Guide: Sommer på Østerbro

Guide

Turen går til Østerbro! Staycation er bæredygtig ferie så det batter, og så er det en unik mulighed for at komme ned i gear og opleve sin by på nye måder. Læs årets sommerguide til Østerbros og Nordhavns mange skønne ferieoplevelser og få inspiration til din lokale og bæredygtige sommerferie.

Turen går til Østerbro

Har du nogensinde prøvet at holde ferie på Østerbro? I de sidste par år er ‘staycation’ blevet en populær form for ferie, ikke mindst som et bæredygtigt alternativt til den CO2-tunge (og dyre) flyvetur til udlandet. Staycation går i al sin enkelthed ud på at blive hjemme og “lege turist” i egen by. Det er bedre for både klimaet og pengepungen, og for mange er det en øjenåbner at opdage, hvor mange ferieoplevelser, der rent faktisk gemmer sig lige ude foran deres hoveddør.

I denne guide har vi samlet nogle af de mange lokale og bæredygtige ferieoplevelser, som Østerbro og Nordhavn har at byde på henover sommeren.

Sand mellem tæerne og krabber i nettet

Østerbro har flere steder, hvor du kan få sand mellem tæerne og kaste dig i bølgen blå. Svanemøllen Strand på Østerbro er en af byens bedste sandstrande . Stranden har kun eksisteret siden 2010, men den er allerede blevet byens næstmest populære sted at opholde sig på en sommerdag i København – kun overgået af Nyhavn.

Har du små størrelser, kan du kombinere strandturen med krabbefiskeri på bademolen – husk blot at medbringe snor, net, spand og madding hjemmefra.

I Nordhavn kan du tage forbi Badezone Sandkaj og få en opkvikkende havnedukkert efterfulgt af solbadning på træterrasserne langs havnekanten. Ikke langt fra Østerbro finder du også den lille hyggelige Hellerup Strand. Den ligger ikke mere end en cykeltur væk og byder på hvidt sand og en skøn udsigt over Øresund. Du kan altid tjekke badevandskvaliteten inden du hopper i badetøjet.

Fly eller tog?

Sommerferien er ofte en af de helt tunge poster på CO2-kontoen – i hvert fald hvis den indebærer en flyvetur.

En flyrejse tur/retur til Thailand udleder ca. 4 ton CO2 per person. Til sammenligning bør vi ikke udlede mere end 2 ton CO2 om året, hvis vi skal leve op til Paris-aftalens klimamål.

Heldigvis behøver sommerferien ikke at være en stor CO2-sluger. Mange har efterhånden fået øjnene op for at rejse med tog, tage på vandreferie, cykelferie osv. Og så er der den måske mest bæredygtige ferie af dem alle: staycation.

Foto: Knud Erik Hansen

Kendte og hemmelige grønne åndehuller

Er du mere til bynatur og dyreliv, er Østerbro begavet med et hav af grønne oaser, hvor sommeren kan nydes på første parket. Et af Københavns skønneste naturområder finder du i den fredede Ryvangens Naturpark, som er mere natur end egentlig park, og hvor du kan holde picnic blandt heste og får. Og når mørket falder på i Fælledparken, kan du høre den sjældne balkanlatterfrø snakke i mørket, eller opleve flagermus, der jager mod den lyse nattehimmel.

I Nordhavn kan du gå på opdagelse i den smukke og uspolerede natur på Nordhavnstippen. Her har årtiers deponering af jord og byggeaffald skabt et helt særligt naturområde, hvor græsset har fået lov til at gro og de lokale arter er flyttet ind. Og her er der også får.

Du kan også gå ind på hjemmesiden NaTur i Byen og finde en samlet oversigt over Østerbros grønne områder – både de kendte og de lidt mere hemmelige. Fra Kastellet og Østre Anlæg til Kildevældsparken, Holmens Kirkegård, Classens Have og Brumleby. Brug eventuelt oversigten som en “park-bingo” og sæt kryds ved alle de steder, hvor du har været (vælg ‘Østerbro’ på kortet under ‘Find turen’).

Foto: Thomas Dambo

Jazz, sommerdans og genbrugskunst

Byens kulturelle tilbud er heldigvis vågnet igen efter de sidste par års coronarestriktioner. I starten af juli kan du bl.a. forkæle ørene med Copenhagen Jazz Festival, som kan opleves flere steder på Østerbro. Bl.a. på Bopa Plads, Melchiors Plads, Krudttønden og i Fælledparken.

Sommer i Fælledparken byder traditionen tro på gratis sommerdans under åben himmel og for alle aldre – lige fra Swing til Folkedans, og dansetimer specielt for børn og seniorer. 

Du kan også gå på jagt efter den skjulte trold Kaptajn Nalle, som genbrugskunstneren Thomas Dambo har opstillet på et hemmeligt sted i Nordhavn. Rygterne siger, at den skulle befinde sig i nærheden af Skudehavnen og Tunnelfabrikken! Ved Kildevældsparken finder du endnu et kunstværk af Thomas Dambo, nemlig Det Vilde Røde Hus, som er konstrueret udelukkende af genbrugsmaterialer, og som lokale Østerbroere var med til at bygge i sommeren 2021.

Foto: Pia Storm

Tag på genbrugsshopping

For nogle er ferie at have tid til at shoppe. Og dropper du svipturen til udlandet, får du både mere tid og flere penge at shoppe for herhjemme. På Østerbro og i resten af København finder du genbrugsbutikker til både hverdag og fest, og så er sommeren sæson for loppemarkeder. Der er næsten garanti for gevinst, uanset om du skal opgradere din bæredygtige garderobe eller købe nips og gaver.

Læg f.eks. vejen forbi Red Barnets genbrugsbutik i Nordre Frihavnsgade, Kirkens Genbrug i Masnedøgade, Afrika Genbrug i Ryesgade eller Vintage 199 på Jagtvej. Du kan også besøge loppesupermarkedet Lidkøb, med stande inddelt efter kategorier som f.eks. luksustøj, udstyr til børn og antiknips. Lidkøb har desuden en stor, børnevenlig cafe, hvor du kan nyde en saftig direktørsnegl og en god cremet latte.

Foto: ØsterGro

Mad, vin og lyse sommeraftner

En staycation er en oplagt mulighed for at tage sig god tid og spise ude i de lyse sommeraftener. På Østerbro finder du flere bæredygtige spisesteder, hvor økologi, lokale råvarer, gourmet og kvalitet går op i en højere enhed. Hos ØsterGro på taget i Æbeløgade holder Gro Spiseri f.eks. til huse. Her kan du lade dig forkæle af dygtige kokke, der tryller med de hjemmedyrkede råvarer. Lige nedenunder finder du Hahnemanns Køkken på Sankt Kjelds Plads i Klimakvarter, hvor du kan nyde en økologisk brunch, frokost eller take-away lavet af sæsonens friske råvarer – og med udsigt til blomster og bier.

Eller hvad med at nyde hjemmelavet, økologisk mad hos cafe Baryl, økologi kombineret med kultur på Salonen på Østerbrogade, eller bæredygtig simremad hos Det Simrer? Det Simrer ligger på det hyggelige torv, Melchiors Plads, hvor der er udeservering hele sommeren. Her finder du også Bistro Lupa (tidligere Souls), der serverer plantebaserede herligheder, drinks og cocktails.

Vil du selv diske op med en grøn middag, kan du forsyne dig med med sæsonens friske, økologiske og biodynamiske råvarer på Bondens Marked hver lørdag. Det er på Sankt Jakobs Plads kl. 10-15. Og her er god mulighed for at møde dine lokale, økologiske avlere ansigt til ansigt. Du kan også tage forbi LØS market i Nordre Frihavnsgade, hvor du kan købe økologiske og emballagefri dagligvarer til sommerens middage.

Dit grønne bykort

Du kan danne dig et overblik over de mange grønne muligheder på Østerbro og i Nordhavn på vores digitale bydelskort:

Kender du en bæredygtig butik, et grønt område, eller et sted, hvor man kan reparere og genbruge, som ikke er på kortet? Så send en mail til [email protected] med dit forslag. Skriv gerne “Østerbrokortet” som emne.

Du finder selvfølgelig også mange flere ferieoplevelser uden for Østerbros grænser. Bevæbnet med cykel eller rejsekort kan du gå på opdagelse i resten af byen. Og med cyklen i toget kan du komme på tur ud af byen og se steder, du måske aldrig har set før, selvom de kun er 10, 15 eller 20 km væk. Ferier er til for at lade op og lade os berige, inspirere, være sammen, opleve nærvær eller eventyr.

Spørg dig selv, hvad ferie er for dig og lad dig rive med og begejstre af alt det, du har lige uden for gadedøren.

God sommer!

 

Læs også:

Nyhed

Hvor står Østerbros ikoniske træer?

Har du et yndlingstræ, som betyder noget særligt for dig eller dit nabolag? Til efteråret skal politikerne forny listen over ikoniske træer i København, og nu kan du komme med dine input og indsende forslag til ikoniske træer. Læs mere her.

Arrangement

Planteworkshop med Signe Wenneberg

Kribler det i de grønne fingre? Så kom med til gratis planteworkshop for børn og voksne med Signe Wenneberg & Co. Det er lørdag d. 25. marts kl. 14.00 - 16.30 i Kildevæld Kulturcenter, og alle er velkomne. Læs mere her.

Nyhed

Miyawakiskov i Fælledparken

Så fik Fælledparken en Miyawakiskov! Sammen med elever fra Langelinieskolen var Miljøpunkt Østerbro med til at plante 620 små træer og buske i et lille hjørne af Fælledparken, som i løbet af årene vil vokse op og blive til en lille skov. Læs mere og se billeder fra plantningen her.

Fly eller tog?

Sommerferien er ofte en af de helt tunge poster på CO2-kontoen – i hvert fald hvis den indebærer en flyvetur.

En flyrejse tur/retur til Thailand udleder ca. 4 ton CO2 per person. Til sammenligning bør vi ikke udlede mere end 2 ton CO2 om året, hvis vi skal leve op til Paris-aftalens klimamål. 

Heldigvis behøver sommerferien ikke at være en stor CO2-sluger. Mange har efterhånden fået øjnene op for at rejse med tog, tage på vandreferie, cykelferie osv. Og så er der den måske mest bæredygtige ferie af dem alle: staycation.

Seneste nyt


Warning: implode() [function.implode]: Invalid arguments passed in /var/www/miljopunktosterbro.dk/public_html/wp-content/plugins/facebook-pagelike-widget/fb_class.php on line 44

Følg os på Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram