5 ideer til mere biodiversitet i boligforeningen

25. april 2022 | Guide

Grønne tage, bivenlige blomsterenge og frodige altaner. I boligforeningen kan I give plads til byens dyr og planter på mange forskellige måder – til glæde for både jer selv og den lokale biodiversitet. Læs guiden og få 5 konkrete ideer til tiltag, der kan gøre jeres gård, facade eller fortov lidt grønnere.

Giv plads til naturen i byen

Der er mange fordele ved natur i byen. Mere bynatur styrker biodiversiteten og giver plads til grønne, rekreative byrum. Derudover mindsker de grønne overflader luftforureningen, nedsætter vores CO2-udslip og gør byen mere robust over klimaforandringer.

En stor del af vores bynatur findes selvfølgelig i byens parker og grønne områder. Men også i baggårde, på altaner, husfacader, tage og gavle. I boligforeningen kan I derfor give plads til bynaturen på mange måder. Grønne tage og facader, frodige altaner, fortovshaver og byhaver er alle eksempler på grønne initiativer, der kan gøre jeres boligforenings gårdmiljø og fælles områder mere bæredygtige og klimavenlige – og samtidig styrke den lokale biodiversitet.

Men hvad er egentlig fordelen ved et grønt tag? Hvorfor er det en god ide at lave græsplænen om til en blomstereng? Og hvilke muligheder er der for at lave en fortovshave? Læs guiden og få inspiration og ideer til tiltag, der kan gøre jeres gård og bydel lidt grønnere.

1. Grønne tage

Har I et cykelskur eller affaldsskur i gården, er det oplagt at overveje et grønt tag med stenurter (også kaldet et sedumtag). Fordelene ved grønne tage er nemlig mange!

Et grønt tag kan optage 50 – 80 procent af den årlige regn og holde på vandet ved kraftige regnskyl, så kloakken aflastes. Derudover fungerer grønne tage som levested for planter og insekter og er derfor med til at skabe større biodiversitet i byen. Og så er grønne tage smukke og frodige at se på.

Grønne tage kan etableres på de fleste typer underlag, såsom beton eller tagpap. Men taget skal enten være fladt eller have en hældning på maximalt 30-32 grader – ellers vil det grønne tag glide ned. Derudover skal bygningen kunne bære den ekstra vægt, og i nogle tilfælde er det også nødvendigt at søge om byggetilladelse, hvis der f.eks. gælder en lokalplan eller servitut for jeres område.

Læs mere om grønne tage hos Bolius her.

Læs også Miljøpunkt Østerbros inspirationskatalog om grønne tage, og få gode råd og vejledning til, hvordan I selv kan komme i gang med at lægge et grønt tag på jeres cykelskur, affaldsskur e.lign.

2. Grønne facader

Med facadebeplantning kan I udnytte byens lodrette flader til at skabe flere grønne byrum – og det er samtidig ofte en nem og billig løsning.

Grønne facader og gavle skaber både liv og skønhed, er med til at rense luften, dæmper vinden, fanger støv, og kan tilmed være med til at isolere bygninger. Derudover modvirker de grønne facader den såkaldte varmeø-effekt, hvor det bliver varmere i byerne pga. de mange glatte overflader.

Der findes forskellige planter, der er velegnede til at kravle op af facader. Nogle planter, som f.eks. klatrehortensia og rådhusvin, hæfter sig selv fast til muren med hæfterødder og sugeskiver, mens andre planter, som f.eks. roser, blåregn og brombær, skal bruge et espalier eller net.

Hvis planterne skal plantes ved et fortov, der ligger uden for jeres matrikel, skal I huske at søge Københavns Kommune om tilladelse. Hvis I ønsker at plante noget op af en bevaringsværdi eller fredet bygning, skal I også have tilladelse. I kan læse mere om tilladelser og hvordan man søger her.

Læs mere om facadebeplantning i Miljøpunkt Indre By’s inspirationskatalog Roser til byen.

Du kan også se et oplæg om grønne facader med Anne Tange i Miljøpunkt Amagers temaside om grønne mødesteder. 

3. Fra græsørken til blomstereng

Ofte skal der ganske lidt til for at invitere turen indenfor og gøre en forskel for biodiversiteten. De fleste boligforeninger har områder med veltrimmede græsplæner, som nemt kan omdannes til bi- og sommerfuglevenlige blomsterenge. En blomstereng er med til at give byens insekter et solidt grundlag for føde. Og så er den en fryd for øjet med farverige blomster og giver et naturligt udtryk til ellers så kæmmede gårdhaver.

I behøver ikke et stort areal i gården for at anlægge en blomstereng. Få kvadratmeter i et hjørne kan også gøre det. Det gode ved en blomstereng er, at når først den er anlagt, kræver den kun en smule vedligehold. Og har man naboer eller en grundejer, som bedst kan lide at det ser ordentligt og veltrimmet ud, kan man med fordel udvælge et mindre stykke af græsplænen og så slå græsset rundt om. Det får det til at se mere anlagt og mindre vildt ud. 

Danmarks Naturfredningsforening har lavet en guide til, hvordan I anlægger en blomstereng og forbereder jorden. Se guiden her.

Det er heller ikke helt ligegyldigt, hvad I sår i jeres blomstereng. Selvom det kan være fristende at plante eksotiske planter, vil det ofte være bedst for biodiversiteten med en lokal blomsterflora. I kan læse mere om valg af sorter her.

4. Fortovshaver og plantekasser

I kan også lave et grønt åndehul i byrummet foran jeres bygning. Med en fortovshave kan I stille plantekasser, krukker og måske en bænk op af jeres husfacade, og skabe en grøn oase til glæde for både jer selv og forbipasserende.

Hvis I vil lave en fortovshave, skal I søge huske at søge tilladelse ved Københavns Kommune. Ansøgningen er især til for, at kommunen har kontaktoplysninger på en ansvarlig for plantekasserne og kan bedømme, om opstillingen vil være til gene for trafikken.

Kommunen er i de fleste tilfælde grundejer af fortovet ved jeres ejendom, men hvis der opstår et uheld pga. de krukker, bede e.lign. der er opsat, er det boligforeningens eller den private grundejers forsikring, der skal dække skaderne. Det er også boligforeningens ansvar at holde de grønne løsninger på fortovet pæne og rene.

I kan læse mere om tillaldelser, ansvar m.m. i Københavns Kommunes guide til fortovshaver.

I kan selvfølgelig også opsætte plantekasser og krukker inde i gården – evt. med spiselige planter og krydderurter. Det kan være en god og nem måde at give plads til mere natur og biodiversitet, uden at skulle bryde en masse asfalt op.

5. Frodige altaner

Er du den heldige ejer af en altan, er der faktisk en hel del, du kan gøre for at hjælpe byens bier, sommerfugle og øvrige insekter. Ved at plante de rigtige planter på altanen, der blomstrer på forskellige årstider, giver du både dig selv noget rart at kigge på samtidig med, du laver et spisekammer for en masse insekter. 

Danmarks Naturfredningsforening har lavet en altan-guide, hvor du kan læse alt om, hvilke planter, der er mest optimale for at få en insektvenlig altan.

Ligger din altan i skygge, er der heldigvis også en lang plasteliste til skyggefulde steder. Læs mere here.

Det er også en god ide at lave bosteder til bier og sommerfugle, så de har mulighed for at formere sig. De fleste vilde bier flyver f.eks. kun 300 – 500 m fra deres rede. Derfor har de brug for både bolig og mad (pollen og nektar) indenfor den radius, for at kunne overleve. Et insekthotel kan købes forholdsvis billigt, og sommerfugle lægger æg i nogle bestemte værtsplanter, som er beskrevet i artiklen ovenfor. Du kan også bygge dit eget insekthotel.

Hvis det specifikt er bier, du gerne vil have boende, giver denne artikel en masse gode ideer til, hvordan du får dem til at flytte ind på din altan.

Mere inspiration

  • Miljøstyrelsens hjemmeside kan du læse mere om, hvad man selv kan gøre for at styrke biodiversiteten, der hvor man bor. I kan f.eks. også placere en bunke sten et solrigt sted i gården, som kan skabe små lommer af skygge og være levested for mindre dyr og insekter. Og I kan lave bunker af grene og kviste, kvashegn, insekthoteller, redekasser m.m.
  • Bygningsfornyelsen i Københavns Kommune har lavet kataloget Grønne løsninger – Fem greb til en grønnere storby, hvor du kan læse mere om forskellige begrønningsprojekter, herunder regnvandshåndtering, grønne tage og grønne facader.
  • Ovre hos TagTomat kan du blive klogere på bl.a. sædskifte og blandingskultur, og få ideer til, hvordan du kan bruge naturen som udgangspunkt, når du skal vælge planter til dine altankasser eller fortovsbede.

Det øverste foto er fra TagTomats gårdhave på Nørrebro

Læs også:

Affald og ressourcer Guide Nyhed

Guide til et bæredygtigt tøjforbrug

Tøjindustrien er en af de mest forurenende industrier i verden - både når det kommer til forurening, ressourceforbrug og CO2-udledning. Samtidig er vores forbrug af tøj et af de områder, hvor vi som borgere og forbrugere kan ændre vores vaner her og nu, og dermed markant nedsætte vores personlige klima- og miljøaftryk.

Guide Nyhed

Guide: Hold sommerferie lokalt

Turen går til Østerbro! Staycation er bæredygtig ferie så det batter, og så er det en unik mulighed for at komme ned i gear og opleve sin by på nye måder. Her er en sommerguide til Østerbros og Nordhavns mange skønne ferieoplevelser, så du kan få inspiration til din lokale og bæredygtige sommerferie.

Guide Nyhed

Guide: Sommer på Østerbro

Turen går til Østerbro! Staycation er bæredygtig ferie så det batter, og så er det en unik mulighed for at komme ned i gear og opleve sin by på nye måder. Læs årets sommerguide til Østerbros og Nordhavns mange skønne og bæredygtige ferieoplevelser her.

Seneste nyt

Instagram