Vores bedste sanketips til november
Efteråret er fuld i gang, bladene falder af træerne, og det hele kan virke lidt dødt og gråt. Men hvis du ved, hvor du skal kigge, og hvad du kigger efter, er der faktisk mange gode, sjove og smagfulde lækkerier at finde i bynaturen og i områderne omkring. Her er vores forslag til fire planter, som du kan tage ud og sanke i november.
"I skyggen vi vanke blandt lysgrønne strå, Sankt Hansurt vi sanke hvor blomsterne stå. Pæne lille urt står så rent og purt, står så frisk og grøn uformærkt i løn. Bag køkkenets række vi hensætte den, fra trælistens sprække den snor sig da hen. Hvis den fæster rod, bli´r vor skæbne god, dør den på sit sted, ak - da dør vi med."
Adam Oehlenschläger, 1803.
1. Sankthansurt
Det har været et mildt efterår, så du kan stadig nå at sanke sankthansurt! Urten har et sprødt bid og bruges som salat eller spinat. Find den blandt andet langs stranden og sank den ved at plukke bladene.
Men noget tyder på, at sankthansurten også har andre egenskaber end at være et friskt supplement til et måltid, som Oehlenschlägers digt antyder. Gammel folketro siger, at urten kan varsle fremtiden. Omkring Sankt Hans sættes et skud under loftbrædderne. Hvis skuddet vokser, tegner livet til at blive langt og godt. Hvis ikke, tegner fremtiden ikke godt. Metoden blev også brugt af den unge forelskede, der satte to skud op. Groede skuddene sammen, betød det ægteskab. Hvis ikke, gik relationen itu.
Og hvem sagde, at planter ikke kunne være eventyrlige?
2. Slåenbær
Kom afsted, lige inden frosten sætter sig! Brug bærrene til hjemmelavet snaps, men frys først ned i fire dages tid, så bitterstofferne omdannes til sukkerstoffer.
Selvom frugten bliver kaldt et bær, så er det faktisk en blomme. Den indeholder en del garvesyre, som er ufarligt, men ikke specielt velsmagende, og man kan føle, at alt mundvandet forsvinder, når de spises rå. Fuglene synes dog ikke, at det er et problem og spiser dem glædeligt hele vinteren. Så efterlad nogle til dem, så de kan få sig en vintersnack. Busken er en tornet og giver nemt rifter, så tag evt handsker med, når du plukker dem.
3. Fuglegræs
Kan findes året rundt. Er ikke græs, men en urt med fine små hvide blomster. Er lækker i en mild salat – og især lige efter et regnskyl. Find den i parker, på marker og langs vejkanter.
Som navnet antyder, har urten en relation til fugle. I gamle dage var den nemlig almindeligt brugt som foder til høns og andre burfugle. Urten har en let og ærteagtig smag, men man skal helst ikke spise mere end en håndfuld blade, da den indeholder saponiner, der kan give kvalme.
OBS: Spis ikke roden.
4. Gracilaria
Er du garv vinterbader eller har en viking gemt i dig, er der intet i vejen for at hoppe i et par vaders i november. Hvis det skal holdes friskt, kan det anbefales at have tangen i lidt havvand.
Gracilaria stammer oprindeligt fra Asien, og kan derfor betegnes som invasiv art. Derfor kan du plukke løs med god samvittighed. Den findes oftest på lavere vand (<2m), men kan nemt findes flydende rundt, efter turbulent vejr. Gracilaria har et sprødt, saltet bid og kan for eksempel bruges i stedet for nudler i en wokret.
Et par gode råd, inden du gi’r dig i kast med tang er: Aldrig spis opskyllet tang. Lad være med at høste efter et kraftig regnskyld eller nær udløb fra åer – og lær, hvor der er udløb fra rensningsanlæg. Udløb kan findes her (klik på værktøj i venstre side, vælg lagkatalog i bjælken øverst til venstre søg på udløb og vælg alle).
TIP: Vores naturvejleder Emil har spottet gracilaria ved Nordhavn!
Naturen er dit spisekammer – også i de mørke måneder
Denne guide er blot en inspiration til, hvad du kan sanke i november. Der er meget mere derude. Så på med de varme støvler og kom ud og opdag, hvad naturen har at byde på!
Læs også:
Guide til et bæredygtigt tøjforbrug
Tøjindustrien er en af de mest forurenende industrier i verden - både når det kommer til forurening, ressourceforbrug og CO2-udledning. Samtidig er vores forbrug af tøj et af de områder, hvor vi som borgere og forbrugere kan ændre vores vaner her og nu, og dermed markant nedsætte vores personlige klima- og miljøaftryk.
Guide: Hold sommerferie lokalt
Turen går til Østerbro! Staycation er bæredygtig ferie så det batter, og så er det en unik mulighed for at komme ned i gear og opleve sin by på nye måder. Her er en sommerguide til Østerbros og Nordhavns mange skønne ferieoplevelser, så du kan få inspiration til din lokale og bæredygtige sommerferie.
Guide: Sommer på Østerbro
Turen går til Østerbro! Staycation er bæredygtig ferie så det batter, og så er det en unik mulighed for at komme ned i gear og opleve sin by på nye måder. Læs årets sommerguide til Østerbros og Nordhavns mange skønne og bæredygtige ferieoplevelser her.