Sank på Østerbro
Valnødder, æbler, spisekastanjer og hyben. Hyldebær, havtorn og svampe. Det er efterår og det betyder, at der er masser af lækkerier, der bare venter på at blive høstet i dit lokalområde.
I september kan du f. eks. samle de lækreste havtorn i Tuborg Havnepark og på Nordhavnstippen. Læg dem i fryseren og brug dem hele vinteren på/i desserter, i salater og fiskeretter. De er spækket med C- vitaminer.
I Fælledparken kan du finde spisekastanjer, og på Lersø Park Allé kan du samle valnødder udenfor kolonihaverne.
Og du må gerne plukke, hvad der kan være i en hat! Det blev vedtaget i Skånske Lov fra ca. 1210, og det gælder stadigvæk. Skulle du ikke være i besiddelse af en passende hat til formålet, må du samle, hvad der kan være i en bærepose.
En anden tommelfingerregel er også, ikke at sanke nær tæt trafikerede områder og husk i øvrigt altid at skylle frugter og bær inden du spiser dem (svampe kan du børste let med en pensel).
Smag på naturen
Det er dejligt at samle urter. Man får en tættere oplevelse til naturen, når man nærstuderer, dufte og smager de forskellige arter. Og på Østerbro vrimler det med gode steder, hvor du kan plukke frugt og bær, nødder, svampe og urter. Vild Mad har lavet en app, der viser, hvor og hvad du kan finde af vildtvoksende lækkerier i dit nærområde. Læs om Vild Mad og hvordan du downloader deres app her.
Husk æblerne
Hvert år går millioner af ton frisk frugt til spilde i danske haver, fordi haveejerne ikke når eller kan spise hele høsten. Du kan låne et gratis æblemosteri i Miljøpunkt.
Her må du samle fra naturens spisekammer:
- Overalt i skove og andre naturområder, der er ejet af staten og kommunerne.
- I privatejede skove må du samle det, du kan nå fra stier og veje.
- Overalt på strande, men ikke i klitter.
- Langs veje og stier i det åbne land, men selvfølgelig ikke på dyrkede marker eller områder.
Læs mere om, hvorfor det er en god ide at sanke urter og ukrudt i byen i dette interview med Julie Swane, forfatter til bogen SANK, fra online magasinet Sustainable Living.
Kilde: Friluftsrådet ”Oplev mere – brug naturen”
Læs også:
Tips til en mere bæredygtig jul
Den første sne er faldet, og julepynt på gaderne og duften af gløgg på cafeerne minder os om, at julen er på vej. Men julen koster ikke bare mange penge, den sætter også et stort fodaftryk ift. ressourceforbrug, CO2-udledning og madspild. Så gør julen så grøn, som du kan. Her er et par tips til en mere bæredygtig jul, så du undgår den helt store forbrugsfest, uden at gå på kompromis med julehyggen. Vi har gode råd om klimakærlig julemad, genbrugelig gaveindpakning, kreative julegaver og meget mere.
Guide til et bæredygtigt tøjforbrug
Tøjindustrien er en af de mest forurenende industrier i verden - både når det kommer til forurening, ressourceforbrug og CO2-udledning. Samtidig er vores forbrug af tøj et af de områder, hvor vi som borgere og forbrugere kan ændre vores vaner her og nu, og dermed markant nedsætte vores personlige klima- og miljøaftryk.
Guide: Hold sommerferie lokalt
Turen går til Østerbro! Staycation er bæredygtig ferie så det batter, og så er det en unik mulighed for at komme ned i gear og opleve sin by på nye måder. Her er en sommerguide til Østerbros og Nordhavns mange skønne ferieoplevelser, så du kan få inspiration til din lokale og bæredygtige sommerferie.