Sådan fyrer du venligt

25. november 2020 | Guide

Brændeovnen spreder hygge i ca. 750.000 hjem i Danmark. Men den er er også en værre klima-skurk, der står for hele 70% af den samlede danske partikeludledning. Se, hvad du selv kan gøre, for at begrænse de sundhedsskadelige partikler.

Knitrende flammer i pejsen er for mange lig med den ultimative hygge. De fleste anser brændeovnen for en ’hyggestation’. Men hyggen har store omkostninger for den luft, vi indånder. Det estimeres, at brændefyring er skyld i ca. 550 for tidlige dødsfald om året i Danmark, og røgen fra brændeovnen anses som vores største kilde til forurening.

Der er hjælp at hente

Vidste du, at du kan fjerne en stor del af de sundhedsskadelige partikler i røgen fra din brændeovn ved korrekt optænding eller ved udskiftning til en nyere brændeovn? De sundhedsskadelige stoffer dannes nemlig, fordi forbrændingen ikke er optimal. Allerværst er det, når brændet er vådt, hvis der fyres med andet end træ eller ved for lidt lufttilførsel.

Der findes både vejledning og økonomisk støtte til dig, som ønsker at fyre med omtanke.

Trænger din brændeovn til at blive udskiftet?

Selvom din brændeovn ikke øjensynligt fejler noget, ændrer brændeovnens ydeevne og risiko for forurening sig gennem dens livscyklus. Andre produkter så som biler, opvaskemaskiner, computere etc. bliver udskiftet meget oftere og derved sikres en teknologisk opdatering. Men en brændovn, der er ti år, er da ikke særlig gammel – vel?

Svaret er jo! Brændeovne, der er mere end ti år gamle, er ofte dyre i drift. Ældre brændeovne er nemlig langt mere sultne! Man kan i gennemsnit spare så meget som 20 procent på brændet ved at udskifte en gammel brændeovn med en ny.

Der er omtrent 200.000 brændeovne i dag som er fra før 1995. Er du ejer af en af disse?

Der findes en ordning, hvor brændeovnsejeren kan få en skrotpræmie på 2.000 kroner for at skille sig af med sin brændeovn fra før 1995. Læs mere om ordningen her. 

Tips til korrekt fyring

Du kan fjerne en betydelig mængde af de skadelige partikler i røgen ved korrekt fyring. Her er fire gode tips:

Z

Tænd fra toppen

Placer to stykker brænde i bunden. Ovenpå stables pindebrænde i lag. Husk at sørge for, at der er luft imellem! Flammerne skal arbejde sig oppefra og ned. Ligesom et stearinlys!

Z

Brug tørt træ

Fyr altid kun med træ og undgå affald, reklamer, behandlet træ mv. Træet, du bruger, skal være opbevaret korrekt, så det er helt tørt. Vådt træ ryger nemlig for meget.

Z

Rigelig luft

Sørg for at der er rigeligt luft, indtil flammerne får ordentlig fat. Skru først ned for luften, når flammerne bliver lysere. Sørg for at fyre lidt ad gangen og brug ikke for store stykker træ.

Z

Røgen skal næsten ikke ses

Prøv at gå udenfor og sikre dig, at der hverken er for meget røg eller, at det lugter for meget. Hvis røgen er mørk og tæt, er dette et tegn på uhensigtsmæssig fyring.

Se også Bonderøvens guide til korrekt optænding:

Home Party

Hvis i er mindst 10 personer, kan i få gratis besøg af en skorstensfejer, der kommer og fortæller om, hvordan man fyrer korrekt. Inviter dine naboer, din boligforening og dine venner med og lær mere af en ekspert på området. Læs mere om tilbuddet her.

Kan du klare dig med mindre pejsehygge?

Det er relevant at overveje, hvor tit, der skal tændes op i hjemmet i en tid, hvor problemet med luftforurening er mere relevant end nogensinde. Kan du klare dig med halvt så mange aftener med pejsehygge? Måske er det endda tåleligt at gå helt ned til en tredjedel? Hvis du fyrer med omtanke, er der stor miljøgevinst at hente, til glæde for både dine naboer og kloden.

Kilder: Miljø- og fødevareministeriet og IDA

Læs også:

Affald og ressourcer Guide Nyhed

Tips til en mere bæredygtig jul

Julen står for døren, og der er heldigvis mange små håndtag, du kan skrue på, for at gøre juletiden lidt mere bæredygtig - uden at gå på kompromis med hyggen. Vi har samlet nogle tips til en god, hyggelig og grøn jul. Læs om økologiske juletræer, klimakærlig julemad, genbrugelig gaveindpakning, kreative julegaver og meget mere.

Guide

Vores bedste sanketips til november

Efteråret er fuld i gang, bladene falder af træerne, og det hele kan virke lidt dødt og gråt. Men hvis du ved, hvor du skal kigge, og hvad du kigger efter, er der faktisk mange gode, sjove og smagfulde lækkerier at finde i bynaturen og i områderne omkring. Her er vores forslag til fire planter, som du kan tage ud og sanke i november.

Artikel

Landstrøm til krydstogtskibe i København

Hele sommeren ligger store krydstogtskibe til kaj ved bl.a. Langelinie. Men et enkelt krydstogtskib forurener lige så meget som 5.500 biler – hvert eneste sekund! Læs om luftforurening fra krydstogtskibe, og hvordan landstrøm kan være med til at løse problemet.

Seneste nyt

Instagram