7 tips til en grønnere jul

Guide

Julen står for døren, og der er heldigvis mange små håndtag, du kan skrue på, for at gøre juletiden lidt mere bæredygtig – uden at gå på kompromis med hyggen. Her er syv tips til en god, hyggelig og grøn jul. Læs om økologiske juletræer, klimakærlig julemad, genbrugelig gaveindpakning, kreative julegaver og meget mere.

Opdateret november 2022

1. Køb et økologisk juletræ – eller en rødgran

Skal dit juletræ være bæredygtigt i år, så vælg et økologisk juletræ. De konventionelle juletræer sprøjtes nemlig med store mængder pesticider, som udsætter den i forvejen trængte danske natur for et stort pres. Du kan derfor gøre en stor forskel for naturen, hvis du går efter et Ø-mærket juletræ – uanset om det er stort eller småt, lejet eller købt, i potte eller på fod.

Læs mere om juletræsproduktionens konsekvenser for natur og miljø hos Danmarks Naturfredningsforening her

Du kan købe økologiske juletræer flere steder på nettet, f.eks. hos Fair Trees eller Jul til døren. Vil du handle lokalt på Østerbro, kan du ofte finde økologiske juletræer fra Grøn Jul på Østerfælled Torv, eller fra Alletiders Juletræ på Trianglen. Eller du kan tage til julemarked på tagfarmen ØsterGro i weekenden d. 10. – 11. december og finde årets økologiske juletræ der.

Men køb i god tid, for efterspørgslen på økologiske juletræer er steget så kraftigt de sidste par år, at producenterne har svært ved at følge med. Kan du ikke skaffe et økologisk juletræ, så køb istedet en rødgran. Rødgran trives bedre på vores breddegrader end den populære nordmannsgran. Det betyder at en rødgran ikke i samme grad som nordmannsgrannen har brug for sprøjtegift og kunstgødning for at vokse sig stor og grøn.

Læs også Signe Wennebergs populære artikel “7 tips til det mest bæredygtige juletræ”

Økologiske juletræer er mest skånsomme overfor naturen

2. Giv oplevelser, tjenester eller genbrug

Danskernes forbrug af ting og sager er et af de højeste i verden. Det gælder ikke mindst i juledagene. Hvert år udleder produktionen af vores julegaver ifølge CONCITO 1.000.000 ton CO2. Samtidig er julegaver en stærk tradition, som det kan være svært at ændre på. Men måske kan antallet af julegaver begrænses. Måske kan man nøjes med kun at give gaver til børnene eller til de mennesker, man fejrer juleaften med?

Er du ikke helt klar til at give slip på julegavetraditionen, findes der heldigvis mange forskellige julegaver, som du kan give med god grøn samvittighed. Du kan f.eks. give oplevelser, personlig forkælelse, årskort, abonnementer eller genbrug. Miljømærkning Danmark har samlet en liste med 10 tips til bæredygtige julegaver, der glæder både modtageren og miljøet. Se listen her.

Skal din bæredygtige julegave købes lokalt, kan du se her, hvor der er genbrugsbutikker på Østerbro. 

Står den på personlig forkælelse, har vi lavet et klippeport, som du selv kan printe og udfylde. Det kunne f.eks. være et klippekort til børnepasning, kulturelle oplevelser, madlavning, græsslåning eller massage. Kun fantasien sætter grænser! 

Download klippekortet her

Vil du give en oplevelse i julegave – som tilmed (næsten) er gratis –  kan du f.eks. give en vandretur i den danske natur

3. Pak dine gaver ind i stof eller genbrugspapir

Hver jul bruger vi danskere 825 ton gavepapir. Det koster store mængder vand, energi, træ og kemikalier. Du kan derfor gøre en stor forskel for miljøet ved at genbruge gavepapiret – eller helt skrotte det!

Du kan f.eks. bruge genbrugspapir, aviser eller magasinsider, og bånd af naturmaterialer, stof eller garn. Eller hvad med at pakke gaverne ind i stof? Det kan bruges igen og igen. Brug f.eks. et flot viskestykke, et tørklæde eller noget aflagt sengetøj og klip det op i mindre stykker. Til-og-fra-kort kan laves af paprester og udklip fra magasiner og aviser. Det er ikke bare bæredygtig indpakning, men også både kreativt og dekorativt.

De seneste par år er der også flere og flere, der er begyndt at prøve kræfter med den japanske indpakningskunst furoshiki, hvor man bruger fine tørklæder til at folde om gaverne. Få flere tips til bæredygtig gaveindpakning, herunder furoshiki, hos BoBedre her.

Den japanske indpakningskunst furoshiki er blevet en populær måde at pakke gaver ind på uden at bruge gavepapir

4.Sorter gavepapiret, pappet og bobleplasten

Mange er i tvivl om, hvilken affaldsspand gavepapiret, gavebåndet, bobleplasten og bølgepappen skal i, når gaverne er pakket ud. Og det er nok ikke så mærkeligt, for forskellige kommuner har forskellige ordninger for, hvad der skal sorteres som hvad. 

I Københavns Kommune skal gavepapir sorteres som papir. Med mindre det er med glimmer, så skal det sorteres som restaffald. Gavebånd skal også sorteres som restaffald. Papemballage skal sorteres som pap og bobleplast som plastik. Tape, hæfteklammer, label osv. må gerne blive på pappet.

Flamingo skal sorteres som restaffald.

Er du i tvivl om, hvordan du sorterer, kan du slå de enkelte materialer op i Københavns Kommunes affalds ABC.

Husk at sortere gavepapir, pap, bølgeplast m.m. efter juleaften, så de værdifulde ressourcer kan blive genanvendt i nye produkter

5. Red maden i julen

For de fleste af os er julen en overflodens tid, hvor intet skal mangle på julebordet. Men det betyder, at vi ofte laver mere mad, end vi kan nå at spise. Faktisk foregår 10 procent af årets madspild i juledagene, og i december alene smider vi mad ud for 1,4 milliarder kroner!

Det svarer til, at en gennemsnitlig famlie smider mad ud i julen for 1000 kr.

Vær med til at redde maden i julen og lav kun den mængde mad, som familien og gæsterne kan nå at spise. Sørg for at have ryddet lidt op i køleskabet og fryseren, så du kan gemme eventuelle rester. Rester af både and og flæskesteg er oplagte til en gang biksemad, eller til en lækker anderilette. Og risengrød kan forvandles til risalamande og klatkager eller røres op med yoghurt og citronskal til en frisk morgenmad.

Læs mere om hvordan du undgår madspild i inspirationskataloget “Red maden – med sund fornuft og fornemmelse for mad”.

Alene i julen smider vi danskere mad ud for 1,4 mia. kr. Det er spild af både penge og ressourcer.

6. Server klimakærlig julemiddag

And og rødkål er ikke det værste, du kan spise juleaften. Generelt udleder and, gås og kalkun mindre CO2 end de store dyr som gris og okse.

Men hvis du vil kaste dig ud i en endnu grønnere julemiddag, findes der også et hav af plantebaserede lækkerier, som både skåner klimaet og kan bidrage med ny smag, farve og fylde i julen. Hvad med en svampesteg med auberginer og valnødder, eller en grønkålssalat med rødbede og rosenkål? De plantebaserede retter kan både indgå som nye elementer på julebordet, eller du kan gå all-the-way og lave en 100 procent vegetarisk eller vegansk julemiddag.

Du kan også reducere julemiddagens negative klimapåvirkning ved at købe lokale produkter, så anden, kartoflerne og rødkålen ikke er fløjet ind fra udlandet. Du kan f.eks. tage forbi Bondens Marked på Sankt Jakobs Plads på Østerbro og forsyne dig med friske, lokale og økologiske råvarer til din julemiddag.

Kål er på manges bord juleaften, enten som salater eller varm rødkål. I gamle dage brugte man endda grønkål som juletræer!

7. Tænd bæredygtige lys i mørket

For mange er december lig med kalenderlys, juletræslys og adventskrans. Men lige så hyggeligt det er med levende lys, lige så forurenende er de for vores indeklima. Både dem af stearin, paraffin og gele. Derudover udleder stearinlys generelt mere CO2 end elektriske lys. Det kan derfor være en god ide at erstatte stearinlysene med LED-lys.

Hvis levende lys er en vigtig del af din julehygge, så vælg svanemærkede lys, hvor der bl.a. stilles krav til hvor meget lysene må sode, og følg de generelle anbefalinger: luft ud, klip vægen ned, undgå at stille levende lys i træk og sluk lyset, hvis det soder. Læs mere her.

Lys lavet af soja eller bivoks udleder generelt færre skadelige partikler, men det er stadig en god ide at lufte ud efter de har været tændt.

Når det kommer til lyskæder og elektrisk julelys, er der også flere gode råd at følge, bl.a. så du undgår en kæmpe elregning i julegave. Få gode råd til udendørs julebelysning hos Bolius her – hvor du bl.a. også kan regne ud, hvor meget strøm lyskæderne bruger.

Selvom de er hyggelige, er stearinlys ikke gode for indeklimaet. Brug dem med omtanke, eller udskift med LED-lys.

Læs også:

GuideLuftforurening Nyhed

Oplæg om sundt indeklima

Gør luften bedre i dit hjem. Mados, nye møbler, manglende udluftning. Det er nogle af grundene til dårligt indeklima og luftforurening i vores hjem. Og da danskerne opholder sig det meste af livet i deres bolig, så er et godt indeklima vigtigt for vores sundhed og trivsel. Få her luftforureningsekspert Kåre Press Kristensens oplæg med gode råd til et bedre indeklima.

Guide Nyhed

Tips til en mere bæredygtig jul

Den første sne er faldet, og julepynt på gaderne og duften af gløgg på cafeerne minder os om, at julen er på vej. Men julen koster ikke bare mange penge, den sætter også et stort fodaftryk ift. ressourceforbrug, CO2-udledning og madspild. Så gør julen så grøn, som du kan. Her er et par tips til en mere bæredygtig jul, så du undgår den helt store forbrugsfest, uden at gå på kompromis med julehyggen. Vi har gode råd om klimakærlig julemad, genbrugelig gaveindpakning, kreative julegaver og meget mere.

Affald og ressourcer Guide Nyhed

Guide til et bæredygtigt tøjforbrug

Tøjindustrien er en af de mest forurenende industrier i verden - både når det kommer til forurening, ressourceforbrug og CO2-udledning. Samtidig er vores forbrug af tøj et af de områder, hvor vi som borgere og forbrugere kan ændre vores vaner her og nu, og dermed markant nedsætte vores personlige klima- og miljøaftryk.

Seneste nyt

Instagram

Skal du sanke i påsken? 🌱

Det kan vi i hvert fald godt anbefale. For det pibler frem lige nu med lækre spiselige skud og planter i vores (by)natur. 

I onsdags havde vi for eksempel årets første sanketur med fællesspisning i Kildevæld Kulturcenter med en masse søde mennesker. Vi var knap kommet 100 meter væk fra Kulturcentret før vi havde fundet ramsløg, skvalderkål, mælkebøtteblade og blomster. Og på resten af turen rundt om søen, fandt vi også døvenælder, brændenælder og forsythia blomster, der pynter på enhver ret eller kage. 

Vi tog det med hjem og lavede ramsløgsolie og topping til den lækre suppe, som cafeen i @kildevaeld_kulturcenter havde lavet til os. Vi lavede også the, som vi nød mens vi forberedte ramsløgsolien. 

Vi laver flere sanketure i løbet af året med støtte fra @nordeafonden. Tilmeld dig Miljøpunkt Østerbros nyhedsbrev, hvis du vil høre mere om dem. 

Og ellers kom ud og nyd vores fantastiske spisekammer = naturen 💚 

God påske 🐣
Skal du sanke i påsken? 🌱

Det kan vi i hvert fald godt anbefale. For det pibler frem lige nu med lækre spiselige skud og planter i vores (by)natur. 

I onsdags havde vi for eksempel årets første sanketur med fællesspisning i Kildevæld Kulturcenter med en masse søde mennesker. Vi var knap kommet 100 meter væk fra Kulturcentret før vi havde fundet ramsløg, skvalderkål, mælkebøtteblade og blomster. Og på resten af turen rundt om søen, fandt vi også døvenælder, brændenælder og forsythia blomster, der pynter på enhver ret eller kage. 

Vi tog det med hjem og lavede ramsløgsolie og topping til den lækre suppe, som cafeen i @kildevaeld_kulturcenter havde lavet til os. Vi lavede også the, som vi nød mens vi forberedte ramsløgsolien. 

Vi laver flere sanketure i løbet af året med støtte fra @nordeafonden. Tilmeld dig Miljøpunkt Østerbros nyhedsbrev, hvis du vil høre mere om dem. 

Og ellers kom ud og nyd vores fantastiske spisekammer = naturen 💚 

God påske 🐣
Skal du sanke i påsken? 🌱

Det kan vi i hvert fald godt anbefale. For det pibler frem lige nu med lækre spiselige skud og planter i vores (by)natur. 

I onsdags havde vi for eksempel årets første sanketur med fællesspisning i Kildevæld Kulturcenter med en masse søde mennesker. Vi var knap kommet 100 meter væk fra Kulturcentret før vi havde fundet ramsløg, skvalderkål, mælkebøtteblade og blomster. Og på resten af turen rundt om søen, fandt vi også døvenælder, brændenælder og forsythia blomster, der pynter på enhver ret eller kage. 

Vi tog det med hjem og lavede ramsløgsolie og topping til den lækre suppe, som cafeen i @kildevaeld_kulturcenter havde lavet til os. Vi lavede også the, som vi nød mens vi forberedte ramsløgsolien. 

Vi laver flere sanketure i løbet af året med støtte fra @nordeafonden. Tilmeld dig Miljøpunkt Østerbros nyhedsbrev, hvis du vil høre mere om dem. 

Og ellers kom ud og nyd vores fantastiske spisekammer = naturen 💚 

God påske 🐣
Skal du sanke i påsken? 🌱

Det kan vi i hvert fald godt anbefale. For det pibler frem lige nu med lækre spiselige skud og planter i vores (by)natur. 

I onsdags havde vi for eksempel årets første sanketur med fællesspisning i Kildevæld Kulturcenter med en masse søde mennesker. Vi var knap kommet 100 meter væk fra Kulturcentret før vi havde fundet ramsløg, skvalderkål, mælkebøtteblade og blomster. Og på resten af turen rundt om søen, fandt vi også døvenælder, brændenælder og forsythia blomster, der pynter på enhver ret eller kage. 

Vi tog det med hjem og lavede ramsløgsolie og topping til den lækre suppe, som cafeen i @kildevaeld_kulturcenter havde lavet til os. Vi lavede også the, som vi nød mens vi forberedte ramsløgsolien. 

Vi laver flere sanketure i løbet af året med støtte fra @nordeafonden. Tilmeld dig Miljøpunkt Østerbros nyhedsbrev, hvis du vil høre mere om dem. 

Og ellers kom ud og nyd vores fantastiske spisekammer = naturen 💚 

God påske 🐣
Skal du sanke i påsken? 🌱

Det kan vi i hvert fald godt anbefale. For det pibler frem lige nu med lækre spiselige skud og planter i vores (by)natur. 

I onsdags havde vi for eksempel årets første sanketur med fællesspisning i Kildevæld Kulturcenter med en masse søde mennesker. Vi var knap kommet 100 meter væk fra Kulturcentret før vi havde fundet ramsløg, skvalderkål, mælkebøtteblade og blomster. Og på resten af turen rundt om søen, fandt vi også døvenælder, brændenælder og forsythia blomster, der pynter på enhver ret eller kage. 

Vi tog det med hjem og lavede ramsløgsolie og topping til den lækre suppe, som cafeen i @kildevaeld_kulturcenter havde lavet til os. Vi lavede også the, som vi nød mens vi forberedte ramsløgsolien. 

Vi laver flere sanketure i løbet af året med støtte fra @nordeafonden. Tilmeld dig Miljøpunkt Østerbros nyhedsbrev, hvis du vil høre mere om dem. 

Og ellers kom ud og nyd vores fantastiske spisekammer = naturen 💚 

God påske 🐣
Skal du sanke i påsken? 🌱 Det kan vi i hvert fald godt anbefale. For det pibler frem lige nu med lækre spiselige skud og planter i vores (by)natur. I onsdags havde vi for eksempel årets første sanketur med fællesspisning i Kildevæld Kulturcenter med en masse søde mennesker. Vi var knap kommet 100 meter væk fra Kulturcentret før vi havde fundet ramsløg, skvalderkål, mælkebøtteblade og blomster. Og på resten af turen rundt om søen, fandt vi også døvenælder, brændenælder og forsythia blomster, der pynter på enhver ret eller kage. Vi tog det med hjem og lavede ramsløgsolie og topping til den lækre suppe, som cafeen i @kildevaeld_kulturcenter havde lavet til os. Vi lavede også the, som vi nød mens vi forberedte ramsløgsolien. Vi laver flere sanketure i løbet af året med støtte fra @nordeafonden. Tilmeld dig Miljøpunkt Østerbros nyhedsbrev, hvis du vil høre mere om dem. Og ellers kom ud og nyd vores fantastiske spisekammer = naturen 💚 God påske 🐣
2 uger ago
View on Instagram |
1/9
Kom og vær med til en hyggelig eftermiddag og aften onsdag den 9. april, hvor vi tager på sanketur og spiser sammen bagefter 🌱🍛

Vi mødes i Kildevæld Kulturcenter kl. 16:30 og går på opdagelse efter spiselige planter i den lokale bynatur. Her sanker vi spæde, sprøde forårsspirer, som vi bruger til pesto og som frisk topping på den lækre vegetariske suppe med hvidløgsbrød, som caféen i mellemtiden har forberedt til os.

På turen kan du lære mere om, hvad der er af spiselige planter i (by-)naturen i april måned, bl.a. vil vi både finde ramsløg og brændenældespirer, som smager friskt og skønt og er fulde af næring i denne tid.
Turen varer ca. 45-60 min., og når vi kommer hjem med høsten, drikker vi en kop urtete af planter, som Miljøpunkt Østerbro har sanket på forhånd, og laver sammen en pesto og frisk, sprød topping af det sankede, som vi spiser som tilbehør til retten, som caféen står klar med ca. klokken 18.

Vi nyder maden i fællesskab om det lange bord, og får måske en masse gode snakke om spiselige planter, bynatur, sæsonerne og vores relation til naturen.
Turen er gratis, men retten koster 45 kroner per person (25 kr. for børn). Derfor er tilmelding nødvendig via Billetto (find link via www.miljopunkt-osterbro.dk)
Der er plads til 30 mennesker.

Arrangementet er en del af Det vildt grønne Kildevæld og er et samarbejde mellem Miljøpunkt Østerbro og Kildevæld Kulturcenter. Projektet er støttet af @nordeafonden 🍀
Kom og vær med til en hyggelig eftermiddag og aften onsdag den 9. april, hvor vi tager på sanketur og spiser sammen bagefter 🌱🍛 Vi mødes i Kildevæld Kulturcenter kl. 16:30 og går på opdagelse efter spiselige planter i den lokale bynatur. Her sanker vi spæde, sprøde forårsspirer, som vi bruger til pesto og som frisk topping på den lækre vegetariske suppe med hvidløgsbrød, som caféen i mellemtiden har forberedt til os. På turen kan du lære mere om, hvad der er af spiselige planter i (by-)naturen i april måned, bl.a. vil vi både finde ramsløg og brændenældespirer, som smager friskt og skønt og er fulde af næring i denne tid. Turen varer ca. 45-60 min., og når vi kommer hjem med høsten, drikker vi en kop urtete af planter, som Miljøpunkt Østerbro har sanket på forhånd, og laver sammen en pesto og frisk, sprød topping af det sankede, som vi spiser som tilbehør til retten, som caféen står klar med ca. klokken 18. Vi nyder maden i fællesskab om det lange bord, og får måske en masse gode snakke om spiselige planter, bynatur, sæsonerne og vores relation til naturen. Turen er gratis, men retten koster 45 kroner per person (25 kr. for børn). Derfor er tilmelding nødvendig via Billetto (find link via www.miljopunkt-osterbro.dk) Der er plads til 30 mennesker. Arrangementet er en del af Det vildt grønne Kildevæld og er et samarbejde mellem Miljøpunkt Østerbro og Kildevæld Kulturcenter. Projektet er støttet af @nordeafonden 🍀
3 uger ago
View on Instagram |
2/9
En aften med grøn mad, grønne (nabo-)fællesskaber og grønt miljøarbejde i fokus 🍲🌱🥧

I går aftes havde vi en hyggelig aften i bæredygtighedens tegn. Vi havde først fællesspisning, hvor vi fik plantebaseret tærte og tilbehør lavet af overskudsgrøntsager fra den lokale Netto på Nygårdsvej. Retten fik også et friskt pift af foråret gennem en olie lavet med lokalt sankede ramsløg og overskudscitroner.

Herefter havde vi et inspirerende foredrag med Bent Mariager fra @groenne_nabofaellesskaber, som fortalte hvordan man kan gøre sit lokalmiljø mere bæredygtigt og hvilke fordele det har at skabe noget sammen med andre. Har du en idé til at skabe noget sammen med andre i din opgang, andelsforening eller over i nabolaget, kan vi stærkt anbefale at blive inspireret og blive en del af Grønne Nabofællesskaber ved selv at skabe et nabofællesskab. Læs mere om Grønne Nabofællesskaber her: https://gnf.green/ 💚

Vi i Miljøpunkt Østerbro afsluttede aftenen med at give et indblik i, hvad vi har lavet af grønne projekter og gode samarbejder i 2024, hvor vi både har lavet byttemarkeder, skabt nye grønne områder, fællesspisninger, events om bæredygtigt tøjforbrug, sanketure samt undervisning om madspild og bynatur og verdensmål.
I år bliver endnu et spændende år i Miljøpunkt Østerbro med arrangementer inden for samme emner, så følg med her eller i vores nyhedsbrev for at høre mere 🌱
En aften med grøn mad, grønne (nabo-)fællesskaber og grønt miljøarbejde i fokus 🍲🌱🥧

I går aftes havde vi en hyggelig aften i bæredygtighedens tegn. Vi havde først fællesspisning, hvor vi fik plantebaseret tærte og tilbehør lavet af overskudsgrøntsager fra den lokale Netto på Nygårdsvej. Retten fik også et friskt pift af foråret gennem en olie lavet med lokalt sankede ramsløg og overskudscitroner.

Herefter havde vi et inspirerende foredrag med Bent Mariager fra @groenne_nabofaellesskaber, som fortalte hvordan man kan gøre sit lokalmiljø mere bæredygtigt og hvilke fordele det har at skabe noget sammen med andre. Har du en idé til at skabe noget sammen med andre i din opgang, andelsforening eller over i nabolaget, kan vi stærkt anbefale at blive inspireret og blive en del af Grønne Nabofællesskaber ved selv at skabe et nabofællesskab. Læs mere om Grønne Nabofællesskaber her: https://gnf.green/ 💚

Vi i Miljøpunkt Østerbro afsluttede aftenen med at give et indblik i, hvad vi har lavet af grønne projekter og gode samarbejder i 2024, hvor vi både har lavet byttemarkeder, skabt nye grønne områder, fællesspisninger, events om bæredygtigt tøjforbrug, sanketure samt undervisning om madspild og bynatur og verdensmål.
I år bliver endnu et spændende år i Miljøpunkt Østerbro med arrangementer inden for samme emner, så følg med her eller i vores nyhedsbrev for at høre mere 🌱
En aften med grøn mad, grønne (nabo-)fællesskaber og grønt miljøarbejde i fokus 🍲🌱🥧

I går aftes havde vi en hyggelig aften i bæredygtighedens tegn. Vi havde først fællesspisning, hvor vi fik plantebaseret tærte og tilbehør lavet af overskudsgrøntsager fra den lokale Netto på Nygårdsvej. Retten fik også et friskt pift af foråret gennem en olie lavet med lokalt sankede ramsløg og overskudscitroner.

Herefter havde vi et inspirerende foredrag med Bent Mariager fra @groenne_nabofaellesskaber, som fortalte hvordan man kan gøre sit lokalmiljø mere bæredygtigt og hvilke fordele det har at skabe noget sammen med andre. Har du en idé til at skabe noget sammen med andre i din opgang, andelsforening eller over i nabolaget, kan vi stærkt anbefale at blive inspireret og blive en del af Grønne Nabofællesskaber ved selv at skabe et nabofællesskab. Læs mere om Grønne Nabofællesskaber her: https://gnf.green/ 💚

Vi i Miljøpunkt Østerbro afsluttede aftenen med at give et indblik i, hvad vi har lavet af grønne projekter og gode samarbejder i 2024, hvor vi både har lavet byttemarkeder, skabt nye grønne områder, fællesspisninger, events om bæredygtigt tøjforbrug, sanketure samt undervisning om madspild og bynatur og verdensmål.
I år bliver endnu et spændende år i Miljøpunkt Østerbro med arrangementer inden for samme emner, så følg med her eller i vores nyhedsbrev for at høre mere 🌱
En aften med grøn mad, grønne (nabo-)fællesskaber og grønt miljøarbejde i fokus 🍲🌱🥧

I går aftes havde vi en hyggelig aften i bæredygtighedens tegn. Vi havde først fællesspisning, hvor vi fik plantebaseret tærte og tilbehør lavet af overskudsgrøntsager fra den lokale Netto på Nygårdsvej. Retten fik også et friskt pift af foråret gennem en olie lavet med lokalt sankede ramsløg og overskudscitroner.

Herefter havde vi et inspirerende foredrag med Bent Mariager fra @groenne_nabofaellesskaber, som fortalte hvordan man kan gøre sit lokalmiljø mere bæredygtigt og hvilke fordele det har at skabe noget sammen med andre. Har du en idé til at skabe noget sammen med andre i din opgang, andelsforening eller over i nabolaget, kan vi stærkt anbefale at blive inspireret og blive en del af Grønne Nabofællesskaber ved selv at skabe et nabofællesskab. Læs mere om Grønne Nabofællesskaber her: https://gnf.green/ 💚

Vi i Miljøpunkt Østerbro afsluttede aftenen med at give et indblik i, hvad vi har lavet af grønne projekter og gode samarbejder i 2024, hvor vi både har lavet byttemarkeder, skabt nye grønne områder, fællesspisninger, events om bæredygtigt tøjforbrug, sanketure samt undervisning om madspild og bynatur og verdensmål.
I år bliver endnu et spændende år i Miljøpunkt Østerbro med arrangementer inden for samme emner, så følg med her eller i vores nyhedsbrev for at høre mere 🌱
En aften med grøn mad, grønne (nabo-)fællesskaber og grønt miljøarbejde i fokus 🍲🌱🥧 I går aftes havde vi en hyggelig aften i bæredygtighedens tegn. Vi havde først fællesspisning, hvor vi fik plantebaseret tærte og tilbehør lavet af overskudsgrøntsager fra den lokale Netto på Nygårdsvej. Retten fik også et friskt pift af foråret gennem en olie lavet med lokalt sankede ramsløg og overskudscitroner. Herefter havde vi et inspirerende foredrag med Bent Mariager fra @groenne_nabofaellesskaber, som fortalte hvordan man kan gøre sit lokalmiljø mere bæredygtigt og hvilke fordele det har at skabe noget sammen med andre. Har du en idé til at skabe noget sammen med andre i din opgang, andelsforening eller over i nabolaget, kan vi stærkt anbefale at blive inspireret og blive en del af Grønne Nabofællesskaber ved selv at skabe et nabofællesskab. Læs mere om Grønne Nabofællesskaber her: https://gnf.green/ 💚 Vi i Miljøpunkt Østerbro afsluttede aftenen med at give et indblik i, hvad vi har lavet af grønne projekter og gode samarbejder i 2024, hvor vi både har lavet byttemarkeder, skabt nye grønne områder, fællesspisninger, events om bæredygtigt tøjforbrug, sanketure samt undervisning om madspild og bynatur og verdensmål. I år bliver endnu et spændende år i Miljøpunkt Østerbro med arrangementer inden for samme emner, så følg med her eller i vores nyhedsbrev for at høre mere 🌱
1 måned ago
View on Instagram |
3/9
Bingo, biodiversitet og bål i bynaturen 🌳🏡🐝

Vi startede denne uge med et par hyggelige dage i Enghaveparken med 4.a og 4.b fra Oehlenschlægergades Skole med bynatur, biodiversitet og spiselige planter i fokus. 

Vi lavede bynaturbingo, snakkede om arterne, som vi deler byen med, og stegte pandekager med friskplukkede brændenælder og mælkebøtter over bål på legepladsen (med god hjælp fra nogle søde børnehavebørn) 🔥🥞

For at eleverne kunne få lidt grønt med hjem til vindueskarmen eller altanen, såede vi også tomatfrø i hjemmelavede potter af avispapir 🍅

Vi glæder os til at tage endnu flere med ud i bynaturen for at opdage det spirende forår 🌱
Bingo, biodiversitet og bål i bynaturen 🌳🏡🐝

Vi startede denne uge med et par hyggelige dage i Enghaveparken med 4.a og 4.b fra Oehlenschlægergades Skole med bynatur, biodiversitet og spiselige planter i fokus. 

Vi lavede bynaturbingo, snakkede om arterne, som vi deler byen med, og stegte pandekager med friskplukkede brændenælder og mælkebøtter over bål på legepladsen (med god hjælp fra nogle søde børnehavebørn) 🔥🥞

For at eleverne kunne få lidt grønt med hjem til vindueskarmen eller altanen, såede vi også tomatfrø i hjemmelavede potter af avispapir 🍅

Vi glæder os til at tage endnu flere med ud i bynaturen for at opdage det spirende forår 🌱
Bingo, biodiversitet og bål i bynaturen 🌳🏡🐝

Vi startede denne uge med et par hyggelige dage i Enghaveparken med 4.a og 4.b fra Oehlenschlægergades Skole med bynatur, biodiversitet og spiselige planter i fokus. 

Vi lavede bynaturbingo, snakkede om arterne, som vi deler byen med, og stegte pandekager med friskplukkede brændenælder og mælkebøtter over bål på legepladsen (med god hjælp fra nogle søde børnehavebørn) 🔥🥞

For at eleverne kunne få lidt grønt med hjem til vindueskarmen eller altanen, såede vi også tomatfrø i hjemmelavede potter af avispapir 🍅

Vi glæder os til at tage endnu flere med ud i bynaturen for at opdage det spirende forår 🌱
Bingo, biodiversitet og bål i bynaturen 🌳🏡🐝

Vi startede denne uge med et par hyggelige dage i Enghaveparken med 4.a og 4.b fra Oehlenschlægergades Skole med bynatur, biodiversitet og spiselige planter i fokus. 

Vi lavede bynaturbingo, snakkede om arterne, som vi deler byen med, og stegte pandekager med friskplukkede brændenælder og mælkebøtter over bål på legepladsen (med god hjælp fra nogle søde børnehavebørn) 🔥🥞

For at eleverne kunne få lidt grønt med hjem til vindueskarmen eller altanen, såede vi også tomatfrø i hjemmelavede potter af avispapir 🍅

Vi glæder os til at tage endnu flere med ud i bynaturen for at opdage det spirende forår 🌱
Bingo, biodiversitet og bål i bynaturen 🌳🏡🐝

Vi startede denne uge med et par hyggelige dage i Enghaveparken med 4.a og 4.b fra Oehlenschlægergades Skole med bynatur, biodiversitet og spiselige planter i fokus. 

Vi lavede bynaturbingo, snakkede om arterne, som vi deler byen med, og stegte pandekager med friskplukkede brændenælder og mælkebøtter over bål på legepladsen (med god hjælp fra nogle søde børnehavebørn) 🔥🥞

For at eleverne kunne få lidt grønt med hjem til vindueskarmen eller altanen, såede vi også tomatfrø i hjemmelavede potter af avispapir 🍅

Vi glæder os til at tage endnu flere med ud i bynaturen for at opdage det spirende forår 🌱
Bingo, biodiversitet og bål i bynaturen 🌳🏡🐝

Vi startede denne uge med et par hyggelige dage i Enghaveparken med 4.a og 4.b fra Oehlenschlægergades Skole med bynatur, biodiversitet og spiselige planter i fokus. 

Vi lavede bynaturbingo, snakkede om arterne, som vi deler byen med, og stegte pandekager med friskplukkede brændenælder og mælkebøtter over bål på legepladsen (med god hjælp fra nogle søde børnehavebørn) 🔥🥞

For at eleverne kunne få lidt grønt med hjem til vindueskarmen eller altanen, såede vi også tomatfrø i hjemmelavede potter af avispapir 🍅

Vi glæder os til at tage endnu flere med ud i bynaturen for at opdage det spirende forår 🌱
Bingo, biodiversitet og bål i bynaturen 🌳🏡🐝

Vi startede denne uge med et par hyggelige dage i Enghaveparken med 4.a og 4.b fra Oehlenschlægergades Skole med bynatur, biodiversitet og spiselige planter i fokus. 

Vi lavede bynaturbingo, snakkede om arterne, som vi deler byen med, og stegte pandekager med friskplukkede brændenælder og mælkebøtter over bål på legepladsen (med god hjælp fra nogle søde børnehavebørn) 🔥🥞

For at eleverne kunne få lidt grønt med hjem til vindueskarmen eller altanen, såede vi også tomatfrø i hjemmelavede potter af avispapir 🍅

Vi glæder os til at tage endnu flere med ud i bynaturen for at opdage det spirende forår 🌱
Bingo, biodiversitet og bål i bynaturen 🌳🏡🐝 Vi startede denne uge med et par hyggelige dage i Enghaveparken med 4.a og 4.b fra Oehlenschlægergades Skole med bynatur, biodiversitet og spiselige planter i fokus. Vi lavede bynaturbingo, snakkede om arterne, som vi deler byen med, og stegte pandekager med friskplukkede brændenælder og mælkebøtter over bål på legepladsen (med god hjælp fra nogle søde børnehavebørn) 🔥🥞 For at eleverne kunne få lidt grønt med hjem til vindueskarmen eller altanen, såede vi også tomatfrø i hjemmelavede potter af avispapir 🍅 Vi glæder os til at tage endnu flere med ud i bynaturen for at opdage det spirende forår 🌱
2 måneder ago
View on Instagram |
4/9
Fællesspisning, foredrag og åbent årsmøde 🍛
Onsdag den 19. marts holder vi åbent årsmøde i Miljøpunkt Østerbro med fællesspisning af overskudsvarer, et inspirationsoplæg fra Grønne Nabofællesskaber og mere information om det lokale miljøarbejde på Østerbro, hvor du også kan bidrage.
 
Program: 
🥑 Kl. 17.30: Fællesspisning af overskudsvarer 

🧍‍♂️🧍🏽‍♀️Kl. 18.30: Inspirationsoplæg om Grønne Nabofællesskaber /ved Bent Mariager 

🍀 Kl. 19.15: Lidt om det lokale miljøarbejde på Østerbro og Miljøpunkt Østerbros bestyrelse
Ønsker du at deltage i Miljøpunkt Østerbros bestyrelse kan du her melde dit kandidatur. 

🙋🏻‍♀️ Kl. 19.45: Tak for i dag og efterfølgende kort bestyrelsesmøde for Miljøpunkt Østerbros bestyrelse (evt. med nye medlemmer).
 
Arrangementet er gratis men tilmelding til fællesspisning er nødvendig via Billetto (find via vores hjemmesider). Ønsker man ikke at deltage i fællesspisningen kan man komme uden tilmelding kl. 18.30.
Fællesspisning, foredrag og åbent årsmøde 🍛 Onsdag den 19. marts holder vi åbent årsmøde i Miljøpunkt Østerbro med fællesspisning af overskudsvarer, et inspirationsoplæg fra Grønne Nabofællesskaber og mere information om det lokale miljøarbejde på Østerbro, hvor du også kan bidrage. Program: 🥑 Kl. 17.30: Fællesspisning af overskudsvarer 🧍‍♂️🧍🏽‍♀️Kl. 18.30: Inspirationsoplæg om Grønne Nabofællesskaber /ved Bent Mariager 🍀 Kl. 19.15: Lidt om det lokale miljøarbejde på Østerbro og Miljøpunkt Østerbros bestyrelse Ønsker du at deltage i Miljøpunkt Østerbros bestyrelse kan du her melde dit kandidatur. 🙋🏻‍♀️ Kl. 19.45: Tak for i dag og efterfølgende kort bestyrelsesmøde for Miljøpunkt Østerbros bestyrelse (evt. med nye medlemmer). Arrangementet er gratis men tilmelding til fællesspisning er nødvendig via Billetto (find via vores hjemmesider). Ønsker man ikke at deltage i fællesspisningen kan man komme uden tilmelding kl. 18.30.
2 måneder ago
View on Instagram |
5/9
Tak for en hyggelig fællesspisning 🍛🍜🥙
På fællesspisningen i @kildevaeld_kulturcenter i sidste uge havde vi fokus på madspild og spiste et lækkert måltid, som var lavet af overskudsvarer fra den lokale Netto på Nygårdsvej og råvarer fra caféens basislager. Der var masser af mad til alle og retten bestod af stegt grønt, kikærter, røde linser, bulgur, tahinsauce og marrokanske krydderier.

Der blev også delt gode tips til, hvordan vi laver mindre madspild i hverdagen, bl.a. hvordan vi får brugt resterne.

Psst! Vi laver endnu en fællesspisning med overskudsvarer onsdag den 19/3. Hold øje på vores kanaler for at se hvornår du kan sikre dig en billet 🎫💚

Fællesspisningerne afholdes i forbindelse med projektet Det vildt grønne Kildevæld, som er et samarbejde mellem Miljøpunkt Østerbro, @kildevaeld_kulturcenter og @rewairdk. Projektet er støttet af @nordeafonden og @vi_er_oesterbro
Tak for en hyggelig fællesspisning 🍛🍜🥙
På fællesspisningen i @kildevaeld_kulturcenter i sidste uge havde vi fokus på madspild og spiste et lækkert måltid, som var lavet af overskudsvarer fra den lokale Netto på Nygårdsvej og råvarer fra caféens basislager. Der var masser af mad til alle og retten bestod af stegt grønt, kikærter, røde linser, bulgur, tahinsauce og marrokanske krydderier.

Der blev også delt gode tips til, hvordan vi laver mindre madspild i hverdagen, bl.a. hvordan vi får brugt resterne.

Psst! Vi laver endnu en fællesspisning med overskudsvarer onsdag den 19/3. Hold øje på vores kanaler for at se hvornår du kan sikre dig en billet 🎫💚

Fællesspisningerne afholdes i forbindelse med projektet Det vildt grønne Kildevæld, som er et samarbejde mellem Miljøpunkt Østerbro, @kildevaeld_kulturcenter og @rewairdk. Projektet er støttet af @nordeafonden og @vi_er_oesterbro
Tak for en hyggelig fællesspisning 🍛🍜🥙
På fællesspisningen i @kildevaeld_kulturcenter i sidste uge havde vi fokus på madspild og spiste et lækkert måltid, som var lavet af overskudsvarer fra den lokale Netto på Nygårdsvej og råvarer fra caféens basislager. Der var masser af mad til alle og retten bestod af stegt grønt, kikærter, røde linser, bulgur, tahinsauce og marrokanske krydderier.

Der blev også delt gode tips til, hvordan vi laver mindre madspild i hverdagen, bl.a. hvordan vi får brugt resterne.

Psst! Vi laver endnu en fællesspisning med overskudsvarer onsdag den 19/3. Hold øje på vores kanaler for at se hvornår du kan sikre dig en billet 🎫💚

Fællesspisningerne afholdes i forbindelse med projektet Det vildt grønne Kildevæld, som er et samarbejde mellem Miljøpunkt Østerbro, @kildevaeld_kulturcenter og @rewairdk. Projektet er støttet af @nordeafonden og @vi_er_oesterbro
Tak for en hyggelig fællesspisning 🍛🍜🥙
På fællesspisningen i @kildevaeld_kulturcenter i sidste uge havde vi fokus på madspild og spiste et lækkert måltid, som var lavet af overskudsvarer fra den lokale Netto på Nygårdsvej og råvarer fra caféens basislager. Der var masser af mad til alle og retten bestod af stegt grønt, kikærter, røde linser, bulgur, tahinsauce og marrokanske krydderier.

Der blev også delt gode tips til, hvordan vi laver mindre madspild i hverdagen, bl.a. hvordan vi får brugt resterne.

Psst! Vi laver endnu en fællesspisning med overskudsvarer onsdag den 19/3. Hold øje på vores kanaler for at se hvornår du kan sikre dig en billet 🎫💚

Fællesspisningerne afholdes i forbindelse med projektet Det vildt grønne Kildevæld, som er et samarbejde mellem Miljøpunkt Østerbro, @kildevaeld_kulturcenter og @rewairdk. Projektet er støttet af @nordeafonden og @vi_er_oesterbro
Tak for en hyggelig fællesspisning 🍛🍜🥙 På fællesspisningen i @kildevaeld_kulturcenter i sidste uge havde vi fokus på madspild og spiste et lækkert måltid, som var lavet af overskudsvarer fra den lokale Netto på Nygårdsvej og råvarer fra caféens basislager. Der var masser af mad til alle og retten bestod af stegt grønt, kikærter, røde linser, bulgur, tahinsauce og marrokanske krydderier. Der blev også delt gode tips til, hvordan vi laver mindre madspild i hverdagen, bl.a. hvordan vi får brugt resterne. Psst! Vi laver endnu en fællesspisning med overskudsvarer onsdag den 19/3. Hold øje på vores kanaler for at se hvornår du kan sikre dig en billet 🎫💚 Fællesspisningerne afholdes i forbindelse med projektet Det vildt grønne Kildevæld, som er et samarbejde mellem Miljøpunkt Østerbro, @kildevaeld_kulturcenter og @rewairdk. Projektet er støttet af @nordeafonden og @vi_er_oesterbro
3 måneder ago
View on Instagram |
6/9
Ønsker du at mindske madspild i hverdagen? 🥗 så se med her for nemme veje til mindre madspild eller kom til fællesspisning på onsdag den 29/1 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi serverer et måltid af overskudsvarer fra den lokale Netto og giver dig flere tips til at stoppe madspild. Køb billet via link i bio (www.miljopunkt-osterbro.dk) 🍲
Ønsker du at mindske madspild i hverdagen? 🥗 så se med her for nemme veje til mindre madspild eller kom til fællesspisning på onsdag den 29/1 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi serverer et måltid af overskudsvarer fra den lokale Netto og giver dig flere tips til at stoppe madspild. Køb billet via link i bio (www.miljopunkt-osterbro.dk) 🍲
Ønsker du at mindske madspild i hverdagen? 🥗 så se med her for nemme veje til mindre madspild eller kom til fællesspisning på onsdag den 29/1 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi serverer et måltid af overskudsvarer fra den lokale Netto og giver dig flere tips til at stoppe madspild. Køb billet via link i bio (www.miljopunkt-osterbro.dk) 🍲
Ønsker du at mindske madspild i hverdagen? 🥗 så se med her for nemme veje til mindre madspild eller kom til fællesspisning på onsdag den 29/1 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi serverer et måltid af overskudsvarer fra den lokale Netto og giver dig flere tips til at stoppe madspild. Køb billet via link i bio (www.miljopunkt-osterbro.dk) 🍲
Ønsker du at mindske madspild i hverdagen? 🥗 så se med her for nemme veje til mindre madspild eller kom til fællesspisning på onsdag den 29/1 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi serverer et måltid af overskudsvarer fra den lokale Netto og giver dig flere tips til at stoppe madspild. Køb billet via link i bio (www.miljopunkt-osterbro.dk) 🍲
Ønsker du at mindske madspild i hverdagen? 🥗 så se med her for nemme veje til mindre madspild eller kom til fællesspisning på onsdag den 29/1 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi serverer et måltid af overskudsvarer fra den lokale Netto og giver dig flere tips til at stoppe madspild. Køb billet via link i bio (www.miljopunkt-osterbro.dk) 🍲
Ønsker du at mindske madspild i hverdagen? 🥗 så se med her for nemme veje til mindre madspild eller kom til fællesspisning på onsdag den 29/1 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi serverer et måltid af overskudsvarer fra den lokale Netto og giver dig flere tips til at stoppe madspild. Køb billet via link i bio (www.miljopunkt-osterbro.dk) 🍲
Ønsker du at mindske madspild i hverdagen? 🥗 så se med her for nemme veje til mindre madspild eller kom til fællesspisning på onsdag den 29/1 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi serverer et måltid af overskudsvarer fra den lokale Netto og giver dig flere tips til at stoppe madspild. Køb billet via link i bio (www.miljopunkt-osterbro.dk) 🍲
Ønsker du at mindske madspild i hverdagen? 🥗 så se med her for nemme veje til mindre madspild eller kom til fællesspisning på onsdag den 29/1 i Kildevæld Kulturcenter, hvor vi serverer et måltid af overskudsvarer fra den lokale Netto og giver dig flere tips til at stoppe madspild. Køb billet via link i bio (www.miljopunkt-osterbro.dk) 🍲
3 måneder ago
View on Instagram |
7/9
Kom med til fællesspisning med fokus på madspild! 🥗🥙🍜
I samarbejde med @kildevaeld_kulturcenter serverer vi en dejlig middag med donerede overskudsvarer fra et af de lokale supermarkeder og lækre ingredienser fra basislageret såsom linser, couscous, kokosmælk, tomatpuré og krydderier.
Inden vi spiser, giver vi et par tips og nemme hacks til mindre madspild i hverdagen, så du bliver bedre til at bruge det, du har, tømme skabene, før du køber nyt, gøre basislageret godt, så du kan lave lækre retter, mens du mindsker dit madspild.
Du kan købe din billet via vores hjemmeside (link i bio).
Kom med til fællesspisning med fokus på madspild! 🥗🥙🍜 I samarbejde med @kildevaeld_kulturcenter serverer vi en dejlig middag med donerede overskudsvarer fra et af de lokale supermarkeder og lækre ingredienser fra basislageret såsom linser, couscous, kokosmælk, tomatpuré og krydderier. Inden vi spiser, giver vi et par tips og nemme hacks til mindre madspild i hverdagen, så du bliver bedre til at bruge det, du har, tømme skabene, før du køber nyt, gøre basislageret godt, så du kan lave lækre retter, mens du mindsker dit madspild. Du kan købe din billet via vores hjemmeside (link i bio).
4 måneder ago
View on Instagram |
8/9
Rigtig glædelig jul 🎄

#bæredygtigjul #jul #østerbro #sustainability #gørenforskel #bæredygtighed
Rigtig glædelig jul 🎄

#bæredygtigjul #jul #østerbro #sustainability #gørenforskel #bæredygtighed
Rigtig glædelig jul 🎄

#bæredygtigjul #jul #østerbro #sustainability #gørenforskel #bæredygtighed
Rigtig glædelig jul 🎄

#bæredygtigjul #jul #østerbro #sustainability #gørenforskel #bæredygtighed
Rigtig glædelig jul 🎄

#bæredygtigjul #jul #østerbro #sustainability #gørenforskel #bæredygtighed
Rigtig glædelig jul 🎄 #bæredygtigjul #jul #østerbro #sustainability #gørenforskel #bæredygtighed
4 måneder ago
View on Instagram |
9/9