Guide: Sådan får du rene hænder uden uønsket kemi

15. oktober 2020 | Guide

Vi bruger mere sæbe, sprit og håndcreme end vi plejer, og det udsætter os for flere kemiske stoffer end normalt. Hvad betyder det for vores sundhed? Vi har talt med Forbrugerrådet Tænk Kemi om god kemi og håndhygiejne, og hvordan vi passer på både vores hud og miljøet – og ikke mindst hinanden.

Kemi i hverdagen

Vi udsættes for en masse kemi fra flere forskellige kilder hver dag. Der er kemi i vores møbler, tøj og plejeprodukter – ja, selv i den mad, vi spiser. Ikke al kemi er problematisk kemi. Og selvom de enkelte kemiske stoffer ikke hver for sig udgør en risiko, kan det være problematisk med den samlede ”cocktail” af kemikalier, som vi konstant udsættes for i vores hverdag.

Sæbe, creme og andre plejeprodukter kommer i mange varianter, hvor nogle indeholder allergifremkaldende parfumer eller konserveringsmidler, og/eller hormonforstyrrende stoffer og parabener.

Vi har talt med Christel Søgaard Kirkeby fra Forbrugerrådet Tænk Kemi, for at få enkle råd til at passe godt på både hud og miljø.

Christel Søgaard Kirkeby, skal vi være bange for at udvikle allergi af al den håndvask, vi praktiserer i øjeblikket?

Heldigvis er det ikke sådan, at fordi du bruger en håndsæbe med uønsket kemi én gang, så får du allergi. Det handler om, hvor meget du bliver udsat for de her stoffer, hvor tit og i hvor store koncentrationer, samt om det bliver på huden i længere tid, forklarer Christel Søgaard Kirkeby. Og derfor er kemi i plejeprodukter noget vi bør være særligt opmærksom på generelt – også i denne tid med hyppig håndvask og afspritning.

Jo mere, du vasker hænder, jo vigtigere er det, at du bruger en håndsæbe, der er uden f.eks. parfume eller allergifremkaldende konserveringsmidler. Har du først fået allergi, så er det livsvarigt. Det kan man ikke komme af med igen, siger Christel Søgaard Kirkeby.

Hvordan kan vi vælge produkter med mindre og bedre kemi?

En god retningslinje er altid at gå efter Svanemærket, for så er der taget hensyn til miljødelen og f.eks. en række hormonforstyrrende stoffer, og så at kombinere det med et allergimærke, f.eks. Den blå krans.

Må der gerne være parfume i Svanemærkede produkter?

Svanemærkede produkter udelukkede nogle parfumestoffer, men kan stadig indeholde parfume, som kan være allergifremkaldende – også hvis duftstofferne er naturlige eller økologiske. Det er derfor godt at kombinere Svanemærket med et allergimærke, eller vælge en uparfumeret udgave, siger Christel Søgaard Kirkeby.

Jeg kan også anbefale at downloade Kemiluppen, så du kan scanne stregkoden på din håndsæbe og se om produktet indeholder uønsket kemi, parfume eller miljøbelastende stoffer.

Den øgede håndvask har for mange givet problemer med tørre, røde og irriterede hænder. Hvordan kan vi bedst beskytte vores hud?

Røde, sprukne hænder skal beskyttes, siger Christel Søgaard Kirkeby og forklarer:

Selvom du bruger en håndsæbe, der er Svanemærket og Astma-Allergi mærket, så indeholder den stadig vaskeaktive stoffer, som fjerner noget af hændernes naturlige fedt. Det er de samme sæbestoffer, som er med til at slå Coronaen ihjel. Så det er klart, at meget håndvask kan give irriterede hænder. Derfor er det en rigtig god ide at bruge en håndcreme, så hænderne får tilføjet noget af det her fedt igen, afslutter Christel Søgaard Kirkeby.

5 gode tips

Der er flere apps, miljømærkninger og husrådstips, der kan hjælpe dig med at passe på både din sundhed og miljøet, når du vasker hænder. Få et overblik her:

1. Vælg blomsten eller svanen

Svanemærket er det nordiske miljømærke og Blomsten er EU’s miljømærke. Certificeringen sikrer, at produktet er fri for hormonforstyrrende stoffer, og at indhold og emballage belaster miljøet mindst muligt både i produktion og ved brug. Miljømærkede produkter kan dog stadig indeholde parfume, som kan være allergifremkaldende – også selvom duftstofferne er naturlige eller økologiske.

2. Vælg Den Blå Krans

Den Blå Krans sikrer mod indhold af astma- og allergifremkaldende stoffer, og må f.eks. ikke indeholde parfume. Så hvis du vælger en sæbe med både krans og svane, får du mindst mulig unødvendig kemi med hjem.

3. Download Kemiluppen

Er du i tvivl om det, du har stående hjemme på hylden, eller hvad du skal vælge i butikken, så har Forbrugerrådet Tænk Kemi udviklet en gratis app, Kemiluppen. Med appen kan du scanne stregkoden og se om produktet indeholder uønsket kemi, parfume eller miljøbelastende stoffer.

4. Pas godt på dine hænder

Røde og irriterede hænder skal have tilført ekstra fedt. Håndcremer kan, ligesom sæber, fås med både Svanemærket/Blomsten og Den Blå Krans. Du kan også afprøve nogle af de mange husråd, der findes til hudpleje. F.eks. kan du prøve at smøre dine hænder ind i kaffegrums for at give huden et beskyttende fedtlag, eller benytte ren, rå sheasmør fremfor en creme.

5. Vær opmærksom på håndspritten

Den lille spray eller flaske er god at have ved hånden, når du ikke har adgang til vand og sæbe. Og er du (eller dit barn) meget generet af røde og irriterede hænder, må du gerne erstatte et par håndvaske med en god gang håndsprit. Men vær opmærksom på, hvilken håndsprit du køber. Siden Coronakrisen brød ud, har Miljøstyrelsen trukket en del produkter tilbage, fordi produktet indeholdt farlige kemikalier eller virksomheden ikke havde dokumenteret, at produktet virkede. Se en liste over de tilbagetrukne håndspritprodukter her.

Man kan ikke få miljømærket håndsprit, men Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler at du går efter en håndsprit, der er uparfumeret og/eller allergimærket, og baseret på 70 til 85 procent alkohol (ethanol).

Læs også:

Guide

7 råd til et bæredygtigt tøjforbrug

Vi køber alt for meget nyt tøj – og smider alt for meget tøj ud igen, længe før det er slidt op. Og det har store konsekvenser for både klima og miljø. Læs guiden og få 7 gode råd til, hvordan du går dit tøjforbrug efter i sømmene og får en mere bæredygtig garderobe.

Guide

Guide: Sommer på Østerbro

Turen går til Østerbro! Staycation er bæredygtig ferie så det batter, og så er det en unik mulighed for at komme ned i gear og opleve sin by på nye måder. Læs årets sommerguide til Østerbros og Nordhavns mange skønne ferieoplevelser og få inspiration til din lokale og bæredygtige sommerferie.

Guide

5 ideer til mere biodiversitet i boligforeningen

Grønne tage, bivenlige blomsterenge og frodige altaner. I boligforeningen kan I give plads til byens dyr og planter på mange forskellige måder - til glæde for både jer selv og den lokale biodiversitet. Læs guiden og få inspiration til tiltag, der kan gøre jeres gård, facade eller fortov lidt grønnere.

Seneste nyt

Følg os på Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram