Klimatilpasning på Østerbro

Tænk klimaet ind i byfornyelsen

Skt. Kjelds Kvarter på det ydre Østerbro har i flere år været eksperimentarium og udstillingsvindue for klimatilpasning og grøn byfornyelse under navnet Klimakvarter. Gader, gårdhaver, rundkørsel og pladser er omlagt til bedre at kunne håndtere vandet fra voldsomme regnskyl, så vores bydel ikke står under vand som i sommeren 2011. Samtidig er naturen i højere grad tænkt ind i byrummet, f.eks. på Skt. Kjelds Plads og Tåsinge Plads. Her er oprettet regnvandsbede og andre grønne arealer, som både forbedrer livskvaliteten i byen og gør byen mere robust overfor skybrud og tørke.

Andre klimatilpasningsprojekter på Østerbro er f.eks. etableringen af en skybrudstunnel under Strandboulevarden, der skal lede bydelens overskydende regnvand ud i havnen, samtidig med at der etableres et grønt og klimatilpasset parkstrøg. Hele projektet forventes færdigt i 2022.

Bliv klogere på klimatilpasning

I Miljøpunkt Østerbro holder vi årligt 1-2 guidede ture i Klimakvarter, hvor interesserede kan høre mere om bydelens forvandling fra asfaltørken til grøn og klimatilpasset oase. Derudover inviterer vi til faglige oplæg om klimatilpasning og skybrudssikring med fokus på lokale projekter på Østerbro. Vi vejleder også borgere og boligforeninger i, hvad man selv kan gøre for at skybrudssikre sit hjem eller sin bydel, f.eks. i form af grønne tage, grønne facader, fortovshaver, regnvandsbede osv.

Klimatilpasning på Skt. Kjelds Plads, foto: www.klimakvarter.dk

De første 10 cm vand

Løsningerne i Klimakvarter er store, dyre anlægsprojekter. Der er dog rigeligt med inspiration at hente fra de store projekter til mindre lokale projekter i gårde, haver, på fortov eller cykelskurets tag. Som beboer, boligforening eller virksomhed skal ens matrikel nemlig være klar til at håndtere de første 10 cm vand selv, hvis der skulle komme et kæmpe regnskyl. Derfor er det en god ide at gennemgå sin bolig eller boligforening inde og ude, og sikre at der er høje nok sokler ved nedgangen til en kælder, at der er hæld så vandet løber væk fra bygninger og at man har højvandslukke i kloakken. Download Bolius’ tjekliste til at sikre boligen mod oversvømmelse her.

Når der kommer meget vand på en gang –  f.eks. ved skybrud – bliver hele byens kloaksystem overbelastet. Og derfor kan det være en fordel at lede ekstra regnvand i regnvandstønder, fra tagrenden og direkte i plantekasser, have flere grønne tage og lave regnvandsbede med robuste planter, der både tåler lidt tørke og at stå under vand. En faskine, der opsamler regnvand i et hulrum under jorden, kan også være en god løsning nogle steder. Men i mange områder af byen står grundvandet så højt, at en faskine allerede vil være fuld.

Læs Miljøpunkt Indre By og Christianhavns guide til grønne facader her

Læs Miljøpunkt Østerbros guide til grønne tage her

Læs Miljøpunkt Amagers guide til grønne mødesteder her

Projektet er støttet af

Læs mere

ArrangementBynatur og klimasikring Nyhed

Plantelydvandring den 15. september

Kom med på en plantelydvandring i Kildevældsparken og dyk ned i planternes forunderlige verden og evne til at kommunikere gennem lyd. Vi lytter til naturens stemme med lydkunstner Julie Ayo, som en del af Åben Festival på Østerbro. Turen foregår søndag den 15. september kl. 12-15. Den er gratis men tilmelding er nødvendig, da der er et begrænset antal pladser. 

ArrangementBynatur og klimasikring

Nat i naturen: Sanselig flagermustur i Fælledparken

UDSOLGT! Men se ekstra tur.
Børn fra 8 år og op og deres forældre inviteres til en magisk aften i (tus-)mørket i Københavns største park, der er hjemsted for rigtig mange flagermus. Arrangementet foregår lørdag den 7. september kl. 20-22. Vi mødes ved Tårnlegepladsen, og slutter samme sted, hvor vi får noget varmt at drikke og en snack i skæret fra lysende lanterner.

Seneste nyt

Instagram