Sank på Østerbro
Valnødder, æbler, spisekastanjer og hyben. Hyldebær, havtorn og svampe. Det er efterår og det betyder, at der er masser af lækkerier, der bare venter på at blive høstet i dit lokalområde.
I september kan du f. eks. samle de lækreste havtorn i Tuborg Havnepark og på Nordhavnstippen. Læg dem i fryseren og brug dem hele vinteren på/i desserter, i salater og fiskeretter. De er spækket med C- vitaminer.
I Fælledparken kan du finde spisekastanjer, og på Lersø Park Allé kan du samle valnødder udenfor kolonihaverne.
Og du må gerne plukke, hvad der kan være i en hat! Det blev vedtaget i Skånske Lov fra ca. 1210, og det gælder stadigvæk. Skulle du ikke være i besiddelse af en passende hat til formålet, må du samle, hvad der kan være i en bærepose.
En anden tommelfingerregel er også, ikke at sanke nær tæt trafikerede områder og husk i øvrigt altid at skylle frugter og bær inden du spiser dem (svampe kan du børste let med en pensel).
Smag på naturen
Det er dejligt at samle urter. Man får en tættere oplevelse til naturen, når man nærstuderer, dufte og smager de forskellige arter. Og på Østerbro vrimler det med gode steder, hvor du kan plukke frugt og bær, nødder, svampe og urter. Vild Mad har lavet en app, der viser, hvor og hvad du kan finde af vildtvoksende lækkerier i dit nærområde. Læs om Vild Mad og hvordan du downloader deres app her.
Husk æblerne
Hvert år går millioner af ton frisk frugt til spilde i danske haver, fordi haveejerne ikke når eller kan spise hele høsten. Du kan låne et gratis æblemosteri i Miljøpunkt.
Her må du samle fra naturens spisekammer:
- Overalt i skove og andre naturområder, der er ejet af staten og kommunerne.
- I privatejede skove må du samle det, du kan nå fra stier og veje.
- Overalt på strande, men ikke i klitter.
- Langs veje og stier i det åbne land, men selvfølgelig ikke på dyrkede marker eller områder.
Læs mere om, hvorfor det er en god ide at sanke urter og ukrudt i byen i dette interview med Julie Swane, forfatter til bogen SANK, fra online magasinet Sustainable Living.
Kilde: Friluftsrådet ”Oplev mere – brug naturen”

Læs også:
Oplev Nordhavnstippen
Hvad sker der, når naturen får lov at overtage et forladt byområde? Det kan du opleve på Nordhavnstippen i Ydre Nordhavn. Her er vild natur, udsigt til Øresund og masser af sankemuligheder - og området ligger ikke mere end en cykeltur fra stenbroen.
Grønne fællesskaber på Østerbro
Brænder du for at gøre din bydel grønnere og mere bæredygtig? Vil du engagere dig i det lokale miljøarbejde? Se hvilke grønne fællesskaber, der allerede eksisterer på Østerbro og i Nordhavn, og som du kan blive en del af.
Egernskoven til debat
Egernskoven i Fælledparken har vakt debat, efter at Københavns Kommune er begyndt at pille de opsatte foderhuse ned. Men hvorfor kan det være problematisk at hænge egern- og fuglehuse op? Læs argumenterne her.