
Storskrald er fortid i København
I Københavns Kommune er der en ambition om genbrug af mindst 70% af husholdningsaffald. Sidste år samlede Københavns Kommune omkring 14.000 ton affald i ’storskralds-ordningen’, og meget af det kunne i stedet være genbrugt. Eksempelvis skal din vaskemaskine, der er kaput, nemlig ikke havne i en storskraldscontainer, men sorteres som elektronik. Og ting, der intet fejler kan lige så godt få nyt liv hos andre. Alt sammen er med til at minimere vores CO2-udledninger.
Hvilken ændring – og hvorfor?
Derfor trådte en ændring i kraft i september sidste år, der ikke bare opløste den gamle storskraldsordning, men også kategorien “storskrald” som sådan. Det skyldes, at meget affald, der ellers kunne genanvendes endte med at blive sat til storskrald, fordi det ikke er tydeligt af navnet, hvad der faktisk skal sorteres som storskrald.
To nye sorteringskategorier
Derfor besluttede Københavns Kommune altså sidste år, at “storskrald” som kategori skulle erstattes af nye sorteringskategorier, der er nemmere at forstå. De to nye kategorier, der skal dække det, der retmæssigt plejede at falde under “storskrald” før, hedder “stort indbo” og “indendørs træ”. På Københavns Kommunes hjemmeside findes hjælp til sortering af begge de to kategorier – her og her.
Med opdelingen i disse nye kategorier, er det forhåbentlig mere indlysende, hvordan stort skrald skal sorteres – og hvad der i stedet skal køres på genbrugspladsen. Som del af denne opdeling afhentes de to slags storskrald nu adskilt – og derfor skal de selvfølgelig også være tydeligt opdelt før afhentning.
Hvad gør du så nu?
Bor du i hus eller villa, afhentes skrald i de nye kategorier til genbrug fire gange årligt, via en henteordning. Bor I derimod i en gård eller opgang i en etage-ejendom, skal afhentingen bestilles af jer, hvis ikke jeres andelsforening eller lignende har oprettet en fast aftale herom. Så hvis I har et propfyldt kælderrum og ikke hørt noget om, hvorvidt jeres storskrald snart bliver afhentet, kan det være at I skal tage ideen om fast afhentning op til næste foreningsmøde. Det er typisk vicevært eller affaldsansvarlige, der bestiller afhentning af stort indbo. Man kan læse mere information for affaldsansvarlige her.
Med de nye storskraldskategorier bliver der større klarhed om, hvad for noget storskrald der kan afhentes under den nye ordning, og hvad der skal sorteres anderledes eller selv køres på genbrugsstationen. Alt det gør det forhåbentlig nemmere for mange at bidrage til målsætningen om at 70% af husholdningsaffaldet i København bliver genbrugt.
Er du i tvivl om, hvordan affaldet skal sorteres, så brug kommunens sorteringsguide.
Giv hellere tingene nyt liv
Er dine ting ikke i stykker, så giv dem i stedet videre til velgørende organisationer eller på kommunens genbrugsstationer.I kan også oprette en genbrugsordning i ejendommen, så gode ting i stedet kan skifte hænder mellem dig og dine naboer.
Læs også:
Forårssanketur og fællesspisning
Kom og vær med til en hyggelig eftermiddag og aften onsdag den 9. april kl. 16:30-19:00 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi tager på sanketur og spiser sammen bagefter. På turen kan du lære mere om, hvad der er af spiselige planter i (by-)naturen i april måned, bl.a. vil vi både finde ramsløg og brændenældespirer, som smager friskt og skønt og er fulde af næring i denne tid. Efter sanketuren laver vi topping og pesto af det sankede og spiser det til fællesspisningen, som byder på vegetarisk suppe og brød.
Gå-hjem-møde om solceller
Mange boligforeninger på Østerbro og i København vil måske have glæde af solceller på taget. Kom til gratis gå-hjem-møde og bliv klogere på, hvordan en rådgiver kan undersøge potentialet for solceller på jeres etageboligejendom, og hvilke tilskud I kan søge hos Københavns Kommune. Det er 1. april kl. 17-18.30 i Østerbrohuset.
Sykursus for begyndere
Vi gentager succesen med et sykursus for begyndere. Vil du gerne lære at sy eller blive bedre til de grundlæggende teknikker? Så er dette kursus noget for dig!
Kom og mærk glæden ved at kunne skabe noget med dine hænder. Det foregår torsdag den 20/3 kl. 17:00 - 20:00. Tilmelding nødvendig.