Lad brændeovnen blive i 2023
Vi er forbi de korteste, koldeste uger af vinteren, og hvis du overvejer at få den sidste vinterkulde ud af væggene ved at fyre op i brændeovnen, eller gerne vil nå den sidste vinterhygge foran flammerne – så foreslår vi, at du skruer op for varmen og hyggen uden at involvere brændeovnen.
Forurener mere end bytrafikken
Brændeovne er nemlig en af de største syndere, når det kommer til lokale forureningskilder. Faktisk vurderes det, i både forskning fra 2020 og en rapport fra Københavns Kommune i 2021, at selvom der kun er omkring 16.000 brændeovne i Københavns Kommune, og de færreste fyrer op i andre årstider end vintermånederne, så slår brændeovnene den samlede biltrafik i København, når det kommer til partikeludledning. Så hvis du leder efter en mulighed for at gøre en forskel for luftkvaliteten lokalt, er det oplagt at boycotte brændeovnen.
Gamle brændeovne forurener mest – og skal måske ud
Brændeovne fra før 2003 skal udskiftes eller afskaffes, når boligen skifter hænder, og sidste år besluttede et politisk flertal, at i områder med fjernvarme eller naturgas, kan kommunen kræve at brændeovne fra før juni 2008 skal skrottes. Det vurderes, at gamle brændeovne udleder tre til fem gange flere partikler, end nyere modeller – men selv nyere brændeovne er altså yderst medskyldige i partikelforureningen i den københavnske luft.
Partikelforurening dræber
Alene i Københavns Kommune vurderes luftforurening at stå for 440 for tidlige dødsfald – 12% af det samlede tal – og hundredetusindvis af sygedage. Og når vi snakker om lokale kilder til den forurening, er brændeovne altså øverst på listen. Derfor foreslår vi, at I lader brændeovnen blive i 2023, og ryster den sidste vinterkulde af jer uden at fyre op i brændeovnen. Og når dagene igen bliver kortere og decemberhyggen kalder, håber vi også at de fleste vil nøjes med (LED-)kalenderlyset for hyggen og lader radiatorerne om varmen.
Læs også:
Forårssanketur og fællesspisning
Kom og vær med til en hyggelig eftermiddag og aften onsdag den 9. april kl. 16:30-19:00 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi tager på sanketur og spiser sammen bagefter. På turen kan du lære mere om, hvad der er af spiselige planter i (by-)naturen i april måned, bl.a. vil vi både finde ramsløg og brændenældespirer, som smager friskt og skønt og er fulde af næring i denne tid. Efter sanketuren laver vi topping og pesto af det sankede og spiser det til fællesspisningen, som byder på vegetarisk suppe og brød.
Gå-hjem-møde om solceller
Mange boligforeninger på Østerbro og i København vil måske have glæde af solceller på taget. Kom til gratis gå-hjem-møde og bliv klogere på, hvordan en rådgiver kan undersøge potentialet for solceller på jeres etageboligejendom, og hvilke tilskud I kan søge hos Københavns Kommune. Det er 1. april kl. 17-18.30 i Østerbrohuset.
Sykursus for begyndere
Vi gentager succesen med et sykursus for begyndere. Vil du gerne lære at sy eller blive bedre til de grundlæggende teknikker? Så er dette kursus noget for dig!
Kom og mærk glæden ved at kunne skabe noget med dine hænder. Det foregår torsdag den 20/3 kl. 17:00 - 20:00. Tilmelding nødvendig.