Lyskunst i Fælledparken med fokus på biodiversitet
Miljøpunkt Østerbro har med hjælp fra by(del)ens børn været med til at lave et kunstværk – med fokus på biodiversitet og lysforurening. Værket hedder ‘BUGS – Day of the Dead’ og kan opleves i Fælledparken fra d. 27. august – 3.november 2022.
Biodiversitet og lysforurening
Miljøpunkt Østerbro har, i samarbejde med blandt andre kunstner Åsa Frankenberg, Miljøpunkt Amager, Østerbro Lokaludvalg og Områdefornyelsen i Sundby, lavet et lysværk til Copenhagen Light Festival tidligere i år. Og nu er turen kommet til, at værket kan opleves i Fælledparken på Østerbro. Det sker med støtte fra Friluftsrådet og med åbning til NAT I NATUREN d. 27. august.
Værket hedder ”BUGS – Day of the Dead” og sætter fokus på den påvirkning elektrisk lys og lysforurening har på biodiversiteten og vores mange insekter.
Det er nemlig sådan, at to tredjedele af planetens dyr – til forskel fra mennesket – er nattedyr, og lysforurening er en hidtil undervurderet faktor i det massive tab af biodiversitet og arter, som sker lige nu. Gennem de seneste 100 år er mængden af kunstigt lys mangedoblet: Vi har lys i husene, på bilerne, i parkerne og i gadelamperne. Og når mørket bliver en sjælden gæst, har biodiversiteten det svært.
Læs mere om lysforurening og biodiversitet hos Samvirke her: “Mørket er en sjælden gæst og derfor har biodiversiteten det svært”
Foto fra Copenhagen Light Festival: Christoffer Askman
Lanterner i Fælledparken
Værket består af otte store insekt-lanterner, som er konstrueret af genbrugte faldskærme og sejl. Lanternerne er fastgjort på den eksisterende belysning i Fælledparken og tilfører derfor ikke ekstra lys. Værket gør opmærksom på, hvordan mørke er en forudsætning for vores oplevelse af lys. Samtidig fejres insekternes liv og mangfoldighed med et udtryk, der har hentet inspiration i den mexicanske festival The Day of the Dead, der fejrer de døde – i dette tilfælde de døde insekter. Værket er både flot i dagslys og mørke.
Foto: Christoffer Askman
Foto: Christoffer Askman
Fra insekter til tegninger til lanterner
Inspirationen til lanternerne kommer fra insekternes farvestrålende og mangfoldige verden. På både Østerbro og Amager har børn og skoleklasser bidraget til værket ved at lave tegninger af vilde og fantasifulde insekter. Børnenes tegninger er herefter blevet fortolket til brug for det endelige værk.
Se billeder fra produktionen af lanternerne her:
Projektet er støttet af Områdefornyelsen Sundby, Urbanplanen / Partnerskabet og Østerbro Lokaludvalg.
Læs også:
Tips til en mere bæredygtig jul
Den første sne er faldet, og julepynt på gaderne og duften af gløgg på cafeerne minder os om, at julen er på vej. Men julen koster ikke bare mange penge, den sætter også et stort fodaftryk ift. ressourceforbrug, CO2-udledning og madspild. Så gør julen så grøn, som du kan. Her er et par tips til en mere bæredygtig jul, så du undgår den helt store forbrugsfest, uden at gå på kompromis med julehyggen. Vi har gode råd om klimakærlig julemad, genbrugelig gaveindpakning, kreative julegaver og meget mere.
Juleworkshop og fællesspisning
Kom i ægte julestemning onsdag den 4. december til kreativ workshop og fællesspisning. Til workshoppen kan du lave dine egne personlige julegaver, flot julegaveindpakning eller skabe smukke juledekorationer til dit hjem. Til fællesspisningen sætter vi fokus på plantebaseret inspiration til din julemad med et par lækre veganske juleretter - og du kan få opskrifterne med hjem.
Ny grøn plads foran Svanemøllehallen
Har du lagt vejen forbi Svanemøllehallen for nylig? Så har du måske opdaget, at pladsen foran hallen, mellem Netto og busstopstedet, er blevet et mere frodigt sted. Vi er i gang med at skabe en ny grøn plads foran hallen, hvor der tidligere har været et krat, som mest blev brugt til skrald og hundeluftning.