7 tips til en grønnere jul

Guide

Julen står for døren, og der er heldigvis mange små håndtag, du kan skrue på, for at gøre juletiden lidt mere bæredygtig – uden at gå på kompromis med hyggen. Her er syv tips til en god, hyggelig og grøn jul. Læs om økologiske juletræer, klimakærlig julemad, genbrugelig gaveindpakning, kreative julegaver og meget mere.

Opdateret november 2022

1. Køb et økologisk juletræ – eller en rødgran

Skal dit juletræ være bæredygtigt i år, så vælg et økologisk juletræ. De konventionelle juletræer sprøjtes nemlig med store mængder pesticider, som udsætter den i forvejen trængte danske natur for et stort pres. Du kan derfor gøre en stor forskel for naturen, hvis du går efter et Ø-mærket juletræ – uanset om det er stort eller småt, lejet eller købt, i potte eller på fod.

Læs mere om juletræsproduktionens konsekvenser for natur og miljø hos Danmarks Naturfredningsforening her

Du kan købe økologiske juletræer flere steder på nettet, f.eks. hos Fair Trees eller Jul til døren. Vil du handle lokalt på Østerbro, kan du ofte finde økologiske juletræer fra Grøn Jul på Østerfælled Torv, eller fra Alletiders Juletræ på Trianglen. Eller du kan tage til julemarked på tagfarmen ØsterGro i weekenden d. 10. – 11. december og finde årets økologiske juletræ der.

Men køb i god tid, for efterspørgslen på økologiske juletræer er steget så kraftigt de sidste par år, at producenterne har svært ved at følge med. Kan du ikke skaffe et økologisk juletræ, så køb istedet en rødgran. Rødgran trives bedre på vores breddegrader end den populære nordmannsgran. Det betyder at en rødgran ikke i samme grad som nordmannsgrannen har brug for sprøjtegift og kunstgødning for at vokse sig stor og grøn.

Læs også Signe Wennebergs populære artikel “7 tips til det mest bæredygtige juletræ”

Økologiske juletræer er mest skånsomme overfor naturen

2. Giv oplevelser, tjenester eller genbrug

Danskernes forbrug af ting og sager er et af de højeste i verden. Det gælder ikke mindst i juledagene. Hvert år udleder produktionen af vores julegaver ifølge CONCITO 1.000.000 ton CO2. Samtidig er julegaver en stærk tradition, som det kan være svært at ændre på. Men måske kan antallet af julegaver begrænses. Måske kan man nøjes med kun at give gaver til børnene eller til de mennesker, man fejrer juleaften med?

Er du ikke helt klar til at give slip på julegavetraditionen, findes der heldigvis mange forskellige julegaver, som du kan give med god grøn samvittighed. Du kan f.eks. give oplevelser, personlig forkælelse, årskort, abonnementer eller genbrug. Miljømærkning Danmark har samlet en liste med 10 tips til bæredygtige julegaver, der glæder både modtageren og miljøet. Se listen her.

Skal din bæredygtige julegave købes lokalt, kan du se her, hvor der er genbrugsbutikker på Østerbro. 

Står den på personlig forkælelse, har vi lavet et klippeport, som du selv kan printe og udfylde. Det kunne f.eks. være et klippekort til børnepasning, kulturelle oplevelser, madlavning, græsslåning eller massage. Kun fantasien sætter grænser! 

Download klippekortet her

Vil du give en oplevelse i julegave – som tilmed (næsten) er gratis –  kan du f.eks. give en vandretur i den danske natur

3. Pak dine gaver ind i stof eller genbrugspapir

Hver jul bruger vi danskere 825 ton gavepapir. Det koster store mængder vand, energi, træ og kemikalier. Du kan derfor gøre en stor forskel for miljøet ved at genbruge gavepapiret – eller helt skrotte det!

Du kan f.eks. bruge genbrugspapir, aviser eller magasinsider, og bånd af naturmaterialer, stof eller garn. Eller hvad med at pakke gaverne ind i stof? Det kan bruges igen og igen. Brug f.eks. et flot viskestykke, et tørklæde eller noget aflagt sengetøj og klip det op i mindre stykker. Til-og-fra-kort kan laves af paprester og udklip fra magasiner og aviser. Det er ikke bare bæredygtig indpakning, men også både kreativt og dekorativt.

De seneste par år er der også flere og flere, der er begyndt at prøve kræfter med den japanske indpakningskunst furoshiki, hvor man bruger fine tørklæder til at folde om gaverne. Få flere tips til bæredygtig gaveindpakning, herunder furoshiki, hos BoBedre her.

Den japanske indpakningskunst furoshiki er blevet en populær måde at pakke gaver ind på uden at bruge gavepapir

4.Sorter gavepapiret, pappet og bobleplasten

Mange er i tvivl om, hvilken affaldsspand gavepapiret, gavebåndet, bobleplasten og bølgepappen skal i, når gaverne er pakket ud. Og det er nok ikke så mærkeligt, for forskellige kommuner har forskellige ordninger for, hvad der skal sorteres som hvad. 

I Københavns Kommune skal gavepapir sorteres som papir. Med mindre det er med glimmer, så skal det sorteres som restaffald. Gavebånd skal også sorteres som restaffald. Papemballage skal sorteres som pap og bobleplast som plastik. Tape, hæfteklammer, label osv. må gerne blive på pappet.

Flamingo skal sorteres som restaffald.

Er du i tvivl om, hvordan du sorterer, kan du slå de enkelte materialer op i Københavns Kommunes affalds ABC.

Husk at sortere gavepapir, pap, bølgeplast m.m. efter juleaften, så de værdifulde ressourcer kan blive genanvendt i nye produkter

5. Red maden i julen

For de fleste af os er julen en overflodens tid, hvor intet skal mangle på julebordet. Men det betyder, at vi ofte laver mere mad, end vi kan nå at spise. Faktisk foregår 10 procent af årets madspild i juledagene, og i december alene smider vi mad ud for 1,4 milliarder kroner!

Det svarer til, at en gennemsnitlig famlie smider mad ud i julen for 1000 kr.

Vær med til at redde maden i julen og lav kun den mængde mad, som familien og gæsterne kan nå at spise. Sørg for at have ryddet lidt op i køleskabet og fryseren, så du kan gemme eventuelle rester. Rester af både and og flæskesteg er oplagte til en gang biksemad, eller til en lækker anderilette. Og risengrød kan forvandles til risalamande og klatkager eller røres op med yoghurt og citronskal til en frisk morgenmad.

Læs mere om hvordan du undgår madspild i inspirationskataloget “Red maden – med sund fornuft og fornemmelse for mad”.

Alene i julen smider vi danskere mad ud for 1,4 mia. kr. Det er spild af både penge og ressourcer.

6. Server klimakærlig julemiddag

And og rødkål er ikke det værste, du kan spise juleaften. Generelt udleder and, gås og kalkun mindre CO2 end de store dyr som gris og okse.

Men hvis du vil kaste dig ud i en endnu grønnere julemiddag, findes der også et hav af plantebaserede lækkerier, som både skåner klimaet og kan bidrage med ny smag, farve og fylde i julen. Hvad med en svampesteg med auberginer og valnødder, eller en grønkålssalat med rødbede og rosenkål? De plantebaserede retter kan både indgå som nye elementer på julebordet, eller du kan gå all-the-way og lave en 100 procent vegetarisk eller vegansk julemiddag.

Du kan også reducere julemiddagens negative klimapåvirkning ved at købe lokale produkter, så anden, kartoflerne og rødkålen ikke er fløjet ind fra udlandet. Du kan f.eks. tage forbi Bondens Marked på Sankt Jakobs Plads på Østerbro og forsyne dig med friske, lokale og økologiske råvarer til din julemiddag.

Kål er på manges bord juleaften, enten som salater eller varm rødkål. I gamle dage brugte man endda grønkål som juletræer!

7. Tænd bæredygtige lys i mørket

For mange er december lig med kalenderlys, juletræslys og adventskrans. Men lige så hyggeligt det er med levende lys, lige så forurenende er de for vores indeklima. Både dem af stearin, paraffin og gele. Derudover udleder stearinlys generelt mere CO2 end elektriske lys. Det kan derfor være en god ide at erstatte stearinlysene med LED-lys.

Hvis levende lys er en vigtig del af din julehygge, så vælg svanemærkede lys, hvor der bl.a. stilles krav til hvor meget lysene må sode, og følg de generelle anbefalinger: luft ud, klip vægen ned, undgå at stille levende lys i træk og sluk lyset, hvis det soder. Læs mere her.

Lys lavet af soja eller bivoks udleder generelt færre skadelige partikler, men det er stadig en god ide at lufte ud efter de har været tændt.

Når det kommer til lyskæder og elektrisk julelys, er der også flere gode råd at følge, bl.a. så du undgår en kæmpe elregning i julegave. Få gode råd til udendørs julebelysning hos Bolius her – hvor du bl.a. også kan regne ud, hvor meget strøm lyskæderne bruger.

Selvom de er hyggelige, er stearinlys ikke gode for indeklimaet. Brug dem med omtanke, eller udskift med LED-lys.

Læs også:

Affald og ressourcer Guide Nyhed

Tips til en mere bæredygtig jul

Julen står for døren, og der er heldigvis mange små håndtag, du kan skrue på, for at gøre juletiden lidt mere bæredygtig - uden at gå på kompromis med hyggen. Vi har samlet nogle tips til en god, hyggelig og grøn jul. Læs om økologiske juletræer, klimakærlig julemad, genbrugelig gaveindpakning, kreative julegaver og meget mere.

Guide

Vores bedste sanketips til november

Efteråret er fuld i gang, bladene falder af træerne, og det hele kan virke lidt dødt og gråt. Men hvis du ved, hvor du skal kigge, og hvad du kigger efter, er der faktisk mange gode, sjove og smagfulde lækkerier at finde i bynaturen og i områderne omkring. Her er vores forslag til fire planter, som du kan tage ud og sanke i november.

Guide

Det kan du sanke i byen om sommeren

I juni og juli måned er den danske natur i fuldt flor. Det er det perfekte tidspunkt at udforske (by)naturens mange spiselige og nyttige planter. I denne guide har vi samlet fire grønne lækkerier, som du kan finde i byen og gå på jagt efter på din næste sanketur.

Seneste nyt

Instagram