Derfor skal du fyre din brændeovn

5. november 2021 | Artikel

December står for døren, og hvem får så ikke lyst til at tænde op i brændeovnen og sætte sig foran ilden med en kop varm kakao?  Det er hyggeligt at tænde op i brændeovnen. Men hyggen kommer også med en pris, så det kan være en god ide at nøjes med uldsokker – og den varme kakao.

Røgen, der kommer op af skorstenen, indeholder nemlig sundhedsskadelige partikler, der sætter sig i vores krop og i værste fald kan føre til sygdomme som KOL, astma og kræft. Faktisk anslås røg fra brændeovne at være den største lokale kilde til luftforurening i København.

Har du en brændeovn derhjemme? Så er det måske nu, du skal overveje at give stuens hyggespreder den kolde skulder. 

Den usynlige dræber

Tallene taler deres tydelige sprog, når det kommer til konsekvenserne af luftforurening – og de er bestemt ikke hyggelige. Hvert år anslås luftforurening at være skyld i omkring 440 for tidlige dødsfald og 421.000 sygedage – alene i Københavns Kommune. Det svarer til 12 procent af alle for tidlige dødsfald blandt københavnerne.

Størstedelen af de skadelige partikler er blæst hertil fra udlandet. Men der findes også lokale kilder til luftforurening. Krydstogtskibe, knallerter, biler – særligt dieselbiler – og ikke mindst brændeovne udsender alle farlige partikler, der er med til at forurene luften. Og den lokale luftforurening har stor betydning, når vi cykler på arbejde, går tur med barnevognen eller står og venter på bussen.

Derfor gør det en forskel for luftkvaliteten, når vi hver især vælger at lade bilen stå eller sender brændeovnen på pension. Selvom der kun er ca. 16.000 brændeovne i København, anslås brændefyring nemlig at være den største lokale kilde til luftforurening – stærkt efterfulgt af vejtrafikken.

Gamle brændeovne er værst

Er du ikke helt klar til at sige farvel til stuens hyggespreder? Så kan du også vælge at udskifte til en nyere – og måske endda Svanemærket – model. En gammel brændeovn udleder i gennemsnit tre-fem gange så mange partikler som de nyere modeller.

Fra 2022 træder desuden ny lovgivning i kraft, der gør at man ved boligkøb har pligt til at skrotte eller skifte brændeovnen, hvis den er fra før 2003. Læs mere her

Derudover kan du også mindske partikeludledningen ved at fyre korrekt (fra toppen og ned – ligesom et stearinlys) og ved altid at bruge tørt, rent brænde. Læs mere her

Læs også:

Artikel

Seks arter, der har brug for mørke

Gennem de sidste 100 år er mængden af kunstigt lys mangedoblet. Vi har lys i husene, på bilerne, i parkerne og i gadelamperne. Men når mørket forsvinder, har biodiversiteten det svært. Mange dyr, planter og insekter er nemlig afhængige af vekselvirkningen mellem dag og nat, lys og mørke. 

Luftforurening

Forurening fra brændeovne

Brændeovnen spreder ikke kun hygge, men også skadelige partikler, der forurener luften i byen og bidrager til global opvarmning. Derfor arbejder vi i Miljøpunkt Østerbro med at informere om de negative konsekvenser ved brændefyring.

Luftforurening

Grøn mobilitet

Miljøpunkt Østerbro arbejder for en by med mindre biltrafik og bedre forhold for cyklister og gående. Vi udlåner bl.a. ladcykler til borgere på Østerbro, samt arbejder for at indføre trafikøer i København.

Seneste nyt


Warning: implode() [function.implode]: Invalid arguments passed in /var/www/miljopunktosterbro.dk/public_html/wp-content/plugins/facebook-pagelike-widget/fb_class.php on line 44

Følg os på Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram