

Workshop: få en grønnere gård, facade eller altan

FULDT BOOKET - Spirer der grønne drømme i din boligforening? Så kom og få gratis vejledning og inspiration til grønne tage, facadebeplantning, bivenlige blomsterenge eller frodige altaner. Det er torsdag d. 17. juni kl. 16.30 - 18.30. Læs mere og tilmeld dig her.

Nyhed

Få et gratis partnerskabstræ

Er der plads til et træ i din forhave, din boligforening eller på din gade? Og har du lyst til at plante og passe det? Så kan du blive træpartner og få et eller flere gratis træer af Københavns Kommune.

CO2 neutralt København i 2025

Energioptimering af bygningerne i København er et vigtigt skridt mod målet om at gøre København til verdens første CO2 neutrale hovedstad i 2025. Vores varme- og elforbrug udgør nemlig 70 procent af byens samlede CO2-udledning. Målet er derfor at reducere byens samlede varmeforbrug med 20% frem mod 2025. Og her er gode energivaner og optimering af varmeforsyningen en vigtig del af løsningen.

Seneste nyt

Følg os på Facebook

Facebook Pagelike Widget
Share This