Fornemmelse for mad
Madspild på skoleskemaet
Fornemmelse for mad er et undervisningsforløb for folkeskoler i København, der giver eleverne konkrete færdigheder til at undgå madspild i hverdagen, koblet med et indblik i hvordan selv små ændringer i vores hverdag kan gøre verden bedre.
Undervisningen består af teori, virksomhedsbesøg og madlavning og afholdes enten som en temadag eller eksempelvis to formiddage eller to eftermiddage. I alt skal man afsætte 6-8 moduler efter aftale.
Ifølge FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling skal madspild i vores butikker og hjem halveres inden 2030. Dernæst er det nr. 1 på listen over de 100 vigtigste tiltag til at standse klimaforandringer ifølge Project Drawdown. Derfor giver det mening at uddanne den næste generation til at undgå madspild.

Undervisningen
Fornemmelse for mad består af følgende tre moduler:
1. Teoretisk undervisning
Eleverne lærer om forskellen på madspild og madaffald, hvordan vores manglende viden om mad kan føre til dårlige vaner, der skaber spild hele vejen fra jord til bord. Vi undersøger, hvordan vi skaber spild uden at ville det, og hvordan vi kan bekæmpe det med viden om datoer, forskellen på råd og mug, give selv de rynkede æbler en chance og stole mere på vores sanser. I undervisningen kan indgå quiz og korte film.
2. Virksomhedsbesøg
Eleverne besøger et lokalt supermarked for at lære om, hvordan butikkerne arbejder for også at minimere deres spild, og hvilke udfordringer de møder. Eleverne får indblik i madens vej gennem butikken fra leveringen af de friske varer til opfyldning, rotation, nedmærkning og måske affaldscontaineren. Eleverne undersøger, hvordan vi som kunder kan bekæmpe spild i butikken med viden og gode indkøbsvaner.
3. Madlavning af overskudsvarer
Eleverne laver mad med udgangspunkt i overskydende frugt, grønt og evt. brød fra et lokalt supermarked. Derved træner eleverne deres fornemmelse for mad ved at lugte, smage og kigge på overskudsvarer, for at vurdere om de kan spises eller er sundhedsskadelige. Det er disse færdigheder, de skal bruge derhjemme, for at kunne redde bløde gulerødder, et rynket æble eller en yoghurt der er 2 dage over dato. Suppleret af basisvarer fra skolekøkkenet, bliver råvarerne til en buffet af forskellige retter. For eksempel suppe, omeletter, bruschetta, frugtkage, wokretter, smoothies og pastaretter.


Book et forløb
Skoler på Østerbro kan gratis booke et vis antal forløb hvert år med støtte fra Østerbro Lokaludvalg, og andre skoler kan ansøge om partnerskaber, turboforløb eller anden finansiering gennem Åben Skole. Mere end 4.000 københavnske skolebørn er blevet undervist i ”Fornemmelse for mad” og ved nu, hvordan man undgår madspild og mere end 50 forskellige supermarkeder har deltaget i projektet. Undervisningen er udviklet til mellemtrinnet, men dele af undervisningen kan sagtens tilpasses både indskoling og udskoling.
For forespørgsler og mere information om “Fornemmelse for mad” kan du kontakte Miljøpunkt Østerbro på tlf. 31 49 70 84 eller e-mail info@miljopunkt-osterbro.dk
Læs mere
Sykursus for begyndere
Vi gentager succesen med et sykursus for begyndere. Vil du gerne lære at sy eller blive bedre til de grundlæggende teknikker? Så er dette kursus noget for dig!
Kom og mærk glæden ved at kunne skabe noget med dine hænder. Det foregår torsdag den 20/3 kl. 17:00 - 20:00. Tilmelding nødvendig.
Barselscafé og byttemarked: Skab et sundt indeklima for din baby
Skab et sundt indeklima for din baby. Kom til barselscafé og få hjælp til at undgå skadelige partikler i hjemmet og få et bedre indeklima. Efter et spændende oplæg bytter vi babytøj og ting – til gavn for (inde)klima, miljø og barnets sundhed. Det foregår i Kildevæld Kulturcenter torsdag d. 27. marts kl. 10.00 – 12.00. Arrangementet er gratis men tilmelding nødvendig.
Workshop: Fix dine bukser
Trænger dine bukser til en kærlig hånd? Er de for lange? For korte? Eller måske fyldt med huller? Så tilmeld dig vores workshop, og få hjælp og vejledning til at fixe dine bukser! Medbring dine egne bukser - så sørger vi for resten!
Vi ses til en hyggelig workshop torsdag d. 13. februar 2025, kl. 17 - 20, i Kildevæld Kulturcenter.
Fakta om madspild
- Det årlige madspild i Danmark er på omkring 700.000 ton – over en tredjedel af dette kom i 2018 fra private husholdninger (247.000 ton)
- En dansk familie smider i gennemsnit spiselig mad ud for 7200 kr. om året
- Forbrugere og supermarkeder i Danmark smider hver dag spiselig mad ud, der svarer til 9730 indkøbsvogne
- Det anslås at op mod 1/3 af al mad i verden går til spilde