Fornemmelse for mad
Madspild på skoleskemaet
Fornemmelse for mad er et undervisningsforløb for folkeskoler i København, der giver eleverne konkrete færdigheder til at undgå madspild i hverdagen, koblet med et indblik i hvordan selv små ændringer i vores hverdag kan gøre verden bedre.
Undervisningen består af teori, virksomhedsbesøg og madlavning og afholdes enten som en temadag eller eksempelvis to formiddage eller to eftermiddage. I alt skal man afsætte 6-8 moduler efter aftale.
Ifølge FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling skal madspild i vores butikker og hjem halveres inden 2030. Dernæst er det nr. 1 på listen over de 100 vigtigste tiltag til at standse klimaforandringer ifølge Project Drawdown. Derfor giver det mening at uddanne den næste generation til at undgå madspild.

Undervisningen
Fornemmelse for mad består af følgende tre moduler:
1. Teoretisk undervisning
Eleverne lærer om forskellen på madspild og madaffald, hvordan vores manglende viden om mad kan føre til dårlige vaner, der skaber spild hele vejen fra jord til bord. Vi undersøger, hvordan vi skaber spild uden at ville det, og hvordan vi kan bekæmpe det med viden om datoer, forskellen på råd og mug, give selv de rynkede æbler en chance og stole mere på vores sanser. I undervisningen kan indgå quiz og korte film.
2. Virksomhedsbesøg
Eleverne besøger et lokalt supermarked for at lære om, hvordan butikkerne arbejder for også at minimere deres spild, og hvilke udfordringer de møder. Eleverne får indblik i madens vej gennem butikken fra leveringen af de friske varer til opfyldning, rotation, nedmærkning og måske affaldscontaineren. Eleverne undersøger, hvordan vi som kunder kan bekæmpe spild i butikken med viden og gode indkøbsvaner.
3. Madlavning af overskudsvarer
Eleverne laver mad med udgangspunkt i overskydende frugt, grønt og evt. brød fra et lokalt supermarked. Derved træner eleverne deres fornemmelse for mad ved at lugte, smage og kigge på overskudsvarer, for at vurdere om de kan spises eller er sundhedsskadelige. Det er disse færdigheder, de skal bruge derhjemme, for at kunne redde bløde gulerødder, et rynket æble eller en yoghurt der er 2 dage over dato. Suppleret af basisvarer fra skolekøkkenet, bliver råvarerne til en buffet af forskellige retter. For eksempel suppe, omeletter, bruschetta, frugtkage, wokretter, smoothies og pastaretter.


Book et forløb
Skoler på Østerbro kan gratis booke et vis antal forløb hvert år med støtte fra Østerbro Lokaludvalg, og andre skoler kan ansøge om partnerskaber, turboforløb eller anden finansiering gennem Åben Skole. Mere end 4.000 københavnske skolebørn er blevet undervist i ”Fornemmelse for mad” og ved nu, hvordan man undgår madspild og mere end 50 forskellige supermarkeder har deltaget i projektet. Undervisningen er udviklet til mellemtrinnet, men dele af undervisningen kan sagtens tilpasses både indskoling og udskoling.
For forespørgsler og mere information om “Fornemmelse for mad” kan du kontakte Miljøpunkt Østerbro på tlf. 31 49 70 84 eller e-mail [email protected]
Læs mere
Guide: Sommer på Østerbro
Turen går til Østerbro! Staycation er bæredygtig ferie så det batter, og så er det en unik mulighed for at komme ned i gear og opleve sin by på nye måder. Læs årets sommerguide til Østerbros og Nordhavns mange skønne ferieoplevelser og få inspiration til din lokale og bæredygtige sommerferie.
Spar energi – og penge – i varmekælderen
9 ud af 10 boligforeninger kan spare tusindvis af kroner på varmeregningen ved at optimere driften af deres fjernvarmeanlæg. Ofte kræver det blot en tur ned i varmekælderen og ganske få justeringer. Læs guiden og bliv klogere på, hvordan I sparer både penge og CO2 ved at bruge ejendommens fjernvarme med omtanke.
7 tips til en grønnere jul
Julen står for døren, og der er heldigvis mange små håndtag, du kan skrue på, for at gøre juletiden lidt mere bæredygtig - uden at gå på kompromis med hyggen. Her er syv tips til en god, hyggelig og grøn jul. Læs om økologiske juletræer, klimakærlig julemad, genbrugelig gaveindpakning, kreative julegaver og meget mere.
Fakta om madspild
- Det årlige madspild i Danmark er på omkring 700.000 ton – over en tredjedel af dette kom i 2018 fra private husholdninger (247.000 ton)
- En dansk familie smider i gennemsnit spiselig mad ud for 7200 kr. om året
- Forbrugere og supermarkeder i Danmark smider hver dag spiselig mad ud, der svarer til 9730 indkøbsvogne
- Det anslås at op mod 1/3 af al mad i verden går til spilde