Lad brændeovnen blive i 2023

8. februar 2024 | Luftforurening, Nyhed

Vi er forbi de korteste, koldeste uger af vinteren, og hvis du overvejer at få den sidste vinterkulde ud af væggene ved at fyre op i brændeovnen, eller gerne vil nå den sidste vinterhygge foran flammerne – så foreslår vi, at du skruer op for varmen og hyggen uden at involvere brændeovnen. 

Forurener mere end bytrafikken

Brændeovne er nemlig en af de største syndere, når det kommer til lokale forureningskilder. Faktisk vurderes det, i både forskning fra 2020 og en rapport fra Københavns Kommune i 2021, at selvom der kun er omkring 16.000 brændeovne i Københavns Kommune, og de færreste fyrer op i andre årstider end vintermånederne, så slår brændeovnene den samlede biltrafik i København, når det kommer til partikeludledning. Så hvis du leder efter en mulighed for at gøre en forskel for luftkvaliteten lokalt, er det oplagt at boycotte brændeovnen.

Gamle brændeovne forurener mest – og skal måske ud
Brændeovne fra før 2003 skal udskiftes eller afskaffes, når boligen skifter hænder, og sidste år besluttede et politisk flertal, at i områder med fjernvarme eller naturgas, kan kommunen kræve at brændeovne fra før juni 2008 skal skrottes. Det vurderes, at gamle brændeovne udleder tre til fem gange flere partikler, end nyere modeller – men selv nyere brændeovne er altså yderst medskyldige i partikelforureningen i den københavnske luft.

Partikelforurening dræber
Alene i Københavns Kommune vurderes luftforurening at stå for 440 for tidlige dødsfald – 12% af det samlede tal – og hundredetusindvis af sygedage. Og når vi snakker om lokale kilder til den forurening, er brændeovne altså øverst på listen. Derfor foreslår vi, at I lader brændeovnen blive i 2023, og ryster den sidste vinterkulde af jer uden at fyre op i brændeovnen. Og når dagene igen bliver kortere og decemberhyggen kalder, håber vi også at de fleste vil nøjes med (LED-)kalenderlyset for hyggen og lader radiatorerne om varmen.

 

Læs også:

Arrangement Nyhed

Åbent årsmøde i Miljøpunkt Østerbro

Kom og hør et spændende oplæg om 'velfærd inden for de planetære grænser' når Miljøpunkt Østerbro inviterer til åbent årsmøde tirsdag d. 19. marts kl. 17.00 i Kildevæld Kulturcenter. Til mødet kan du også høre mere om det lokale miljøarbejde, og hvordan du selv kan engagere dig i bestyrelsen fx.

Luftforurening Nyhed

Virker din emhætte?

I foråret 2024 vil Rådet for Godt Indeklima gennemføre detaljerede målinger af emhætter i 20 danske boliger i Storkøbenhavn. Du kan være med! Erfaringerne fra tidligere indeklimaprojekter viser nemlig desværre, at mange emhætter virker dårligt - eller bruges forkert. Og mados er en væsentlig kilde til skadelig luftforurening.

Seneste nyt

Instagram