Lad brændeovnen blive i 2023

8. februar 2024 | Luftforurening, Nyhed

Vi er forbi de korteste, koldeste uger af vinteren, og hvis du overvejer at få den sidste vinterkulde ud af væggene ved at fyre op i brændeovnen, eller gerne vil nå den sidste vinterhygge foran flammerne – så foreslår vi, at du skruer op for varmen og hyggen uden at involvere brændeovnen. 

Forurener mere end bytrafikken

Brændeovne er nemlig en af de største syndere, når det kommer til lokale forureningskilder. Faktisk vurderes det, i både forskning fra 2020 og en rapport fra Københavns Kommune i 2021, at selvom der kun er omkring 16.000 brændeovne i Københavns Kommune, og de færreste fyrer op i andre årstider end vintermånederne, så slår brændeovnene den samlede biltrafik i København, når det kommer til partikeludledning. Så hvis du leder efter en mulighed for at gøre en forskel for luftkvaliteten lokalt, er det oplagt at boycotte brændeovnen.

Gamle brændeovne forurener mest – og skal måske ud
Brændeovne fra før 2003 skal udskiftes eller afskaffes, når boligen skifter hænder, og sidste år besluttede et politisk flertal, at i områder med fjernvarme eller naturgas, kan kommunen kræve at brændeovne fra før juni 2008 skal skrottes. Det vurderes, at gamle brændeovne udleder tre til fem gange flere partikler, end nyere modeller – men selv nyere brændeovne er altså yderst medskyldige i partikelforureningen i den københavnske luft.

Partikelforurening dræber
Alene i Københavns Kommune vurderes luftforurening at stå for 440 for tidlige dødsfald – 12% af det samlede tal – og hundredetusindvis af sygedage. Og når vi snakker om lokale kilder til den forurening, er brændeovne altså øverst på listen. Derfor foreslår vi, at I lader brændeovnen blive i 2023, og ryster den sidste vinterkulde af jer uden at fyre op i brændeovnen. Og når dagene igen bliver kortere og decemberhyggen kalder, håber vi også at de fleste vil nøjes med (LED-)kalenderlyset for hyggen og lader radiatorerne om varmen.

 

Læs også:

Affald og ressourcer Nyhed

Storskrald er fortid i København

Hvis du bor i en gård eller andelsforening og har lagt mærke til, at storskraldsrummet er ved at være godt fyldt, kan det være I er gået glip af den ændring i storskraldsordningen, der blev gennemført sent sidste år. Nu er det slut med storskrald, som vi kendte det i Københavns Kommune. Fordi mere skal genbruges.

Arrangement Nyhed

Åbning af det vildt grønne Kildevæld

Kom med til en VILDT grøn og hyggelig eftermiddag den 12. januar kl. 16-19, når vi skyder projektet ‘Det VILDT GRØNNE Kildevæld’ i gang. Det bliver en vildt sjov  åbningsdag fyldt med hygge, workshops, grøn viden, byttemarked, udstilling, grønne snacks og vilde bobler!

Affald og ressourcer Guide Nyhed

Tips til en mere bæredygtig jul

Julen står for døren, og der er heldigvis mange små håndtag, du kan skrue på, for at gøre juletiden lidt mere bæredygtig - uden at gå på kompromis med hyggen. Vi har samlet nogle tips til en god, hyggelig og grøn jul. Læs om økologiske juletræer, klimakærlig julemad, genbrugelig gaveindpakning, kreative julegaver og meget mere.

Seneste nyt

Instagram