Projekter
Juleworkshop og fællesspisning
Kom i ægte julestemning onsdag den 4. december til kreativ workshop og fællesspisning. Til workshoppen kan du lave dine egne personlige julegaver, flot julegaveindpakning eller skabe smukke juledekorationer til dit hjem. Til fællesspisningen sætter vi fokus på plantebaseret inspiration til din julemad med et par lækre veganske juleretter – og du kan få opskrifterne med hjem.
Ny grøn plads foran Svanemøllehallen
Har du lagt vejen forbi Svanemøllehallen for nylig? Så har du måske opdaget, at pladsen foran hallen, mellem Netto og busstopstedet, er blevet et mere frodigt sted. Vi er i gang med at skabe en ny grøn plads foran hallen, hvor der tidligere har været et krat, som mest blev brugt til skrald og hundeluftning.
Gå-hjem-møde: Virker din emhætte? Og bruger du den korrekt?
Gør luften bedre i dit hjem. Kig forbi til et gratis gå-hjem-møde torsdag den 14. november kl. 16.30-18.00 i Kildevæld Kulturcenter og hør om resultaterne af et nyt stort emhætte-projekt. Nyd en lækker suppe og hør Kåre Press-Kristensen, luftforureningsekspert og sekretariatsleder i Rådet for Godt Indeklima fortælle om luftforurening fra mados, emhætter og give en masse gode råd til at bruge dem korrekt, så du mindsker partikelforurening i dit hjem.
Værd at vide om miljøzonerne og partikelfiltre
Siden d. 1. oktober 2023 har det været slut med at køre i gamle dieselbiler uden partikelfilter i København. En ny evaluering af miljøzonerne (fra august 2024), lavet af DCE, Aarhus Universitet, for Miljøstyrelsen viser, at luftkvaliteten i byerne er blevet forbedret, og der gradvist er kommet færre ældre diesel køretøjer uden partikelfilter.
Halloween Kostume: Byt dig til et eller lav dit eget!
Har du brug for et nyt Halloween-kostume? Så kom til vores hyggelige workshop i Kildevæld Kulturcenter den 13. oktober! Her kan du bytte dig til et “nyt” kostume eller lave dit eget fra bunden. Vi stiller materialer, gode idéer og kreative rammer til rådighed – du skal blot medbringe dine gamle kostumer til bytning og evt. tøj eller accessories, du vil bruge til at designe dit unikke outfit!
Barselscafe og byttemarked
Hvordan giver jeg min baby en god, grøn start på livet? Kom til oplæg om den bæredygtige børnefamilie og hør om forbrug, genbrugskultur, kemi i hverdagen, moderne stofbleer m.m., og få samtidig mulighed for at dele dine egne erfaringer, holdninger, tvivl, tips eller aha-oplevelser med andre nybagte forældre. Bagefter kan du bytte dig til nyt til baby. Det foregår i Kildevæld Kulturcenter torsdag d. 21. november kl. 10.00 – 12.00.
Plantelydvandring den 15. september
Kom med på en plantelydvandring i Kildevældsparken og dyk ned i planternes forunderlige verden og evne til at kommunikere gennem lyd. Vi lytter til naturens stemme med lydkunstner Julie Ayo, som en del af Åben Festival på Østerbro. Turen foregår søndag den 15. september kl. 12-15. Den er gratis men tilmelding er nødvendig, da der er et begrænset antal pladser.
Ekstra mørkevandring for børn i Fælledparken
Vi har oplevet stor interesse for vores tur i Fælledparken på ‘Nat i Naturen’ (udsolgt). Derfor har vi valgt at lave endnu en sanselig mørkevandring, for børn fra 8 år og op med deres forældre, med fokus på flagermus fredag den 27. september kl. 19-21.
Kom til Re:Fashion 7. september
En hel dag med fokus på bæredygtig mode! Lørdag den 7. september inviterer vi sammen med Østerbro Lokaludvalg og Re:Wair til ReFashion Days i Villa Kultur. Glæd dig til workshops, talks, byttemarked, modeshow og meget mere.
Byt, hvor du bor
Mangler der en byttereol eller et byttehjørne, hvor du bor, studerer eller hvor dit barn går i skole? Så kan du måske blive en af de heldige til at deltage i et forsøg med flere lokale bytterum på Østerbro!
Nat i naturen: Sanselig flagermustur i Fælledparken
UDSOLGT! Men se ekstra tur.
Børn fra 8 år og op og deres forældre inviteres til en magisk aften i (tus-)mørket i Københavns største park, der er hjemsted for rigtig mange flagermus. Arrangementet foregår lørdag den 7. september kl. 20-22. Vi mødes ved Tårnlegepladsen, og slutter samme sted, hvor vi får noget varmt at drikke og en snack i skæret fra lysende lanterner.
Guidet tur på ØsterGro og fællesspisning i Kildevæld Kulturcenter
Kom med på en guidet tur fredag den 16. august på den lokale og helt fantastiske tagfarm ØsterGro. Bagefter går vi en tur gennem Kimakvarter og spiser til sidst en lækker fællesmiddag i Kildevæld Kulturcenter med en vegetarret med lokale grøntsager fra FællesGro.
Guide til et bæredygtigt tøjforbrug
Tøjindustrien er en af de mest forurenende industrier i verden – både når det kommer til forurening, ressourceforbrug og CO2-udledning. Samtidig er vores forbrug af tøj et af de områder, hvor vi som borgere og forbrugere kan ændre vores vaner her og nu, og dermed markant nedsætte vores personlige klima- og miljøaftryk.
Sanketur og fællesspisning
Kom og vær med til en hyggelig eftermiddag og aften onsdag den 12. juni kl. 17-19.30 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi tager på sanketur, laver vores egen pesto og spiser sammen bagefter.
Kom til Østerbro Weekend
Den 1. og 2. juni 2024 er det Østerbro Weekend, en hyggelig bydelsfest med aktiviteter for hele familien. I Miljøpunkt Østerbros telt kan man blandt andet begge dage lave flotte insekthoteller og natur-uroer af genbrugsmaterialer, og ting vi har sanket i den lokale bynatur. Eller bytte sig til en ny garderobe på miljøvenlig vis. Læs mere her på siden. Ses vi?
Affaldsindsamling 14. april
Danskere er nogle af dem, der genererer mest affald per indbygger i EU. Og desværre ender en hel del skrald i vores (by)natur. Så kom og gør en heltegerning søndag den 14. april kl. 10 i Kildevældsparken.
Sanselig sanketur og fællesspisning
Kom og vær med til en hyggelig eftermiddag og aften fredag den 19. april kl. 17-19.30 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi tager på sanselig sanketur og spiser sammen bagefter.
Craftivism Festival
Gå i krea-mode eller genopfind din garderobe på en bæredygtig måde, når vi slår dørene op til fede upcycling workshops, modeshow og et lækkert tøjbyttemarked. Eller lær mere om, hvilke planter, der smager godt i en drink, og hvad for nogle kan du bruge til at indfarve dit tøj med, når vi tager ud og sanker i den lokale natur.
Forsøg: Teknik- og Miljøforvaltningen afprøver to typer beholdere til sortering af affald på Østerbro
Teknik- og Miljøforvaltningen afprøver fra marts og frem til sommer to typer af mindre affaldsbeholdere til indsamling af husholdningsaffald i byrummet. Her kan man i løbet af forsøget lokalt aflevere plast, mindre stykker pap, madaffald og tekstilaffald. Forsøget løber til og med juli 2024.
Virker din emhætte?
I foråret 2024 vil Rådet for Godt Indeklima gennemføre detaljerede målinger af emhætter i 20 danske boliger i Storkøbenhavn. Du kan være med! Erfaringerne fra tidligere indeklimaprojekter viser nemlig desværre, at mange emhætter virker dårligt – eller bruges forkert. Og mados er en væsentlig kilde til skadelig luftforurening.
Storskrald er fortid i København
Hvis du bor i en gård eller andelsforening og har lagt mærke til, at storskraldsrummet er ved at være godt fyldt, kan det være I er gået glip af den ændring i storskraldsordningen, der blev gennemført sent sidste år. Nu er det slut med storskrald, som vi kendte det i Københavns Kommune. Fordi mere skal genbruges.
Lad brændeovnen blive i 2023
Vi er forbi de korteste, koldeste uger af vinteren, og hvis du overvejer at få den sidste vinterkulde ud af væggene ved at fyre op i brændeovnen, eller gerne vil nå den sidste vinterhygge foran flammerne – så foreslår vi, at du skruer op for varmen og hyggen uden at involvere brændeovnen.
Barselscafe om bæredygtighed med byttemarked
Er du kommende eller nybagt forælder, og vil du gerne høre mere om, hvordan du kan give din baby en god, grøn start på livet? Og samtidig få ryddet lidt ud i skabe og skuffer og bytte dig til nyt pre-loved børnetøj, babyudstyr eller legetøj? Så kig forbi til barselscafé i Kildevæld Kulturcenter torsdag d. 22. februar kl. 10.00 – 12.00. Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig.
Tips til en mere bæredygtig jul
Julen står for døren, og der er heldigvis mange små håndtag, du kan skrue på, for at gøre juletiden lidt mere bæredygtig – uden at gå på kompromis med hyggen. Vi har samlet nogle tips til en god, hyggelig og grøn jul. Læs om økologiske juletræer, klimakærlig julemad, genbrugelig gaveindpakning, kreative julegaver og meget mere.
Skriv under for renere luft
Miljøpunkt Østerbro støtter op om et borgerforslag, der kræver renere og sundere luft i byen. Luftforurening fra biler, brændeovne og krydstogtskibe er nemlig hvert år skyld i op mod 6.000 for tidlige dødsfald og et væld af kroniske sygdomme.
Miljøzoner trådt i kraft – men virker dit partikelfilter?
Siden d. 1. oktober er det slut med at køre i gamle dieselbiler uden partikelfilter i København. Og det er et rigtigt skridt på vejen. Hvert år dør omkring 4000 danskere for tidligt som følge af luftforurening.
Biernes By
Et undervisningsforløb om bier, udviklet i samarbejde med Det Lille Teater og ByBi. Vi skal blive klogere på bier og bynaturen, og vi skal også se forestillingen ‘Bi Omkring’, der spiller på Det Lille Teater.
Borgerforslag om luftforurening
Miljøpunkt Østerbro støtter op om et borgerforslag, der kræver renere og sundere luft i byen. Luftforurening fra biler, brændeovne og krydstogtskibe er nemlig hvert år skyld i op mod 6.000 for tidlige dødsfald og et væld af kroniske sygdomme. Læs mere om borgerforslaget her.
Lysforurening
Lysforurening er en hidtil undervurderet faktor i det store tab af biodiversitet og arter, som sker lige nu. Mørket er blevet en sjælden gæst, og det har forandret livet for titusindvis af dyr, planter og insekter. Miljøpunkt Østerbro arbejder for at sætte fokus på lysforurening og biodiversitet. Læs mere her.
Østerbro tager skraldet
Miljøpunkt Østerbro arrangerer affaldsindsamlinger rundt omkring i bydelen i samarbejde med borgere, ngo’er, skoler og andre lokale aktører. Du kan også låne grabbere, poser og vaders, hvis du vil holde din egen affaldsindsamling.
Grøn boligforening
Mange boligforeninger drømmer om en grønnere gård og vil gerne øge biodiversiteten på deres arealer. I 2021-2022 har Miljøpunkt Østerbro fået støtte fra Københavns Kommunes biodiversitetspulje til at hjælpe udvalgte boligforeninger med at få mere og bedre natur på deres arealer. Læs mere om projektet her.
Spis din by
Et undervisningsforløb med fokus på bynatur, spiselige planter og nyttige insekter. Vi undersøger insekter og andre små nyttedyr i byen, sanker vilde spiselige planter og laver mad på bål.
Naturpark i Nordhavn
Kom med på bynaturvandring på Nordhavnstippen. Miljøpunkt Østerbro er med i netværket Nordhavns Naturvenner, der arbejder for en stor naturpark i Nordhavn med plads til vild natur og mangfoldig biodiversitet.
Klimatilpasning på Østerbro
Hvordan sikrer vi Østerbro mod skybrud og tørke? Kom med på guidet tur og få inspiration fra bydelens klimatilpassede gårdhaver og større lokale klimaprojekter, f.eks. i Sankt Kjelds Kvarter og på Strandboulevarden.
Forurening fra brændeovne
Brændeovnen spreder ikke kun hygge, men også skadelige partikler, der forurener luften i byen og bidrager til global opvarmning. Derfor arbejder vi i Miljøpunkt Østerbro med at informere om de negative konsekvenser ved brændefyring.
Plastikposefrit Østerbro
Tænk, hvis indkøb på Østerbro i fremtiden gøres helt uden brug af plastikposer? Det er tanken bag Plastikposefrit Østerbro, der vil anspore til at udskifte plastikposer med fælles delestofposer.
Grøn mobilitet
Miljøpunkt Østerbro arbejder for en by med mindre biltrafik og bedre forhold for cyklister og gående. Vi udlåner bl.a. ladcykler til borgere på Østerbro, samt arbejder for at indføre trafikøer i København.
Bæredygtigt tøjforbrug
Tøjindustrien belaster både klimaet og miljøet. I Miljøpunkt Østerbro sætter vi fokus på tøjspild og det bæredygtige tøjforbrug gennem byttemarkeder, ReFashion Festival, barselscafeer og undervisning.
Bæredygtig børnefamilie
Hvordan kan miljø- og klimahensyn hænge sammen med en travl hverdag med en lille ny? Kom til barselscafé om bæredygtigt familieliv, eller book Miljøpunkt Østerbro til et oplæg om moderne stofbleer, babyudstyr eller mad til de små.
Grøn bydel
Oplev flagermusene i Fælledparken, få inspiration til en grønnere altan, hjælp til at lave en fortovshave eller kom med på sanketur i lokalområdet.
Lån et æblemosteri
Har du et æbletræ i baghaven, eller vil du prøve at lave din egen hjemmelavede æblemost? Så kan du låne et æblemosteri af Miljøpunkt Østerbro og trylle overskudsæbler om til gyldne dråber.
Fornemmelse for mad
Et madspildsforløb for mellemtrinet, hvor eleverne lærer at bruge deres sanser og viden om mad til at minimere spild i hverdagen. Vi tager bl.a. på butiksbesøg og laver mad af overskudsvarer.
Generation verdensborger
Et forløb for udskolingen med fokus på FN’s verdensmål. Gennem teori, virksomhedsbesøg og praktiske opgaver kobler vi hverdagens forbrug af tøj, telefoner og ting til de globale konsekvenser af overproduktion.
Lån grej til affaldsindsamling
Vil du være med til at holde Østerbro ren for affald? Vi udlåner gribetænger, poser og endda waders til din næste indsamling – uanset om det er til søndagsturen, eller om du vil arrangere en tur sammen med naboer, venner eller arbejdspladsen.