Stort engagement til debatmøde om brændeovne

26. februar 2020 | Nyhed

Der var stærke holdninger og stor spørgelyst, da miljøpunktet og Østerbro Lokaludvalg fyrede op til debatmøde om brændeovne. Se aftenens præsentationer her.

Skal det være slut med brændeovne på Østerbro?

Byens brændeovne spreder ikke kun hygge og varme, men forurener også luften med skadelige partikler, sammen med biltrafikken, krydstogskibene osv.

Ifølge Miljøstyrelsen står brændeovnsrøg for hele 70 procent af den samlede danske partikeludledning. Det koster samfundet ca. 4 mia. kroner om året og er skyld i ca. 500 årlige for tidlige dødsfald. Og koncentrationen er størst i byerne, hvor boligerne ligger tæt. Det har for nylig for miljøminister Lea Wermelin til at fremsætte et lovforslag, der skal pålægge boligejerne at skrotte de gamle brændeovne, når de køber ny bolig.

Debatten raser

Brændeovnen ligner unægtelig en hovedskurk, når det kommer til den lokale luftforurening. Men der er kamp om beregningsmodellerne og debatten raser – for samtidig tyder nye undersøgelser på, at forurening fra dieseltrafikken er langt farligere, end hidtil antaget. Og størstedelen af luftforureningen stammer slet ikke fra Danmark, men er blæst hertil fra udlandet. Problemet er komplekst, og tallene kan vinkles til at støtte op om forskellige dagsordener.

Som enkeltpersoner kan vi ikke umiddelbart gøre noget ved forureningen fra krydstogskibe, lastbiler eller den luftforurening, der blæser hertil fra udlandet. Men vi kan gøre en forskel, når vi vælger at stille bilen, genovervejer flyveturen – eller tager stilling til vores brændeovne.

Derfor inviterede miljøpunktet og Østerbro Lokaludvalg til debatmøde om brændeovne og luftforurening d. 24. februar 2020. Omkring 30 borgere mødte op, og der var både stærke holdninger og stor spørgelyst blandt deltagerne. Tak til ordstyrer Allan Marouf for at styre slagets gang med sikker hånd, mens bølgerne gik højt.

Se præsentationerne fra debatmødet her:

Læs også:

Nyhed

Få hjælp til en grønnere gård eller facade

Spirer der grønne drømme i din boligforening? Få besøg af Miljøpunkt Østerbro og få gratis rådgivning og hjælp til at komme i gang med grønne tage, grønne facader, frodige altaner eller bivenlige blomsterenge. Læs mere her.

Nyhed

Søg midler til biodiversitetsprojekter

Drømmer du om en by med vilde blomster, plads til insekter og smådyr og mere natur i lokalområdet? Københavns Kommune har oprettet en pulje, hvor du kan søge penge til lokale projekter, der skaber mere og bedre bynatur og biodiversitet. Næste frist er d. 1. september 2021.

Nyhed

Nye sorteringspunkter på Østerbro

Snart kan du sortere dit affald både i gården og på gaden. Der bliver nemlig sat 750 nye sorteringspunkter op i København, hvor du kan komme af med plastik, pap, papir osv. Vil du have indflydelse på, hvor punkterne skal stå? Så kan du tegne dit forslag ind på et kort og sende til Københavns Kommune. 

Seneste nyt

Følg os på Facebook

Facebook Pagelike Widget
Share This