Tøjet længe leve
Tøjspild og overforbrug er et kæmpe problem, men mode og bæredygtighed behøver ikke være uforeneligt. Det var temaet for minifestivalen Re-Fashion Days, der blev afholdt i dagene op til Black Friday. Se billederne og læs mere om tøj, mode og bæredygtighed her.
Dele af teksten er også udgivet som klumme i Østerbro Avis.
Vores (over)forbrug af tøj belaster både miljø og klima
Vi køber store mængder tøj og smider store mængder tøj ud igen. Faktisk har vi danskere noget nær en verdensrekord i at shoppe nyt tøj – nærmere bestemt 10-16 kilo tøj og tekstiler om året. Og alt for ofte smider vi sidste års tøj i skraldespanden og videre på forbrændingsanlægget, længe før det er slidt op. Ifølge en rapport fra Nordisk Ministerråd har 80 procent af det tøj, der går op i røg, 80 procent af levetiden tilbage.
Det har store konsekvenser for både miljøet og klimaet. Tøjindustrien står for over 10 procent af verdens samlede CO2-udledning. Det er mere en fly- og shippingindustrien tilsammen, og det placerer tøjindustrien på en lidet imponerende andenplads over verden mest forurenende industrier – kun overgået af olieindustrien.
Derudover kræver produktionen af tekstiler et stort forbrug af energi, vand, kemikalier og sprøjtemidler. Det påvirker både miljø og arbejdsmiljø, så det i sidste ende er naturen og tekstilarbejderne, der betaler prisen for vores hang til et godt tilbud. Produktionen af bare én enkelt T-shirt kræver f.eks. 1400 liter vand. Det svarer til mere end 10 fyldte badekar.
Festival om bæredygtigt tøjforbrug
Tøjspild og overforbrug er et kæmpe problem, men mode og bæredygtighed behøver ikke være uforeneligt. Vil du nedsætte dit personlige klimaaftryk, er nye tøjvaner faktisk et godt sted at starte. Der er nemlig meget CO2 at spare ved at købe mindre tøj, genbruge mere og bruge det tøj vi har i længere tid.
Netop dette var temaet for minifestialen Re-Fashion Days, der blev afholdt af Østerbro Lokaludvalg og Miljøpunkt Østerbro i dagene op til årets store forbrugsfest, Black Friday. Festivalen foregik i Villa Kultur og bød på en række oplæg og en enkelt workshop, hvor deltagerne fik hjælp til at gå deres tøjforbrug efter i sømmene, og blev klædt på til at træffe bedre tøjvalg i fremtiden. Og nåede du ikke med i år, kan du glæde dig til, at vi holder ny omgang Re-Fashion Days 2021.
Se billederne fra Re-Fashion Days 2020 her, og få flere tips til en bæredygtig garderobe under galleriet:
Nåede du ikke med til Re-Fashion Days?
Så har vi samlet nogle tips til dig her, så du ikke behøver at vente helt til næste år med at blive klogere på emnet. Fordi tøj forurener så meget, er der store miljø- og klimamæssige besparelser at hente, hvis du ændrer dine tøjvaner.
Reduce – Reuse – Recycle – Repair
Eller reducer, genbrug, genanvend og reparer. Det er en god tommerfingerregel at tage udgangspunkt i, hvis du gerne vil have en mere bæredygtig garderobe.
1. Du kan reducere dit forbrug af nyt tøj ved at købe holdbare produkter i mere tidløse designs. Du kan samtidig vælge at se efter tøj, der er syet af økologisk stof eller med færre kemikalier i produktionen. Se efter GOTS mærket, Svanemærket og Øko-Tex mærket. Se flere tips til at modstå Fast Fashion i denne 2 min. video:
4. Udslidt tøj og andre tekstiler kan få et nyt liv, hvis de afleveres til genanvendelse. Både tøj, lagener, håndklæder og andre tekstiler med og uden pletter og huller kan afleveres til I:CO-system, hvor fibre af en hvis kvalitet kan væves ind i nyt stof og ellers bruges til isolering. Tekstiler med elastan er pt. næsten umulige at genanvende. Så det er værd at tage med, når man anskaffer tøj med håb om, at det en dag kan nedbrydes. Jo mindre elastan og jo færre materialer, der er blandet sammen, jo lettere er det.

Til kamp mod tøjspild
Hvis du vil vide mere tøjindustrien og bæredygtighed, har Forbrugerrådet Tænk samlet en række artikler om tøjspild og bæredygtigt tøjforbrug under deres kampagne ‘Tøjet længe leve’. Læs artiklerne her.
Her kan du også downloade den spritnye tøjspildspyramide, som er tegnet af Anders Morgenthaler.
Miljømærkning Danmark har også lavet en temaside om mode og tekstiler, hvor du bl.a. kan blive klogere på Svanemærket, GOTS, OEKO-TEX og de andre miljømærker.
Læs også:
Forårssanketur og fællesspisning
Kom og vær med til en hyggelig eftermiddag og aften onsdag den 9. april kl. 16:30-19:00 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi tager på sanketur og spiser sammen bagefter. På turen kan du lære mere om, hvad der er af spiselige planter i (by-)naturen i april måned, bl.a. vil vi både finde ramsløg og brændenældespirer, som smager friskt og skønt og er fulde af næring i denne tid. Efter sanketuren laver vi topping og pesto af det sankede og spiser det til fællesspisningen, som byder på vegetarisk suppe og brød.
Gå-hjem-møde om solceller
Mange boligforeninger på Østerbro og i København vil måske have glæde af solceller på taget. Kom til gratis gå-hjem-møde og bliv klogere på, hvordan en rådgiver kan undersøge potentialet for solceller på jeres etageboligejendom, og hvilke tilskud I kan søge hos Københavns Kommune. Det er 1. april kl. 17-18.30 i Østerbrohuset.
Sykursus for begyndere
Vi gentager succesen med et sykursus for begyndere. Vil du gerne lære at sy eller blive bedre til de grundlæggende teknikker? Så er dette kursus noget for dig!
Kom og mærk glæden ved at kunne skabe noget med dine hænder. Det foregår torsdag den 20/3 kl. 17:00 - 20:00. Tilmelding nødvendig.