Lad brændeovnen blive i 2023
Vi er forbi de korteste, koldeste uger af vinteren, og hvis du overvejer at få den sidste vinterkulde ud af væggene ved at fyre op i brændeovnen, eller gerne vil nå den sidste vinterhygge foran flammerne – så foreslår vi, at du skruer op for varmen og hyggen uden at involvere brændeovnen.
Forurener mere end bytrafikken
Brændeovne er nemlig en af de største syndere, når det kommer til lokale forureningskilder. Faktisk vurderes det, i både forskning fra 2020 og en rapport fra Københavns Kommune i 2021, at selvom der kun er omkring 16.000 brændeovne i Københavns Kommune, og de færreste fyrer op i andre årstider end vintermånederne, så slår brændeovnene den samlede biltrafik i København, når det kommer til partikeludledning. Så hvis du leder efter en mulighed for at gøre en forskel for luftkvaliteten lokalt, er det oplagt at boycotte brændeovnen.
Gamle brændeovne forurener mest – og skal måske ud
Brændeovne fra før 2003 skal udskiftes eller afskaffes, når boligen skifter hænder, og sidste år besluttede et politisk flertal, at i områder med fjernvarme eller naturgas, kan kommunen kræve at brændeovne fra før juni 2008 skal skrottes. Det vurderes, at gamle brændeovne udleder tre til fem gange flere partikler, end nyere modeller – men selv nyere brændeovne er altså yderst medskyldige i partikelforureningen i den københavnske luft.
Partikelforurening dræber
Alene i Københavns Kommune vurderes luftforurening at stå for 440 for tidlige dødsfald – 12% af det samlede tal – og hundredetusindvis af sygedage. Og når vi snakker om lokale kilder til den forurening, er brændeovne altså øverst på listen. Derfor foreslår vi, at I lader brændeovnen blive i 2023, og ryster den sidste vinterkulde af jer uden at fyre op i brændeovnen. Og når dagene igen bliver kortere og decemberhyggen kalder, håber vi også at de fleste vil nøjes med (LED-)kalenderlyset for hyggen og lader radiatorerne om varmen.
Læs også:
Tips til en mere bæredygtig jul
Den første sne er faldet, og julepynt på gaderne og duften af gløgg på cafeerne minder os om, at julen er på vej. Men julen koster ikke bare mange penge, den sætter også et stort fodaftryk ift. ressourceforbrug, CO2-udledning og madspild. Så gør julen så grøn, som du kan. Her er et par tips til en mere bæredygtig jul, så du undgår den helt store forbrugsfest, uden at gå på kompromis med julehyggen. Vi har gode råd om klimakærlig julemad, genbrugelig gaveindpakning, kreative julegaver og meget mere.
Juleworkshop og fællesspisning
Kom i ægte julestemning onsdag den 4. december til kreativ workshop og fællesspisning. Til workshoppen kan du lave dine egne personlige julegaver, flot julegaveindpakning eller skabe smukke juledekorationer til dit hjem. Til fællesspisningen sætter vi fokus på plantebaseret inspiration til din julemad med et par lækre veganske juleretter - og du kan få opskrifterne med hjem.
Ny grøn plads foran Svanemøllehallen
Har du lagt vejen forbi Svanemøllehallen for nylig? Så har du måske opdaget, at pladsen foran hallen, mellem Netto og busstopstedet, er blevet et mere frodigt sted. Vi er i gang med at skabe en ny grøn plads foran hallen, hvor der tidligere har været et krat, som mest blev brugt til skrald og hundeluftning.