Virker din emhætte?

5. marts 2024 | Luftforurening, Nyhed

I foråret 2024 vil Rådet for Godt Indeklima gennemføre detaljerede målinger af emhætter i 20 danske boliger i Storkøbenhavn. Du kan være med! Erfaringerne fra tidligere indeklimaprojekter viser nemlig desværre, at mange emhætter virker dårligt – eller bruges forkert. Og mados er en væsentlig kilde til skadelig luftforurening.

Danskerne opholder sig det meste af livet i deres bolig, hvor mados er en væsentlig kilde til skadelig luftforurening, der øger risikoen for kræft, hjertekarsygdomme og blodpropper. Ligeledes forværrer forureningen alvorlige luftvejslidelser som astma, bronkitis og KOL.

Emhætter og korrekt brug af kraftige emhætter er derfor vigtigt for beboernes sundhed. Erfaringerne fra tidligere indeklimaprojekter er imidlertid, at mange emhætter virker dårligt – eller bruges forkert. Flere målinger tyder ligeledes på, at emhætter med recirkulation ofte virker dårligt.

I foråret 2024 vil Rådet for Godt Indeklima gennemføre detaljerede målinger af emhætter i 20 danske boliger i Storkøbenhavn. Tilmeld dig undersøgelsen her.

Familier der tilmelder sig skal være indforstået med at besvare spørgsmål vedr. deres valg af emhætte, og lade os udføre detaljerede målinger af deres emhættes effektivitet. De behøver ikke være hjemme under målingerne. Alle målinger bliver anonymiseret i undersøgelsen. Projektet udføres af Rådet for Godt Indeklima med støtte fra den filantropiske forening Realdania.

Gode emhætteråd: 

  • Vælg en kraftig emhætte med aftræk til det fri frem for recirkulation.
  • Brug altid emhætten på højt udsugningstrin, når du tilbereder varm mad.
  • Brug brødristeren, toastmaskinen, vaffeljernet m.v. under tændt emhætte.
  • Husk at rense dit fedtfilter i emhætten jævnligt – min. en gang pr. måned.
  • Hold døren lukket til køkkenet under og efter tilberedning af varm mad.
  • Lad emhætten køre i ca. 10 minutter efter du er færdig med madlavning.
  • Brug ikke bord- eller skabsovne, der ikke er under en kraftig emhætte.

(Kilde: Rådet for Godt Indeklima 2024)


(Billede: Rådet for Godt Indeklima 2024)

Læs også:

Arrangement Nyhed

Åbent årsmøde i Miljøpunkt Østerbro

Kom og hør et spændende oplæg om 'velfærd inden for de planetære grænser' når Miljøpunkt Østerbro inviterer til åbent årsmøde tirsdag d. 19. marts kl. 17.00 i Kildevæld Kulturcenter. Til mødet kan du også høre mere om det lokale miljøarbejde, og hvordan du selv kan engagere dig i bestyrelsen fx.

Affald og ressourcer Nyhed

Storskrald er fortid i København

Hvis du bor i en gård eller andelsforening og har lagt mærke til, at storskraldsrummet er ved at være godt fyldt, kan det være I er gået glip af den ændring i storskraldsordningen, der blev gennemført sent sidste år. Nu er det slut med storskrald, som vi kendte det i Københavns Kommune. Fordi mere skal genbruges.

Seneste nyt

Instagram