Københavns største skralde-forurenere kortlagt

12. november 2020 | Nyhed

Carlsberg, Prince, Kings og Marabou var nogle af de brands, der blev fundet flest af til World Clean-up Day i København i september. I år blev der nemlig ikke bare samlet affald. Hundredvis af frivillige deltog også i Københavns første skralde-blitz, hvor indsamlet affald blev talt og registreret efter producent.

I september løb verdens største affaldsindsamling, World Clean-up Day, af stablen. Og i København blev der ikke bare samlet affald. Hundredvis af frivillige deltog også i Danmarks første Skralde-Blitz – eller Producent-tjek – hvor skraldet blev talt op og registreret efter producent. Formålet var at sætte fokus på virksomhedernes ansvar for, at deres produkter ikke ender som skrald i naturen og byrummet, og at komme i dialog med virksomhederne om, hvordan de kan mindske deres affaldsmængde og f.eks. producere mere genanvendelig emballage.

Optællingen af skrald foregik på henholdsvis Amager, Østerbro, Peblingesøen, Indre By og Christianshavn. Hvert sted stod frivillige for at tælle og registrere en repræsentativ mængde af det indsamlede affald.

Og vinderne er…

Inspirationen til Skralde-Blitzen kommer fra udlandet, hvor bevægelsen #breakfreefromplastic de seneste to år har stået for flere internationale producent-tjek. Sidste år blev Coca-Cola, Nestlé og PepsiCo udråbt til internationale ”vindere” i plastikforurening.

Vores Skralde-blitz viser tydeligt at også i de københavnske søer, gader og parker, er der en overvægt af affald fra bryggerier og slikproducenter, omend nogle af navnene har et mere lokalt islæt. I top 10 finder vi fire bryggerier, to tobaksfirmaer og to slikproducenter.

Følgende 10 virksomheder har den tvivlsomme ære at optræde på toppen af listen i København:

  1. Carlsberg (som også ejer Tuborg og Kildevæld -elv om der er et velfungerende pantsystem på flasker og dåser, er antallet af kapsler og plastikemballage højt)
  2. American Tobacco (emballage fra Prince og Kings, skodder blev indsamlet og vejet separat)
  3. Mondelez (der bl.a. laver Marabou, Toblerone og Daim)
  4. Royal Unibrew A/S (Royal, Egekilde, Mokai og Faxe Kondi)
  5. Harboes Bryggeri A/S (Harboe øl)
  6. Reitan Group (7-eleven)
  7. Philip Morris International (emballage fra Marlboro, Skjold og Chesterfield)
  8. Semper idem Underberg AG (Små flasker og emballage fra Underberg drik)
  9. McDonald’s Corporation (emballage)
  10. Mars, Incorporated (Mars, M&M, Snickers, Twix)

Optællingen var en såkaldt “brand audit”, hvilket vil sige, at man har optalt i antal og ikke i kilo. Der vil derfor være risiko for en vis bias, i det kun affald med synligt logo tæller med i opgørelsen. Det har derfor ikke været muligt at tælle skodder med i opgørelsen, da det ikke har været muligt at registrere et brand på de mange skodder, der blev samlet op på dagen. Det er derfor sandsynligt, at listen ovenover ville se anderledes ud, hvis det havde været muligt at registrere producent de henslængte skodder. Se længst nede i artiklen, hvordan vi er gået til værks.

Virksomhederne har også et ansvar

Målet med Skralde-blitzen er at sætte fokus på virksomhedernes moralske og snart praktiske ansvar for de stigende mængder affald, der havner i naturen, byrummet og havet.

Hidtil har det været kommunerne alene, der for vores fælles skattepenge har indsamlet og bortskaffet affald fra private og husholdninger. Den stigende mængde engangsemballage skaber udfordringer, dels fordi det er svært at genanvende, og dels fordi det ofte havner i naturen og i byrummet. Det er både et stort ressourcespild og et voksende og dyrt miljøproblem.

Fremover bliver det i stedet virksomhederne selv, der skal håndtere det affald, deres produkter skaber. Ordningen kaldes Udvidet producentansvar og indføres i hele EU. Hvordan det nye udvidede producentansvar præcis udmøntes er endnu uafklaret. Men grundlæggende åbner det en vigtig mulighed, idet virksomhederne nu får en direkte tilskyndelse til at reducere affaldsmængden og udvikle genanvendelig emballage, herunder at udbrede vores pant-system til flere emballagetyper end blot flasker og dåser.

Vores optælling, som for plastikaffaldets del bliver samlet af Plastic Change i en snarlig opgørelse for hele Danmark, viser hvilken stor opgave, der venter affaldsproducenterne med at håndtere eget affald. Med til billedet hører også, at en stor del af affaldet faktisk ikke kunne henføres til en producent, fordi varenavnet var faldet af eller opløst. Det komplicerer håndhævelsen af det udvidede producentansvar. Denne problemstilling vil vi dykke dybere ned i, når vi planlægger næste års Skralde-blitz.

Med de lokale indsamlinger er det også hensigten at spore lokale ”afsendere” på det henkastede affald, for at vi kan få en konstruktiv dialog om mulige løsninger på problemet. Vi fortsætter indsatsen for indsamling og registrering af henkastet affald i 2021, men ser frem til at finde langt mindre affald i fremtiden, når mere emballage fra producenterne kan genanvendes som ressource.

Stor tak til alle de frivillige indsamlere, der deltog.

De grønne organisationer bag skralde-blitzen er:

Amager Øst Lokaludvalg, Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Naturfredningsforening København, Christianshavns Lokaludvalg, Kulturhuset Indre By, Miljøpunkt Amager, Miljøpunkt Indre By & Christianshavn, Miljøpunkt Nørrebro, Miljøpunkt Østerbro, Plastic Change, Ren kærlighed til Amager, UngEnergi og Østerbro Lokaludvalg

Sådan gjorde vi

Affaldet blev indsamlet af frivillige borgere i tre kategorier:

1.       Skrald med logo

2.       Skrald uden logo

3.       Skodder

Alle frivillige fik udleveret tre poser, så de tre kategorier blev indsamlet separat. For hvert sæt af poser, blev der registreret hvor mange, der havde samlet ind, hvor længe og i hvilket område (blev markeret på et kort).

Herefter udvalgte vi fem poser i logo-kategorien. Poserne blev udvalgt tilfældigt, dog sørgede vi for at de var fra forskellige områder i bydelen. Posernes indhold blev optalt og registreret i et skema. Registreringen foregik på baggrund af antal og ikke kilo.

Cigaretskod blev vejet separat. Når American Tobacco alligevel indgår i top 10, er det altså på baggrund af henkastede cigaretpakker og ikke selve skodderne. På Østerbro alene blev der indsamlet 3,5 kilo skodder og 62 kilo affald.

Efterfølgende blev et antal poser med skrald (både med og uden logo) afleveret til NGO’en Plastic Change –  med anvisning af, hvor og hvornår, det var indsamlet. Disse indgår i deres samlede opgørelse for hele landet, der bliver offentliggjort senere.

Læs også:

Affald og ressourcerArrangement Nyhed

Craftivism Festival 3. maj

Kom og vær med til en fed dag med fokus på et mere bæredygtigt tøjforbrug. Der vil være workshops, byttemarked, modeshow og meget mere. Det hele er gratis (men tilmelding nødvendigt til flere workshops), og der kan købes mad & drikke i caféen i Kildevæld Kulturcenter.

GuideLuftforurening Nyhed

Oplæg om sundt indeklima

Gør luften bedre i dit hjem. Mados, nye møbler, manglende udluftning. Det er nogle af grundene til dårligt indeklima og luftforurening i vores hjem. Og da danskerne opholder sig det meste af livet i deres bolig, så er et godt indeklima vigtigt for vores sundhed og trivsel. Få her luftforureningsekspert Kåre Press Kristensens oplæg med gode råd til et bedre indeklima.

Seneste nyt

Instagram

Skal du sanke i påsken? 🌱

Det kan vi i hvert fald godt anbefale. For det pibler frem lige nu med lækre spiselige skud og planter i vores (by)natur. 

I onsdags havde vi for eksempel årets første sanketur med fællesspisning i Kildevæld Kulturcenter med en masse søde mennesker. Vi var knap kommet 100 meter væk fra Kulturcentret før vi havde fundet ramsløg, skvalderkål, mælkebøtteblade og blomster. Og på resten af turen rundt om søen, fandt vi også døvenælder, brændenælder og forsythia blomster, der pynter på enhver ret eller kage. 

Vi tog det med hjem og lavede ramsløgsolie og topping til den lækre suppe, som cafeen i @kildevaeld_kulturcenter havde lavet til os. Vi lavede også the, som vi nød mens vi forberedte ramsløgsolien. 

Vi laver flere sanketure i løbet af året med støtte fra @nordeafonden. Tilmeld dig Miljøpunkt Østerbros nyhedsbrev, hvis du vil høre mere om dem. 

Og ellers kom ud og nyd vores fantastiske spisekammer = naturen 💚 

God påske 🐣
Skal du sanke i påsken? 🌱

Det kan vi i hvert fald godt anbefale. For det pibler frem lige nu med lækre spiselige skud og planter i vores (by)natur. 

I onsdags havde vi for eksempel årets første sanketur med fællesspisning i Kildevæld Kulturcenter med en masse søde mennesker. Vi var knap kommet 100 meter væk fra Kulturcentret før vi havde fundet ramsløg, skvalderkål, mælkebøtteblade og blomster. Og på resten af turen rundt om søen, fandt vi også døvenælder, brændenælder og forsythia blomster, der pynter på enhver ret eller kage. 

Vi tog det med hjem og lavede ramsløgsolie og topping til den lækre suppe, som cafeen i @kildevaeld_kulturcenter havde lavet til os. Vi lavede også the, som vi nød mens vi forberedte ramsløgsolien. 

Vi laver flere sanketure i løbet af året med støtte fra @nordeafonden. Tilmeld dig Miljøpunkt Østerbros nyhedsbrev, hvis du vil høre mere om dem. 

Og ellers kom ud og nyd vores fantastiske spisekammer = naturen 💚 

God påske 🐣
Skal du sanke i påsken? 🌱

Det kan vi i hvert fald godt anbefale. For det pibler frem lige nu med lækre spiselige skud og planter i vores (by)natur. 

I onsdags havde vi for eksempel årets første sanketur med fællesspisning i Kildevæld Kulturcenter med en masse søde mennesker. Vi var knap kommet 100 meter væk fra Kulturcentret før vi havde fundet ramsløg, skvalderkål, mælkebøtteblade og blomster. Og på resten af turen rundt om søen, fandt vi også døvenælder, brændenælder og forsythia blomster, der pynter på enhver ret eller kage. 

Vi tog det med hjem og lavede ramsløgsolie og topping til den lækre suppe, som cafeen i @kildevaeld_kulturcenter havde lavet til os. Vi lavede også the, som vi nød mens vi forberedte ramsløgsolien. 

Vi laver flere sanketure i løbet af året med støtte fra @nordeafonden. Tilmeld dig Miljøpunkt Østerbros nyhedsbrev, hvis du vil høre mere om dem. 

Og ellers kom ud og nyd vores fantastiske spisekammer = naturen 💚 

God påske 🐣
Skal du sanke i påsken? 🌱

Det kan vi i hvert fald godt anbefale. For det pibler frem lige nu med lækre spiselige skud og planter i vores (by)natur. 

I onsdags havde vi for eksempel årets første sanketur med fællesspisning i Kildevæld Kulturcenter med en masse søde mennesker. Vi var knap kommet 100 meter væk fra Kulturcentret før vi havde fundet ramsløg, skvalderkål, mælkebøtteblade og blomster. Og på resten af turen rundt om søen, fandt vi også døvenælder, brændenælder og forsythia blomster, der pynter på enhver ret eller kage. 

Vi tog det med hjem og lavede ramsløgsolie og topping til den lækre suppe, som cafeen i @kildevaeld_kulturcenter havde lavet til os. Vi lavede også the, som vi nød mens vi forberedte ramsløgsolien. 

Vi laver flere sanketure i løbet af året med støtte fra @nordeafonden. Tilmeld dig Miljøpunkt Østerbros nyhedsbrev, hvis du vil høre mere om dem. 

Og ellers kom ud og nyd vores fantastiske spisekammer = naturen 💚 

God påske 🐣
Skal du sanke i påsken? 🌱

Det kan vi i hvert fald godt anbefale. For det pibler frem lige nu med lækre spiselige skud og planter i vores (by)natur. 

I onsdags havde vi for eksempel årets første sanketur med fællesspisning i Kildevæld Kulturcenter med en masse søde mennesker. Vi var knap kommet 100 meter væk fra Kulturcentret før vi havde fundet ramsløg, skvalderkål, mælkebøtteblade og blomster. Og på resten af turen rundt om søen, fandt vi også døvenælder, brændenælder og forsythia blomster, der pynter på enhver ret eller kage. 

Vi tog det med hjem og lavede ramsløgsolie og topping til den lækre suppe, som cafeen i @kildevaeld_kulturcenter havde lavet til os. Vi lavede også the, som vi nød mens vi forberedte ramsløgsolien. 

Vi laver flere sanketure i løbet af året med støtte fra @nordeafonden. Tilmeld dig Miljøpunkt Østerbros nyhedsbrev, hvis du vil høre mere om dem. 

Og ellers kom ud og nyd vores fantastiske spisekammer = naturen 💚 

God påske 🐣
Skal du sanke i påsken? 🌱 Det kan vi i hvert fald godt anbefale. For det pibler frem lige nu med lækre spiselige skud og planter i vores (by)natur. I onsdags havde vi for eksempel årets første sanketur med fællesspisning i Kildevæld Kulturcenter med en masse søde mennesker. Vi var knap kommet 100 meter væk fra Kulturcentret før vi havde fundet ramsløg, skvalderkål, mælkebøtteblade og blomster. Og på resten af turen rundt om søen, fandt vi også døvenælder, brændenælder og forsythia blomster, der pynter på enhver ret eller kage. Vi tog det med hjem og lavede ramsløgsolie og topping til den lækre suppe, som cafeen i @kildevaeld_kulturcenter havde lavet til os. Vi lavede også the, som vi nød mens vi forberedte ramsløgsolien. Vi laver flere sanketure i løbet af året med støtte fra @nordeafonden. Tilmeld dig Miljøpunkt Østerbros nyhedsbrev, hvis du vil høre mere om dem. Og ellers kom ud og nyd vores fantastiske spisekammer = naturen 💚 God påske 🐣
2 uger ago
View on Instagram |
1/9
Kom og vær med til en hyggelig eftermiddag og aften onsdag den 9. april, hvor vi tager på sanketur og spiser sammen bagefter 🌱🍛

Vi mødes i Kildevæld Kulturcenter kl. 16:30 og går på opdagelse efter spiselige planter i den lokale bynatur. Her sanker vi spæde, sprøde forårsspirer, som vi bruger til pesto og som frisk topping på den lækre vegetariske suppe med hvidløgsbrød, som caféen i mellemtiden har forberedt til os.

På turen kan du lære mere om, hvad der er af spiselige planter i (by-)naturen i april måned, bl.a. vil vi både finde ramsløg og brændenældespirer, som smager friskt og skønt og er fulde af næring i denne tid.
Turen varer ca. 45-60 min., og når vi kommer hjem med høsten, drikker vi en kop urtete af planter, som Miljøpunkt Østerbro har sanket på forhånd, og laver sammen en pesto og frisk, sprød topping af det sankede, som vi spiser som tilbehør til retten, som caféen står klar med ca. klokken 18.

Vi nyder maden i fællesskab om det lange bord, og får måske en masse gode snakke om spiselige planter, bynatur, sæsonerne og vores relation til naturen.
Turen er gratis, men retten koster 45 kroner per person (25 kr. for børn). Derfor er tilmelding nødvendig via Billetto (find link via www.miljopunkt-osterbro.dk)
Der er plads til 30 mennesker.

Arrangementet er en del af Det vildt grønne Kildevæld og er et samarbejde mellem Miljøpunkt Østerbro og Kildevæld Kulturcenter. Projektet er støttet af @nordeafonden 🍀
Kom og vær med til en hyggelig eftermiddag og aften onsdag den 9. april, hvor vi tager på sanketur og spiser sammen bagefter 🌱🍛 Vi mødes i Kildevæld Kulturcenter kl. 16:30 og går på opdagelse efter spiselige planter i den lokale bynatur. Her sanker vi spæde, sprøde forårsspirer, som vi bruger til pesto og som frisk topping på den lækre vegetariske suppe med hvidløgsbrød, som caféen i mellemtiden har forberedt til os. På turen kan du lære mere om, hvad der er af spiselige planter i (by-)naturen i april måned, bl.a. vil vi både finde ramsløg og brændenældespirer, som smager friskt og skønt og er fulde af næring i denne tid. Turen varer ca. 45-60 min., og når vi kommer hjem med høsten, drikker vi en kop urtete af planter, som Miljøpunkt Østerbro har sanket på forhånd, og laver sammen en pesto og frisk, sprød topping af det sankede, som vi spiser som tilbehør til retten, som caféen står klar med ca. klokken 18. Vi nyder maden i fællesskab om det lange bord, og får måske en masse gode snakke om spiselige planter, bynatur, sæsonerne og vores relation til naturen. Turen er gratis, men retten koster 45 kroner per person (25 kr. for børn). Derfor er tilmelding nødvendig via Billetto (find link via www.miljopunkt-osterbro.dk) Der er plads til 30 mennesker. Arrangementet er en del af Det vildt grønne Kildevæld og er et samarbejde mellem Miljøpunkt Østerbro og Kildevæld Kulturcenter. Projektet er støttet af @nordeafonden 🍀
3 uger ago
View on Instagram |
2/9
En aften med grøn mad, grønne (nabo-)fællesskaber og grønt miljøarbejde i fokus 🍲🌱🥧

I går aftes havde vi en hyggelig aften i bæredygtighedens tegn. Vi havde først fællesspisning, hvor vi fik plantebaseret tærte og tilbehør lavet af overskudsgrøntsager fra den lokale Netto på Nygårdsvej. Retten fik også et friskt pift af foråret gennem en olie lavet med lokalt sankede ramsløg og overskudscitroner.

Herefter havde vi et inspirerende foredrag med Bent Mariager fra @groenne_nabofaellesskaber, som fortalte hvordan man kan gøre sit lokalmiljø mere bæredygtigt og hvilke fordele det har at skabe noget sammen med andre. Har du en idé til at skabe noget sammen med andre i din opgang, andelsforening eller over i nabolaget, kan vi stærkt anbefale at blive inspireret og blive en del af Grønne Nabofællesskaber ved selv at skabe et nabofællesskab. Læs mere om Grønne Nabofællesskaber her: https://gnf.green/ 💚

Vi i Miljøpunkt Østerbro afsluttede aftenen med at give et indblik i, hvad vi har lavet af grønne projekter og gode samarbejder i 2024, hvor vi både har lavet byttemarkeder, skabt nye grønne områder, fællesspisninger, events om bæredygtigt tøjforbrug, sanketure samt undervisning om madspild og bynatur og verdensmål.
I år bliver endnu et spændende år i Miljøpunkt Østerbro med arrangementer inden for samme emner, så følg med her eller i vores nyhedsbrev for at høre mere 🌱
En aften med grøn mad, grønne (nabo-)fællesskaber og grønt miljøarbejde i fokus 🍲🌱🥧

I går aftes havde vi en hyggelig aften i bæredygtighedens tegn. Vi havde først fællesspisning, hvor vi fik plantebaseret tærte og tilbehør lavet af overskudsgrøntsager fra den lokale Netto på Nygårdsvej. Retten fik også et friskt pift af foråret gennem en olie lavet med lokalt sankede ramsløg og overskudscitroner.

Herefter havde vi et inspirerende foredrag med Bent Mariager fra @groenne_nabofaellesskaber, som fortalte hvordan man kan gøre sit lokalmiljø mere bæredygtigt og hvilke fordele det har at skabe noget sammen med andre. Har du en idé til at skabe noget sammen med andre i din opgang, andelsforening eller over i nabolaget, kan vi stærkt anbefale at blive inspireret og blive en del af Grønne Nabofællesskaber ved selv at skabe et nabofællesskab. Læs mere om Grønne Nabofællesskaber her: https://gnf.green/ 💚

Vi i Miljøpunkt Østerbro afsluttede aftenen med at give et indblik i, hvad vi har lavet af grønne projekter og gode samarbejder i 2024, hvor vi både har lavet byttemarkeder, skabt nye grønne områder, fællesspisninger, events om bæredygtigt tøjforbrug, sanketure samt undervisning om madspild og bynatur og verdensmål.
I år bliver endnu et spændende år i Miljøpunkt Østerbro med arrangementer inden for samme emner, så følg med her eller i vores nyhedsbrev for at høre mere 🌱
En aften med grøn mad, grønne (nabo-)fællesskaber og grønt miljøarbejde i fokus 🍲🌱🥧

I går aftes havde vi en hyggelig aften i bæredygtighedens tegn. Vi havde først fællesspisning, hvor vi fik plantebaseret tærte og tilbehør lavet af overskudsgrøntsager fra den lokale Netto på Nygårdsvej. Retten fik også et friskt pift af foråret gennem en olie lavet med lokalt sankede ramsløg og overskudscitroner.

Herefter havde vi et inspirerende foredrag med Bent Mariager fra @groenne_nabofaellesskaber, som fortalte hvordan man kan gøre sit lokalmiljø mere bæredygtigt og hvilke fordele det har at skabe noget sammen med andre. Har du en idé til at skabe noget sammen med andre i din opgang, andelsforening eller over i nabolaget, kan vi stærkt anbefale at blive inspireret og blive en del af Grønne Nabofællesskaber ved selv at skabe et nabofællesskab. Læs mere om Grønne Nabofællesskaber her: https://gnf.green/ 💚

Vi i Miljøpunkt Østerbro afsluttede aftenen med at give et indblik i, hvad vi har lavet af grønne projekter og gode samarbejder i 2024, hvor vi både har lavet byttemarkeder, skabt nye grønne områder, fællesspisninger, events om bæredygtigt tøjforbrug, sanketure samt undervisning om madspild og bynatur og verdensmål.
I år bliver endnu et spændende år i Miljøpunkt Østerbro med arrangementer inden for samme emner, så følg med her eller i vores nyhedsbrev for at høre mere 🌱
En aften med grøn mad, grønne (nabo-)fællesskaber og grønt miljøarbejde i fokus 🍲🌱🥧

I går aftes havde vi en hyggelig aften i bæredygtighedens tegn. Vi havde først fællesspisning, hvor vi fik plantebaseret tærte og tilbehør lavet af overskudsgrøntsager fra den lokale Netto på Nygårdsvej. Retten fik også et friskt pift af foråret gennem en olie lavet med lokalt sankede ramsløg og overskudscitroner.

Herefter havde vi et inspirerende foredrag med Bent Mariager fra @groenne_nabofaellesskaber, som fortalte hvordan man kan gøre sit lokalmiljø mere bæredygtigt og hvilke fordele det har at skabe noget sammen med andre. Har du en idé til at skabe noget sammen med andre i din opgang, andelsforening eller over i nabolaget, kan vi stærkt anbefale at blive inspireret og blive en del af Grønne Nabofællesskaber ved selv at skabe et nabofællesskab. Læs mere om Grønne Nabofællesskaber her: https://gnf.green/ 💚

Vi i Miljøpunkt Østerbro afsluttede aftenen med at give et indblik i, hvad vi har lavet af grønne projekter og gode samarbejder i 2024, hvor vi både har lavet byttemarkeder, skabt nye grønne områder, fællesspisninger, events om bæredygtigt tøjforbrug, sanketure samt undervisning om madspild og bynatur og verdensmål.
I år bliver endnu et spændende år i Miljøpunkt Østerbro med arrangementer inden for samme emner, så følg med her eller i vores nyhedsbrev for at høre mere 🌱
En aften med grøn mad, grønne (nabo-)fællesskaber og grønt miljøarbejde i fokus 🍲🌱🥧 I går aftes havde vi en hyggelig aften i bæredygtighedens tegn. Vi havde først fællesspisning, hvor vi fik plantebaseret tærte og tilbehør lavet af overskudsgrøntsager fra den lokale Netto på Nygårdsvej. Retten fik også et friskt pift af foråret gennem en olie lavet med lokalt sankede ramsløg og overskudscitroner. Herefter havde vi et inspirerende foredrag med Bent Mariager fra @groenne_nabofaellesskaber, som fortalte hvordan man kan gøre sit lokalmiljø mere bæredygtigt og hvilke fordele det har at skabe noget sammen med andre. Har du en idé til at skabe noget sammen med andre i din opgang, andelsforening eller over i nabolaget, kan vi stærkt anbefale at blive inspireret og blive en del af Grønne Nabofællesskaber ved selv at skabe et nabofællesskab. Læs mere om Grønne Nabofællesskaber her: https://gnf.green/ 💚 Vi i Miljøpunkt Østerbro afsluttede aftenen med at give et indblik i, hvad vi har lavet af grønne projekter og gode samarbejder i 2024, hvor vi både har lavet byttemarkeder, skabt nye grønne områder, fællesspisninger, events om bæredygtigt tøjforbrug, sanketure samt undervisning om madspild og bynatur og verdensmål. I år bliver endnu et spændende år i Miljøpunkt Østerbro med arrangementer inden for samme emner, så følg med her eller i vores nyhedsbrev for at høre mere 🌱
1 måned ago
View on Instagram |
3/9
Bingo, biodiversitet og bål i bynaturen 🌳🏡🐝

Vi startede denne uge med et par hyggelige dage i Enghaveparken med 4.a og 4.b fra Oehlenschlægergades Skole med bynatur, biodiversitet og spiselige planter i fokus. 

Vi lavede bynaturbingo, snakkede om arterne, som vi deler byen med, og stegte pandekager med friskplukkede brændenælder og mælkebøtter over bål på legepladsen (med god hjælp fra nogle søde børnehavebørn) 🔥🥞

For at eleverne kunne få lidt grønt med hjem til vindueskarmen eller altanen, såede vi også tomatfrø i hjemmelavede potter af avispapir 🍅

Vi glæder os til at tage endnu flere med ud i bynaturen for at opdage det spirende forår 🌱
Bingo, biodiversitet og bål i bynaturen 🌳🏡🐝

Vi startede denne uge med et par hyggelige dage i Enghaveparken med 4.a og 4.b fra Oehlenschlægergades Skole med bynatur, biodiversitet og spiselige planter i fokus. 

Vi lavede bynaturbingo, snakkede om arterne, som vi deler byen med, og stegte pandekager med friskplukkede brændenælder og mælkebøtter over bål på legepladsen (med god hjælp fra nogle søde børnehavebørn) 🔥🥞

For at eleverne kunne få lidt grønt med hjem til vindueskarmen eller altanen, såede vi også tomatfrø i hjemmelavede potter af avispapir 🍅

Vi glæder os til at tage endnu flere med ud i bynaturen for at opdage det spirende forår 🌱
Bingo, biodiversitet og bål i bynaturen 🌳🏡🐝

Vi startede denne uge med et par hyggelige dage i Enghaveparken med 4.a og 4.b fra Oehlenschlægergades Skole med bynatur, biodiversitet og spiselige planter i fokus. 

Vi lavede bynaturbingo, snakkede om arterne, som vi deler byen med, og stegte pandekager med friskplukkede brændenælder og mælkebøtter over bål på legepladsen (med god hjælp fra nogle søde børnehavebørn) 🔥🥞

For at eleverne kunne få lidt grønt med hjem til vindueskarmen eller altanen, såede vi også tomatfrø i hjemmelavede potter af avispapir 🍅

Vi glæder os til at tage endnu flere med ud i bynaturen for at opdage det spirende forår 🌱
Bingo, biodiversitet og bål i bynaturen 🌳🏡🐝

Vi startede denne uge med et par hyggelige dage i Enghaveparken med 4.a og 4.b fra Oehlenschlægergades Skole med bynatur, biodiversitet og spiselige planter i fokus. 

Vi lavede bynaturbingo, snakkede om arterne, som vi deler byen med, og stegte pandekager med friskplukkede brændenælder og mælkebøtter over bål på legepladsen (med god hjælp fra nogle søde børnehavebørn) 🔥🥞

For at eleverne kunne få lidt grønt med hjem til vindueskarmen eller altanen, såede vi også tomatfrø i hjemmelavede potter af avispapir 🍅

Vi glæder os til at tage endnu flere med ud i bynaturen for at opdage det spirende forår 🌱
Bingo, biodiversitet og bål i bynaturen 🌳🏡🐝

Vi startede denne uge med et par hyggelige dage i Enghaveparken med 4.a og 4.b fra Oehlenschlægergades Skole med bynatur, biodiversitet og spiselige planter i fokus. 

Vi lavede bynaturbingo, snakkede om arterne, som vi deler byen med, og stegte pandekager med friskplukkede brændenælder og mælkebøtter over bål på legepladsen (med god hjælp fra nogle søde børnehavebørn) 🔥🥞

For at eleverne kunne få lidt grønt med hjem til vindueskarmen eller altanen, såede vi også tomatfrø i hjemmelavede potter af avispapir 🍅

Vi glæder os til at tage endnu flere med ud i bynaturen for at opdage det spirende forår 🌱
Bingo, biodiversitet og bål i bynaturen 🌳🏡🐝

Vi startede denne uge med et par hyggelige dage i Enghaveparken med 4.a og 4.b fra Oehlenschlægergades Skole med bynatur, biodiversitet og spiselige planter i fokus. 

Vi lavede bynaturbingo, snakkede om arterne, som vi deler byen med, og stegte pandekager med friskplukkede brændenælder og mælkebøtter over bål på legepladsen (med god hjælp fra nogle søde børnehavebørn) 🔥🥞

For at eleverne kunne få lidt grønt med hjem til vindueskarmen eller altanen, såede vi også tomatfrø i hjemmelavede potter af avispapir 🍅

Vi glæder os til at tage endnu flere med ud i bynaturen for at opdage det spirende forår 🌱
Bingo, biodiversitet og bål i bynaturen 🌳🏡🐝

Vi startede denne uge med et par hyggelige dage i Enghaveparken med 4.a og 4.b fra Oehlenschlægergades Skole med bynatur, biodiversitet og spiselige planter i fokus. 

Vi lavede bynaturbingo, snakkede om arterne, som vi deler byen med, og stegte pandekager med friskplukkede brændenælder og mælkebøtter over bål på legepladsen (med god hjælp fra nogle søde børnehavebørn) 🔥🥞

For at eleverne kunne få lidt grønt med hjem til vindueskarmen eller altanen, såede vi også tomatfrø i hjemmelavede potter af avispapir 🍅

Vi glæder os til at tage endnu flere med ud i bynaturen for at opdage det spirende forår 🌱
Bingo, biodiversitet og bål i bynaturen 🌳🏡🐝 Vi startede denne uge med et par hyggelige dage i Enghaveparken med 4.a og 4.b fra Oehlenschlægergades Skole med bynatur, biodiversitet og spiselige planter i fokus. Vi lavede bynaturbingo, snakkede om arterne, som vi deler byen med, og stegte pandekager med friskplukkede brændenælder og mælkebøtter over bål på legepladsen (med god hjælp fra nogle søde børnehavebørn) 🔥🥞 For at eleverne kunne få lidt grønt med hjem til vindueskarmen eller altanen, såede vi også tomatfrø i hjemmelavede potter af avispapir 🍅 Vi glæder os til at tage endnu flere med ud i bynaturen for at opdage det spirende forår 🌱
2 måneder ago
View on Instagram |
4/9
Fællesspisning, foredrag og åbent årsmøde 🍛
Onsdag den 19. marts holder vi åbent årsmøde i Miljøpunkt Østerbro med fællesspisning af overskudsvarer, et inspirationsoplæg fra Grønne Nabofællesskaber og mere information om det lokale miljøarbejde på Østerbro, hvor du også kan bidrage.
 
Program: 
🥑 Kl. 17.30: Fællesspisning af overskudsvarer 

🧍‍♂️🧍🏽‍♀️Kl. 18.30: Inspirationsoplæg om Grønne Nabofællesskaber /ved Bent Mariager 

🍀 Kl. 19.15: Lidt om det lokale miljøarbejde på Østerbro og Miljøpunkt Østerbros bestyrelse
Ønsker du at deltage i Miljøpunkt Østerbros bestyrelse kan du her melde dit kandidatur. 

🙋🏻‍♀️ Kl. 19.45: Tak for i dag og efterfølgende kort bestyrelsesmøde for Miljøpunkt Østerbros bestyrelse (evt. med nye medlemmer).
 
Arrangementet er gratis men tilmelding til fællesspisning er nødvendig via Billetto (find via vores hjemmesider). Ønsker man ikke at deltage i fællesspisningen kan man komme uden tilmelding kl. 18.30.
Fællesspisning, foredrag og åbent årsmøde 🍛 Onsdag den 19. marts holder vi åbent årsmøde i Miljøpunkt Østerbro med fællesspisning af overskudsvarer, et inspirationsoplæg fra Grønne Nabofællesskaber og mere information om det lokale miljøarbejde på Østerbro, hvor du også kan bidrage. Program: 🥑 Kl. 17.30: Fællesspisning af overskudsvarer 🧍‍♂️🧍🏽‍♀️Kl. 18.30: Inspirationsoplæg om Grønne Nabofællesskaber /ved Bent Mariager 🍀 Kl. 19.15: Lidt om det lokale miljøarbejde på Østerbro og Miljøpunkt Østerbros bestyrelse Ønsker du at deltage i Miljøpunkt Østerbros bestyrelse kan du her melde dit kandidatur. 🙋🏻‍♀️ Kl. 19.45: Tak for i dag og efterfølgende kort bestyrelsesmøde for Miljøpunkt Østerbros bestyrelse (evt. med nye medlemmer). Arrangementet er gratis men tilmelding til fællesspisning er nødvendig via Billetto (find via vores hjemmesider). Ønsker man ikke at deltage i fællesspisningen kan man komme uden tilmelding kl. 18.30.
2 måneder ago
View on Instagram |
5/9
Tak for en hyggelig fællesspisning 🍛🍜🥙
På fællesspisningen i @kildevaeld_kulturcenter i sidste uge havde vi fokus på madspild og spiste et lækkert måltid, som var lavet af overskudsvarer fra den lokale Netto på Nygårdsvej og råvarer fra caféens basislager. Der var masser af mad til alle og retten bestod af stegt grønt, kikærter, røde linser, bulgur, tahinsauce og marrokanske krydderier.

Der blev også delt gode tips til, hvordan vi laver mindre madspild i hverdagen, bl.a. hvordan vi får brugt resterne.

Psst! Vi laver endnu en fællesspisning med overskudsvarer onsdag den 19/3. Hold øje på vores kanaler for at se hvornår du kan sikre dig en billet 🎫💚

Fællesspisningerne afholdes i forbindelse med projektet Det vildt grønne Kildevæld, som er et samarbejde mellem Miljøpunkt Østerbro, @kildevaeld_kulturcenter og @rewairdk. Projektet er støttet af @nordeafonden og @vi_er_oesterbro
Tak for en hyggelig fællesspisning 🍛🍜🥙
På fællesspisningen i @kildevaeld_kulturcenter i sidste uge havde vi fokus på madspild og spiste et lækkert måltid, som var lavet af overskudsvarer fra den lokale Netto på Nygårdsvej og råvarer fra caféens basislager. Der var masser af mad til alle og retten bestod af stegt grønt, kikærter, røde linser, bulgur, tahinsauce og marrokanske krydderier.

Der blev også delt gode tips til, hvordan vi laver mindre madspild i hverdagen, bl.a. hvordan vi får brugt resterne.

Psst! Vi laver endnu en fællesspisning med overskudsvarer onsdag den 19/3. Hold øje på vores kanaler for at se hvornår du kan sikre dig en billet 🎫💚

Fællesspisningerne afholdes i forbindelse med projektet Det vildt grønne Kildevæld, som er et samarbejde mellem Miljøpunkt Østerbro, @kildevaeld_kulturcenter og @rewairdk. Projektet er støttet af @nordeafonden og @vi_er_oesterbro
Tak for en hyggelig fællesspisning 🍛🍜🥙
På fællesspisningen i @kildevaeld_kulturcenter i sidste uge havde vi fokus på madspild og spiste et lækkert måltid, som var lavet af overskudsvarer fra den lokale Netto på Nygårdsvej og råvarer fra caféens basislager. Der var masser af mad til alle og retten bestod af stegt grønt, kikærter, røde linser, bulgur, tahinsauce og marrokanske krydderier.

Der blev også delt gode tips til, hvordan vi laver mindre madspild i hverdagen, bl.a. hvordan vi får brugt resterne.

Psst! Vi laver endnu en fællesspisning med overskudsvarer onsdag den 19/3. Hold øje på vores kanaler for at se hvornår du kan sikre dig en billet 🎫💚

Fællesspisningerne afholdes i forbindelse med projektet Det vildt grønne Kildevæld, som er et samarbejde mellem Miljøpunkt Østerbro, @kildevaeld_kulturcenter og @rewairdk. Projektet er støttet af @nordeafonden og @vi_er_oesterbro
Tak for en hyggelig fællesspisning 🍛🍜🥙
På fællesspisningen i @kildevaeld_kulturcenter i sidste uge havde vi fokus på madspild og spiste et lækkert måltid, som var lavet af overskudsvarer fra den lokale Netto på Nygårdsvej og råvarer fra caféens basislager. Der var masser af mad til alle og retten bestod af stegt grønt, kikærter, røde linser, bulgur, tahinsauce og marrokanske krydderier.

Der blev også delt gode tips til, hvordan vi laver mindre madspild i hverdagen, bl.a. hvordan vi får brugt resterne.

Psst! Vi laver endnu en fællesspisning med overskudsvarer onsdag den 19/3. Hold øje på vores kanaler for at se hvornår du kan sikre dig en billet 🎫💚

Fællesspisningerne afholdes i forbindelse med projektet Det vildt grønne Kildevæld, som er et samarbejde mellem Miljøpunkt Østerbro, @kildevaeld_kulturcenter og @rewairdk. Projektet er støttet af @nordeafonden og @vi_er_oesterbro
Tak for en hyggelig fællesspisning 🍛🍜🥙 På fællesspisningen i @kildevaeld_kulturcenter i sidste uge havde vi fokus på madspild og spiste et lækkert måltid, som var lavet af overskudsvarer fra den lokale Netto på Nygårdsvej og råvarer fra caféens basislager. Der var masser af mad til alle og retten bestod af stegt grønt, kikærter, røde linser, bulgur, tahinsauce og marrokanske krydderier. Der blev også delt gode tips til, hvordan vi laver mindre madspild i hverdagen, bl.a. hvordan vi får brugt resterne. Psst! Vi laver endnu en fællesspisning med overskudsvarer onsdag den 19/3. Hold øje på vores kanaler for at se hvornår du kan sikre dig en billet 🎫💚 Fællesspisningerne afholdes i forbindelse med projektet Det vildt grønne Kildevæld, som er et samarbejde mellem Miljøpunkt Østerbro, @kildevaeld_kulturcenter og @rewairdk. Projektet er støttet af @nordeafonden og @vi_er_oesterbro
3 måneder ago
View on Instagram |
6/9
Ønsker du at mindske madspild i hverdagen? 🥗 så se med her for nemme veje til mindre madspild eller kom til fællesspisning på onsdag den 29/1 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi serverer et måltid af overskudsvarer fra den lokale Netto og giver dig flere tips til at stoppe madspild. Køb billet via link i bio (www.miljopunkt-osterbro.dk) 🍲
Ønsker du at mindske madspild i hverdagen? 🥗 så se med her for nemme veje til mindre madspild eller kom til fællesspisning på onsdag den 29/1 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi serverer et måltid af overskudsvarer fra den lokale Netto og giver dig flere tips til at stoppe madspild. Køb billet via link i bio (www.miljopunkt-osterbro.dk) 🍲
Ønsker du at mindske madspild i hverdagen? 🥗 så se med her for nemme veje til mindre madspild eller kom til fællesspisning på onsdag den 29/1 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi serverer et måltid af overskudsvarer fra den lokale Netto og giver dig flere tips til at stoppe madspild. Køb billet via link i bio (www.miljopunkt-osterbro.dk) 🍲
Ønsker du at mindske madspild i hverdagen? 🥗 så se med her for nemme veje til mindre madspild eller kom til fællesspisning på onsdag den 29/1 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi serverer et måltid af overskudsvarer fra den lokale Netto og giver dig flere tips til at stoppe madspild. Køb billet via link i bio (www.miljopunkt-osterbro.dk) 🍲
Ønsker du at mindske madspild i hverdagen? 🥗 så se med her for nemme veje til mindre madspild eller kom til fællesspisning på onsdag den 29/1 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi serverer et måltid af overskudsvarer fra den lokale Netto og giver dig flere tips til at stoppe madspild. Køb billet via link i bio (www.miljopunkt-osterbro.dk) 🍲
Ønsker du at mindske madspild i hverdagen? 🥗 så se med her for nemme veje til mindre madspild eller kom til fællesspisning på onsdag den 29/1 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi serverer et måltid af overskudsvarer fra den lokale Netto og giver dig flere tips til at stoppe madspild. Køb billet via link i bio (www.miljopunkt-osterbro.dk) 🍲
Ønsker du at mindske madspild i hverdagen? 🥗 så se med her for nemme veje til mindre madspild eller kom til fællesspisning på onsdag den 29/1 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi serverer et måltid af overskudsvarer fra den lokale Netto og giver dig flere tips til at stoppe madspild. Køb billet via link i bio (www.miljopunkt-osterbro.dk) 🍲
Ønsker du at mindske madspild i hverdagen? 🥗 så se med her for nemme veje til mindre madspild eller kom til fællesspisning på onsdag den 29/1 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi serverer et måltid af overskudsvarer fra den lokale Netto og giver dig flere tips til at stoppe madspild. Køb billet via link i bio (www.miljopunkt-osterbro.dk) 🍲
Ønsker du at mindske madspild i hverdagen? 🥗 så se med her for nemme veje til mindre madspild eller kom til fællesspisning på onsdag den 29/1 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi serverer et måltid af overskudsvarer fra den lokale Netto og giver dig flere tips til at stoppe madspild. Køb billet via link i bio (www.miljopunkt-osterbro.dk) 🍲
3 måneder ago
View on Instagram |
7/9
Kom med til fællesspisning med fokus på madspild! 🥗🥙🍜
I samarbejde med @kildevaeld_kulturcenter serverer vi en dejlig middag med donerede overskudsvarer fra et af de lokale supermarkeder og lækre ingredienser fra basislageret såsom linser, couscous, kokosmælk, tomatpuré og krydderier.
Inden vi spiser, giver vi et par tips og nemme hacks til mindre madspild i hverdagen, så du bliver bedre til at bruge det, du har, tømme skabene, før du køber nyt, gøre basislageret godt, så du kan lave lækre retter, mens du mindsker dit madspild.
Du kan købe din billet via vores hjemmeside (link i bio).
Kom med til fællesspisning med fokus på madspild! 🥗🥙🍜 I samarbejde med @kildevaeld_kulturcenter serverer vi en dejlig middag med donerede overskudsvarer fra et af de lokale supermarkeder og lækre ingredienser fra basislageret såsom linser, couscous, kokosmælk, tomatpuré og krydderier. Inden vi spiser, giver vi et par tips og nemme hacks til mindre madspild i hverdagen, så du bliver bedre til at bruge det, du har, tømme skabene, før du køber nyt, gøre basislageret godt, så du kan lave lækre retter, mens du mindsker dit madspild. Du kan købe din billet via vores hjemmeside (link i bio).
4 måneder ago
View on Instagram |
8/9
Rigtig glædelig jul 🎄

#bæredygtigjul #jul #østerbro #sustainability #gørenforskel #bæredygtighed
Rigtig glædelig jul 🎄

#bæredygtigjul #jul #østerbro #sustainability #gørenforskel #bæredygtighed
Rigtig glædelig jul 🎄

#bæredygtigjul #jul #østerbro #sustainability #gørenforskel #bæredygtighed
Rigtig glædelig jul 🎄

#bæredygtigjul #jul #østerbro #sustainability #gørenforskel #bæredygtighed
Rigtig glædelig jul 🎄

#bæredygtigjul #jul #østerbro #sustainability #gørenforskel #bæredygtighed
Rigtig glædelig jul 🎄 #bæredygtigjul #jul #østerbro #sustainability #gørenforskel #bæredygtighed
4 måneder ago
View on Instagram |
9/9