Sådan får du mere biodiversitet på altanen

Guide

Drømmer du om en vild og frodig altan, som myldrer af liv? Og vil du være med til at hjælpe byens sommerfugle, bier og insekter? Vi har samlet 7 gode råd til, hvordan du får mere biodiversitet på altanen. 

Biodiversiteten er under enormt pres, og insekter, sommerfugle og bier uddør som aldrig før. De mangler ganske enkelt steder at bo og mad at spise.

Heldigvis behøver egnede levesteder ikke at fylde mange kvadratmeter. Så har du en lille altan, en tagterrasse eller en grøn plet i gården, kan du faktisk gøre en stor forskel for den lokale biodiversitet ved at indrette den på en måde, så der også er plads til byens sommerfugle, biller, svirrefluer og vilde bier – og hvem ved, måske endda en flagermus eller to.

Og lige netop nu, hvor foråret banker på døren og mange af byens insekter vågner af deres vinterhi, er et oplagt tidspunkt at gå i gang. Derfor har vi samlet 7 gode råd til, hvordan du får mere biodiversitet på altanen. Læs dem her.

1. Plant mange forskellige blomster

Vil du hjælpe byens insekter og sommerfugle, handler det først og fremmest om at indrette din altan med en masse altankasser, potter og krukker, og dernæst plante en mangfoldighed af forskellige blomster.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er et af de store problemer, at den danske natur er blevet for ensformig. Der er ikke længere plads til mange forskellige planter, og det går udover de insekter, der er knyttet til en bestemt planteart. En af de vigtigste ingredienser til en insektvenlig altan er derfor en mangfoldighed af forskellige, blomstrende planter. Så er der nemlig føde og levesteder til mange forskellige insekter og sommerfugle.

Det kan du læse meget mere om hos Danmarks Naturfredningsforening her: ”Gør din altan til et blomsterparadis: Plant til sommerfugle og bier”

Et af de store problemer for biodiversiteten er, at den danske natur er blevet for ensformig. Derfor kan du hjælpe ved at plante en mangfoldighed af forskellige blomster. Foto: Miljøpunkt Østerbro

2. Vælg hjemmehørende arter

Danske insekter og sommerfugle har over tusindvis af år tilpasset sig til at leve på og af danske planter. Mange sommerfugle lægger kun æg på ganske bestemte planter og deres larver trives ligeledes bedst på disse planter. Derfor er det en god ide at gå efter planter, der er naturligt hjemmehørende i Danmark. De fleste steder kan man købe frøblandinger med hjemmehørende, dansker arter. Men du kan også selv samle frø fra f.eks. vejkanter. Så ved du i hvert fald, at planten findes lokalt.

Husk at være opmærksom på, om din altan ligger i skygge eller sol, i læ eller vind, og sørg for at vælge planter, der trives godt under lige netop de forhold.

TagTomat har lavet en god liste over hjemmehørende planter til hhv. den solrige, den skyggefulde eller den vindomsuste altan, som du kan se lige her: ”Plantevalg til din altan”

Du kan plante direkte i plantekasser og krukker, så snart det er varmt nok i vejret. Eller du kan tage forskud på foråret og forspire inderfor i vindueskarmen. Foto: Miljøpunkt Østerbro

3. Vælg planter, der blomstrer på forskellige årstider

Sørg for at der er mad til insekterne og sommerfuglene hele året og vælg planter, der blomstrer på forskellige årstider. I det tidlige forår vågner bl.a. humlebierne af deres vinterhi, og her kan du give dem en stor hånd ved at plante tidlige forårsblomster på altanen. Det kan f.eks. være løgplanter som krokus, perlehyacinter, scillaer og påskeliljer.

Har du haft løgplanter stående indenfor hen over vinteren, kan du med fordel genbruge løgene, efter blomsterne er visnet, og plante dem ud på altanen. Det kan du læse mere om her: ”Bier er vilde med blomsterløg: Derfor skal du plante dem ud” 

Gode insektvenlige sommerblomster er f.eks. jordbær, buske med bær og frugter, stauder som f.eks. røllike, blåhat og kællingetand, og krydderurter som salvie, timian og merian. Du kan faktisk også finde enkelte planter, som blomstrer helt ind i efteråret. Det gælder f.eks. efeu og hedelyng, der begge er populære hos bier og svirrefluer. Gedeblad, solhat og verbena blomstrer også sent på året.

Se mange flere forslag til planter, der blomstrer på forskellige årstider, hos Samvirke her: “Sådan får du masser af liv og sommerfugle på altanen og i den lille have” 

4. Byg (eller køb) et insekthotel

Mange insekter har brug for et sted at overvintre, når det bliver koldt. Det gælder f.eks. vilde bier, biller og mariehøns. Her kan et insekthotel på altanen være en stor hjælp. Insekthoteller kan se ud på mange forskellige måder, og du kan både købe et færdiglavet, eller bygge et selv. Der findes masser af byggevejledninger på nettet, og det behøver ikke at være særlig kompliceret. Mange af materialerne har du måske allerede derhjemme.

Se f.eks. denne guide hos Danmarks Naturfredningsforening: “Sådan bygger du insekthoteller til din have”

Det kan også være en god ide at holde igen med lugejernet og oprydningen i plantekasserne om efteråret. Nogle af planterne kan måske være værtsplanter for f.eks. sommerfuglelarver hen over vinteren. Så når du ’rydder op’ i plantekasserne, risikerer du at fjerne sommerfuglenes små æg og larver.

At plante på altanen eller i plantekasser er en skøn aktivitet sammen med børn. Foto: Miljøpunkt Østerbro

5. Sæt redekasser op til flagermus

Flagermus har faktisk ikke noget imod at bo helt tæt på mennesker. Når flagermusene går i hi om vinteren, overvintrer de gerne på utætte loftsrum eller i gamle huse med sprækker og revner. Men i dag er der ikke mange utætte gamle huse tilbage, og der er også mangel på gamle hule træer. En flagermuskasse kan derfor være med til at give de små flyvende pattedyr et tiltrængt sted at yngle og hvile om sommeren, og måske endda overvintre om vinteren.

Ligesom med insekthoteller kan du enten købe eller selv bygge flagermuskassen. Kassen skal hænge i mindst fire meters højde og må ikke hænge i direkte sollys – så bliver det for varmt om sommeren.

Læs hvordan du bygger en flagermuskasse hos Naturfamilier her: ”Byg en flagermuskasse” 

6. Sæt en skål vand frem

Alt levende har brug for vand, og det gælder også sommerfugle, insekter, og bier.

Det er derfor en god ide at huske at sætte en lille skål med vand frem på altanen. Det kan f.eks. være et lille fad eller en underskål. Sørg for at der er en lille kant at sidde på, eller læg et par sten eller et stykke træ i bunden. Så har insekterne noget at kravle op på, hvis de skvatter i.

Du kan sagtens få en vild og frodig taghave eller altan, selvom du bor midt på stenbroen. Foto: Miljøpunkt Østerbro

7. Undgå brug af sprøjtemidler

Ukrudtsmidler og sprøjtegifte dræber ikke kun uønsket ukrudt og skadedyr. De rammer hele økosystemet i haven eller på altanen, og er samtidig farlige for både grundvandet og vores egen sundhed.

Danmarks Naturfredningsforening har lavet en guide til, hvordan du får en smuk have eller altan helt uden brug af sprøjtegift, inkl. tips til hvordan du ellers kan slippe af med ukrudt, snegle eller bladlus: ”Sådan får du en giftfri have”

Du kan også tilmelde din vilde altan projektet Slip Haven Fri. Så får du vejledning til mere biodiversitet på altanen, og du får også en flot sticker, der viser, at du hjælper biodiversiteten på vej.

Læs meget mere om hvad du kan høre for biodiversiteten, der hvor du bor, på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Læs også:

Affald og ressourcer Guide Nyhed

Guide til et bæredygtigt tøjforbrug

Tøjindustrien er en af de mest forurenende industrier i verden - både når det kommer til forurening, ressourceforbrug og CO2-udledning. Samtidig er vores forbrug af tøj et af de områder, hvor vi som borgere og forbrugere kan ændre vores vaner her og nu, og dermed markant nedsætte vores personlige klima- og miljøaftryk.

Guide Nyhed

Guide: Hold sommerferie lokalt

Turen går til Østerbro! Staycation er bæredygtig ferie så det batter, og så er det en unik mulighed for at komme ned i gear og opleve sin by på nye måder. Her er en sommerguide til Østerbros og Nordhavns mange skønne ferieoplevelser, så du kan få inspiration til din lokale og bæredygtige sommerferie.

Guide Nyhed

Guide: Sommer på Østerbro

Turen går til Østerbro! Staycation er bæredygtig ferie så det batter, og så er det en unik mulighed for at komme ned i gear og opleve sin by på nye måder. Læs årets sommerguide til Østerbros og Nordhavns mange skønne og bæredygtige ferieoplevelser her.

Seneste nyt

Instagram