Oplev Nordhavnstippen
Hvad sker der, når naturen får lov at overtage et forladt byområde? Det kan du opleve på Nordhavnstippen i Ydre Nordhavn. Her er vild natur, udsigt til Øresund og masser af sankemuligheder – og området ligger ikke mere end en cykeltur fra stenbroen.
Vild natur på gammel losseplads
I det yderste Nordhavn, med udsigt over Øresund, ligger Nordhavnstippen, omgivet af industri, kraner og byggepladser. Årtiers deponering af jord og byggeaffald har skabt et uspoleret naturområde, hvor græsset har fået lov at gro og de lokale arter er flyttet ind.
På Nordhavnstippen kan du gå på opdagelse mellem to bevaringsværdige brakvandssøer, krat, græs, træer og buske. Området er hjemsted for mange forskellige trækfugle, padder og insekter, og er et yndet udflugtsmål for ornitologer og biologer. Hvis du er heldig, spotter du måske en isfugl eller den beskyttede grønbrogede tudse, der er registreret i området.
Græsset holdes nede af en lille flok får, så hvis du kommer på besøg i foråret, er der rig mulighed for at se lokale Østerbro-lam.
Se en video fra Nordhavnstippen her:
Find vej til Nordhavnstippen
Nordhavnstippen er stadig ukendt land for mange københavnere, og en stor del af området er hegnet ind. I februar 2021 har By & Havn dog opsat informationsskilte, cykelstativer og en låge i hegnet, så man kan komme ind i området fra Nordsøvej. Efter planen vil der i 2021 også blive etableret en cykelsti, der forbinder Nordhavnstippen med det indre Nordhavn og Østerbro. Læs mere her.
Man kan også tage ud af Kattegatvej og i den sidste rundkørsel dreje til højre af Hjertestien. Se de to indgange her:
Foto: By og Havn
Sporløs færden
Da Nordhavnstippen er en gammel losseplads for byggeaffald, dukker der flere steder rester af beton og armeringsjern op af jorden – som små vidnedsbyrd om stedets særlige historie. Pas godt på området, på trods af ‘byggerodet’. Tag dit affald med dig og efterlad området, som du fandt det – eller endnu pænere!
Derudover er naturen ung og skrøbelig. Vil du gøre brug af de mange muligheder for at sanke f.eks. havtorn og brombær, så husk den gamle anvisning fra Jyske Lov om kun at plukke, hvad der kan være i en hat (eller en pose). Og prøv så vidt muligt at holde dig til stierne, så græsserne og planterne ikke trampes ned.
Vil du opleve Nordhavnstippen på en guidet tur?
I Miljøpunkt Østerbro afholder vi flere gange i løbet af året guidede bynaturvandringer i området. Turene har forskellige temaer, f.eks. spiselige planter, områdets flora og fauna, eller stedets historie og planer for fremtiden. Derudover er turene for mange et lille hverdagseventyr, da de opdager et helt nyt sted i deres bydel.
Vil du have besked om kommende ture, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev eller følge Miljøpunkt Østerbro på Facebook.
Naturpark i sigte
Nordhavnstippen ligger i det område, der senere vil blive til Nordhavn Naturpark. Naturparkens størrelse og præcise udformning ligger endnu ikke fast og er stadig ved at blive besluttet politisk.
Netværket Nordhavns Naturvenner arbejder for, at naturparken får en størrelse på 90 hektar (mod de nuværende politiske planer om 28 hektar), så der bliver plads til både fælled, sø, strand, strandoverdrev og krat. Der holdes jævnligt møder i aktivgruppen. Er du interesseret i at være med i arbejdet, kan du læse mere her.
Nordhavns Naturvenner består af frivillige borgere og en række grønne foreninger, heriblandt Danmarks Naturfredningsforening (DN), Dansk Ornitologisk Forening (DOF), NOAH, Verdens Skove, Østerbro Lokaludvalg og Miljøpunkt Østerbro.
Læs også:
Tips til en mere bæredygtig jul
Den første sne er faldet, og julepynt på gaderne og duften af gløgg på cafeerne minder os om, at julen er på vej. Men julen koster ikke bare mange penge, den sætter også et stort fodaftryk ift. ressourceforbrug, CO2-udledning og madspild. Så gør julen så grøn, som du kan. Her er et par tips til en mere bæredygtig jul, så du undgår den helt store forbrugsfest, uden at gå på kompromis med julehyggen. Vi har gode råd om klimakærlig julemad, genbrugelig gaveindpakning, kreative julegaver og meget mere.
Guide til et bæredygtigt tøjforbrug
Tøjindustrien er en af de mest forurenende industrier i verden - både når det kommer til forurening, ressourceforbrug og CO2-udledning. Samtidig er vores forbrug af tøj et af de områder, hvor vi som borgere og forbrugere kan ændre vores vaner her og nu, og dermed markant nedsætte vores personlige klima- og miljøaftryk.