Tips til en mere bæredygtig jul

Affald og ressourcer, Guide, Nyhed

Den første sne er faldet, og gløgg og brændte mandler hinter om, at julen er på vej. Julen koster mange penge og koster stort på klima og miljø. Eller det behøver den måske ikke at gøre? Her er vores bedste tips til en mere bæredygtig jul, så du undgår den helt store forbrugsfest, men uden at gå på kompromis med julehyggen. Vi har gode råd om klimakærlig julemad, genbrugelig gaveindpakning, kreative julegaver og meget mere.

Opdateret december 2023

1. Køb et økologisk rødgran

Juletræet er for mange et vigtig del af juleaften. Men hvordan sikrer du, at juletræet med sin pynt er dyrket så bæredygtigt som muligt? Vi har ”træ” gode råd til, hvad du skal kigge efter, når jagten på årets juletræ sættes i gang.

Læs mere om juletræsproduktionens konsekvenser for natur og miljø hos Danmarks Naturfredningsforening her

  • Køb økologisk: Juletræsplantager kan sammenlignes med en kornmark og bliver ligesom en konventionel kornmark sprøjtet og gødsket. Vælger du et juletræ med det røde Ø-mærke, bliver der ikke brugt sprøjtemidler til dyrkningen af træet. Ligeledes gødskes der kun med naturgødning i træets naturlige vækstperiode.
     
  • Køb rødgran: Rødgran er hjemmehørende i Nordeuropa. Og selvom en juletræsplantage ikke er til for biodiversitetens skyld, er der flere af vores vildt levende arter, der lever af, med eller på en rødgran. Det er anderledes med f.eks. nordmannsgran, der oprindeligt er fra kaukasusområdet. Det betyder at en rødgran ikke i samme grad som nordmannsgrannen har brug for sprøjtegift og kunstgødning for at vokse sig stor og grøn. 
  • Køb lokalt: Der findes flere forhandlere i København, der sælger økologiske rødgransjuletræer produceret på Sjælland. F.eks Grøn Jul på Østerfælled Torv, Alletiders Juletræ på Trianglen eller til til julemarked på ØsterGro den 16. december. Vær ude i god tid. Øko rødgran er nemlig populære, og produktionen har svært ved at følge med efterspørgslen. Et alternativ er en øko nordmannsgran dyrket på Lolland hos Jul til døren, der leverer dit juletræ på cykel.

Læs mere om bæredygtige juletræer her.

Hvis du ikke er vært, så overvej nødvendigheden af et juletræ. Tag familien med i skoven, saml en masse kogler og lav i fællesskab en flot juledekoration. Det er det mest bæredygtige valg overhovedet.

 

 

Økologisk rødgran er mest skånsom overfor naturen.

2. Giv oplevelser, tjenester eller genbrug

Danskernes forbrug af ting og sager er et af de højeste i verden. Det gælder ikke mindst i juledagene. Hvert år udleder produktionen af vores julegaver ifølge CONCITO 1.000.000 ton CO2. Samtidig er julegaver en stærk tradition, som det kan være svært at ændre på. Men måske kan antallet af julegaver begrænses. Måske kan man nøjes med kun at give gaver til børnene eller til de mennesker, man fejrer juleaften med?

Er du ikke helt klar til at give slip på julegavetraditionen, findes der heldigvis mange forskellige julegaver, som du kan give med god, grøn samvittighed. Du kan f.eks. give oplevelser, personlig forkælelse, årskort, abonnementer eller genbrug. 

Skal din bæredygtige julegave købes lokalt, kan du se her, hvor der er genbrugsbutikker på Østerbro. 

Står den på personlig forkælelse, har vi lavet et klippeport, som du selv kan printe og udfylde. Det kunne f.eks. være et klippekort til børnepasning, kulturelle oplevelser, madlavning, græsslåning eller massage. Kun fantasien sætter grænser! 

Download klippekortet her

Vil du give en oplevelse i julegave – som tilmed (næsten) er gratis –  kan du f.eks. give en vandretur i den danske natur.

3. Pak dine gaver ind i stof eller genbrugspapir

AffaldPlus anslåt, at vi danskere bruger 693 ton gavepapir hver jul. Og mængden af vand, energi, træ og kemikalier, der går til produktionen af gavepapir er svimlende. Du kan derfor gøre en stor forskel for miljøet ved at genbruge gavepapiret – eller helt skrotte det!

Du kan f.eks. bruge genbrugspapir, aviser eller magasinsider, og bånd af naturmaterialer, stof eller garn. Eller hvad med at pakke gaverne ind i stof? Det kan bruges igen og igen. Brug f.eks. et flot viskestykke, et tørklæde eller noget aflagt sengetøj og klip det op i mindre stykker. Til-og-fra-kort kan laves af paprester og udklip fra magasiner og aviser. Du kan også lave en skotøjsæske om til en fin personlig gaveæske, der kan bruges igen og igen. Det er ikke bare bæredygtig indpakning, men også både kreativt og dekorativt.

De seneste par år er der også flere og flere, der er begyndt at prøve kræfter med den japanske indpakningskunst furoshiki, hvor man bruger fine tørklæder til at folde om gaverne. Få flere tips til bæredygtig gaveindpakning, herunder furoshiki, hos BoBedre her.

Den japanske indpakningskunst furoshiki er blevet en populær måde at pakke gaver ind på uden at bruge gavepapir

4.Sorter gavepapiret, pappet og bobleplasten

Mange er i tvivl om, hvilken affaldsspand gavepapiret, gavebåndet, bobleplasten og bølgepappen skal i, når gaverne er pakket ud. Og det er nok ikke så mærkeligt, for forskellige kommuner har forskellige ordninger for, hvad der skal sorteres som hvad. 

I Københavns Kommune skal gavepapir sorteres som papir. Med mindre det er med glimmer, så skal det sorteres som restaffald. Gavebånd skal også sorteres som restaffald. Papemballage skal sorteres som pap og bobleplast som plastik. Tape, hæfteklammer, label osv. må gerne blive på pappet.

Flamingo skal sorteres som restaffald.

Er du i tvivl om, hvordan du sorterer, kan du slå de enkelte materialer op i Københavns Kommunes affalds ABC.

Husk at sortere gavepapir, pap, bobleplast m.m. efter juleaften, så de værdifulde ressourcer kan blive genanvendt i nye produkter.

5. Red maden i julen

For de fleste af os er julen en overflodens tid, hvor intet skal mangle på julebordet. Men det betyder, at vi ofte laver mere mad, end vi kan nå at spise. Faktisk foregår 10 procent af årets madspild i juledagene, og i december alene smider vi mad ud for 1,4 milliarder kroner!

Det svarer til, at en gennemsnitlig famlie smider mad ud i julen for 1000 kr.

Vær med til at redde maden i julen og lav kun den mængde mad, som familien og gæsterne kan nå at spise. Sørg for at have ryddet lidt op i køleskabet og fryseren, så du kan gemme rester. For både and og flæskesteg er oplagte til en gang biksemad – eller til en lækker anderilette. Og risengrød kan forvandles til risalamande og klatkager eller røres op med yoghurt og citronskal til en frisk morgenmad.

Læs mere om hvordan du undgår madspild i inspirationskataloget “Red maden – med sund fornuft og fornemmelse for mad”.

Alene i julen smider vi danskere mad ud for 1,4 mia. kr. Det er spild af både penge og ressourcer.

6. Server klimakærlig julemiddag

And og rødkål er ikke det værste, du kan spise juleaften. Generelt udleder and, gås og kalkun mindre CO2 end de store dyr som gris og okse.

Men hvad med at kaste dig over en endnu grønnere julemiddag?
Prøv f.eks. en lækker indbagt nøddesteg, butterdejspakker med grønkål og svampe eller en en vegansk udgave af juleanden med mock duck.

Der findes et hav af plantebaserede lækkerier, som både skåner klimaet og bidrager med ny smag, farve og fylde i julen. De plantebaserede retter kan både indgå som nye elementer på julebordet, eller du kan gå all-the-way og lave en 100 procent vegetarisk eller vegansk julemiddag.

Du kan også reducere julemiddagens negative klimapåvirkning ved at købe lokale produkter, så anden, kartoflerne og rødkålen ikke er fløjet ind fra udlandet. 

Kål er på manges bord juleaften, enten som salater eller varm rødkål. I gamle dage brugte man endda grønkål som juletræer!

7. Tænd bæredygtige lys i mørket

December er for mange lig hygge, og der er vel næppe noget så hyggeligt som levende lys i juletiden. Men lige så hyggelige som de levende lys’ dansende flammer er, lige så forurenende er de desværre også. Undersøgelser fra Statens Byggeforskningsinsitut viser, at koncentrationen af ultrafine partikler fra tændte stearinlys udgør 240,000 partikler/cm3. Til sammenligning udleder tobaksrøg 213,000 partikler/cm3.

 Vi anbefaler derfor at skifte de levende lys ud med LED alternativer. De holder i længere tid og udleder mindre CO2 end LED gør. Så de er bedre både for inde- og udeklimaet. Når det kommer til lyskæder og elektrisk julelys, er der også flere gode råd at følge, bl.a. så du undgår at få en kæmpe elregning i julegave. Få gode råd til udendørs julebelysning hos Bolius her – hvor du bl.a. også kan regne ud, hvor meget strøm, lyskæderne bruger.

Hvis du ikke kan leve uden levende lys, så kig efter alternativer til stearin. Paraffin, voks og sojalys er generelt mindre skadelige. Mindre skadelig er dog stadig skadeligt. Det er derfor en god ide at følge Miljøstyrelsens anbefalinger: luft ud, klip vægen ned, undgå at stille levende lys i træk og sluk lyset, hvis det soder.

Der findes også svanemærkede lys, men svanemærket er et miljømærke – ikke et sundhedsmærke og er altså derfor ikke bedre for indeklimaet.

 

Selvom de er hyggelige, er stearinlys ikke gode for indeklimaet. Brug dem med omtanke eller udskift med LED-lys.

Læs også:

Arrangement Nyhed

Stort byttemarked i august

Kom til tøjbyttemarked ved Orientkaj i Nordhavn søndag d. 25. august kl. 10.00 - 15.00 og byt dig til en ny garderobe, gratis og bæredygtigt. Tøjbyttemarkedet afholdes i forbindelse med Kulturhavn Festival, hvor der vil være et hav af forskellige aktiviteter på havnen.

Affald og ressourcer Guide Nyhed

Guide til et bæredygtigt tøjforbrug

Tøjindustrien er en af de mest forurenende industrier i verden - både når det kommer til forurening, ressourceforbrug og CO2-udledning. Samtidig er vores forbrug af tøj et af de områder, hvor vi som borgere og forbrugere kan ændre vores vaner her og nu, og dermed markant nedsætte vores personlige klima- og miljøaftryk.

Guide Nyhed

Guide: Hold sommerferie lokalt

Turen går til Østerbro! Staycation er bæredygtig ferie så det batter, og så er det en unik mulighed for at komme ned i gear og opleve sin by på nye måder. Her er en sommerguide til Østerbros og Nordhavns mange skønne ferieoplevelser, så du kan få inspiration til din lokale og bæredygtige sommerferie.

Seneste nyt

Instagram

Miljøpunkt Østerbro

Kulturcenter Kildevæld

Bellmansgade 3C

2100 København Ø

CVR: 31 51 62 50

Email: info@miljopunkt-osterbro.dk

Følg os

Nyhedsbrev