Tøjet længe leve

10. december 2020 | Nyhed

Tøjspild og overforbrug er et kæmpe problem, men mode og bæredygtighed behøver ikke være uforeneligt. Det var temaet for minifestivalen Re-Fashion Days, der blev afholdt i dagene op til Black Friday. Se billederne og læs mere om tøj, mode og bæredygtighed her.

Dele af teksten er også udgivet som klumme i Østerbro Avis.

Vores (over)forbrug af tøj belaster både miljø og klima

Vi køber store mængder tøj og smider store mængder tøj ud igen. Faktisk har vi danskere noget nær en verdensrekord i at shoppe nyt tøj – nærmere bestemt 10-16 kilo tøj og tekstiler om året. Og alt for ofte smider vi sidste års tøj i skraldespanden og videre på forbrændingsanlægget, længe før det er slidt op. Ifølge en rapport fra Nordisk Ministerråd har 80 procent af det tøj, der går op i røg, 80 procent af levetiden tilbage.

Det har store konsekvenser for både miljøet og klimaet. Tøjindustrien står for over 10 procent af verdens samlede CO2-udledning. Det er mere en fly- og shippingindustrien tilsammen, og det placerer tøjindustrien på en lidet imponerende andenplads over verden mest forurenende industrier – kun overgået af olieindustrien.

Derudover kræver produktionen af tekstiler et stort forbrug af energi, vand, kemikalier og sprøjtemidler. Det påvirker både miljø og arbejdsmiljø, så det i sidste ende er naturen og tekstilarbejderne, der betaler prisen for vores hang til et godt tilbud. Produktionen af bare én enkelt T-shirt kræver f.eks. 1400 liter vand. Det svarer til mere end 10 fyldte badekar.

Festival om bæredygtigt tøjforbrug

Tøjspild og overforbrug er et kæmpe problem, men mode og bæredygtighed behøver ikke være uforeneligt. Vil du nedsætte dit personlige klimaaftryk, er nye tøjvaner faktisk et godt sted at starte. Der er nemlig meget CO2 at spare ved at købe mindre tøj, genbruge mere og bruge det tøj vi har i længere tid.

Netop dette var temaet for minifestialen Re-Fashion Days, der blev afholdt af Østerbro Lokaludvalg og Miljøpunkt Østerbro i dagene op til årets store forbrugsfest, Black Friday. Festivalen foregik i Villa Kultur og bød på en række oplæg og en enkelt workshop, hvor deltagerne fik hjælp til at gå deres tøjforbrug efter i sømmene, og blev klædt på til at træffe bedre tøjvalg i fremtiden. Og nåede du ikke med i år, kan du glæde dig til, at vi holder ny omgang Re-Fashion Days 2021.

Se billederne fra Re-Fashion Days 2020 her, og få flere tips til en bæredygtig garderobe under galleriet:

Nåede du ikke med til Re-Fashion Days?

Så har vi samlet nogle tips til dig her, så du ikke behøver at vente helt til næste år med at blive klogere på emnet. Fordi tøj forurener så meget, er der store miljø- og klimamæssige besparelser at hente, hvis du ændrer dine tøjvaner.

Reduce – Reuse – RecycleRepair

Eller reducer, genbrug, genanvend og reparer. Det er en god tommerfingerregel at tage udgangspunkt i, hvis du gerne vil have en mere bæredygtig garderobe.

1. Du kan reducere dit forbrug af nyt tøj ved at købe holdbare produkter i mere tidløse designs. Du kan samtidig vælge at se efter tøj, der er syet af økologisk stof eller med færre kemikalier i produktionen. Se efter GOTS mærket, Svanemærket og Øko-Tex mærket. Se flere tips til at modstå Fast Fashion i denne 2 min. video:

2. Ved at genbruge kan du få nye ting til garderoben uden at stemme på overproduktion af tøj. Du kan også sælge eller donere det, du ikke længere kan passe eller aldrig bruger. Find lokale genbrugsbutikker på Østerbro, loppemarkederbyttemarkeder og genbrugsbazarer, eller brug online markedspladser og apps som Den Blå AvisGul og GratisTrendsales og Reshopper. Der findes også deleordninger og tøjfællesskaber som Resecond og Det Kollektive Klædeskab.
3. Reparation, pleje og vedligehold er et overset emne, når samtalen falder på tøj og sko. Måske fordi tøjvask, reparationer, redesign, damp, strygning, rens, luftning, skopudsning og skift af såler ikke er specielt ophidsende samtaleemner for de fleste. Men udover de mange liter vand, der bruges i produktionen af vores tøj, bruger vi for meget vand på at vaske, fordi mange smider tøj til vask efter en dags brug. I virkeligheden kan meget tøj hænges op og luftes, og klare nogle flere dage.
Uld har langt bedre af luft end vask, og jeans skal nærmest aldrig vaskes – i al fald ikke hvis du spørger CEO for Levi’s eller medstifteren af tøjbutikken Res-Res. Pletter tørres af med en våd klud. Mange sko og støvler af en vis kvalitet kan også holde længere ved korrekt pleje eller et besøg hos skomageren, inden en hæl eller sål er slidt helt af. Hvis du er fiks på fingere, kan du ofte selv gå i gang med reparationerne, hvad enten det drejer sig om et hul eller en slidt lynlås, og ellers kan du får hjælp fra en lokal skrædder eller skomager til at forlænge tingenes levetid.

4. Udslidt tøj og andre tekstiler kan få et nyt liv, hvis de afleveres til genanvendelse. Både tøj, lagener, håndklæder og andre tekstiler med og uden pletter og huller kan afleveres til I:CO-system, hvor fibre af en hvis kvalitet kan væves ind i nyt stof og ellers bruges til isolering. Tekstiler med elastan er pt. næsten umulige at genanvende. Så det er værd at tage med, når man anskaffer tøj med håb om, at det en dag kan nedbrydes. Jo mindre elastan og jo færre materialer, der er blandet sammen, jo lettere er det.

Til kamp mod tøjspild

Hvis du vil vide mere tøjindustrien og bæredygtighed, har Forbrugerrådet Tænk samlet en række artikler om tøjspild og bæredygtigt tøjforbrug under deres kampagne ‘Tøjet længe leve’. Læs artiklerne her.

Her kan du også downloade den spritnye tøjspildspyramide, som er tegnet af Anders Morgenthaler.

Miljømærkning Danmark har også lavet en temaside om mode og tekstiler, hvor du bl.a. kan blive klogere på Svanemærket, GOTS, OEKO-TEX og de andre miljømærker.

Læs også:

Arrangement

Craftivism Festival

Sæt kryds i kalenderen lørdag d. 29. april og glæd dig til Craftivism Festival i Kildevæld Kulturcenter. Festivalen byder på workshops, modeshow, byttemarked, musik og underholdning - alt sammen med fokus på upcycling, kreativitet og bæredygtig mode.

Nyhed

Hvor står Østerbros ikoniske træer?

Har du et yndlingstræ, som betyder noget særligt for dig eller dit nabolag? Til efteråret skal politikerne forny listen over ikoniske træer i København, og nu kan du komme med dine input og indsende forslag til ikoniske træer. Læs mere her.

Nyhed

Miyawakiskov i Fælledparken

Så fik Fælledparken en Miyawakiskov! Sammen med elever fra Langelinieskolen var Miljøpunkt Østerbro med til at plante 620 små træer og buske i et lille hjørne af Fælledparken, som i løbet af årene vil vokse op og blive til en lille skov. Læs mere og se billeder fra plantningen her.

Seneste nyt


Warning: implode() [function.implode]: Invalid arguments passed in /var/www/miljopunktosterbro.dk/public_html/wp-content/plugins/facebook-pagelike-widget/fb_class.php on line 44

Følg os på Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram