5 gode råd til et bedre indeklima
Stearinlys, brændeovne, madlavning og nye møbler. Luften i vores hjem er ofte mere forurenet, end vi tror. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at få et bedre indeklima – og løsningerne er ofte nemme, hvis man kender dem. Læs artiklen og få 5 gode råd til et bedre indeklima her.
Vi opholder os op til 90 procent af vores liv indendørs. Derfor er et godt indeklima afgørende for vores sundhed.
Den dårlige nyhed er, at forskning viser, at der er alt for mange helbredsskadelige partikler og kemikalier i vores boliger. Forureningen i boligerne stammer primært fra forureningskilder inde i boligerne så som stearinlys, madlavning, møbler, brændeovne m.v.
Den gode nyhed er, at siden vi selv skaber meget af det dårlige indeklima selv, så kan vi også gøre noget ved det. Og heldigvis er løsningerne ofte nemme, hvis man kender dem.
Derfor har Miljøpunkt Østerbro og Østerbro Lokaludvalg samlet 5 gode råd til et bedre indeklima, som du kan læse i artiklen her.
1. Send brændeovnen på pension
Selvom der kun er ca. 16.000 brændeovne i København, anslås røg fra brændeovne at være den største lokale kilde til luftforurening – stærkt efterfulgt af vejtrafikken.
Hvis du ikke er helt klar til at sige farvel til brændeovnen, så udskift den til en nyere og gerne Svanemærket – model. En gammel brændeovn udleder i gennemsnit tre-fem gange så mange partikler som de nyere modeller.
2. Luft ud med gennemtræk 2-3 gange dagligt
Gennemtræk fjerner tre gange så meget af den indendørs forurening som ét åbent vindue. Så lav gennemtræk 2-3 gange om dagen i 5-10 minutter – især om vinteren og lige inden sengetid.
3. Brug LED-lys i stedet for stearinlys
De hyggespredende lys afgiver samme type små sodpartikler som bilernes udstødningsgas, eller som vi indånder via passiv rygning. Lys, der er lavet af ren stearin eller soja afgiver også partikler, der forurener luften i hjemmet. Så brug færre stearinlys, og luft ud efter du har brugt dem.
4. Gør rent og tør støv af mindst en gang om ugen
Mange kemiske stoffer og farlige partikler ophobes i støv, der hvirvles op ved almindelig bevægelse og indåndes. Gør også hovedrengøring mindst én gang om året.
5. Køb brugt og lad nye ting dunste af før brug
Hvis du køber brugte møbler og ting, har de allerede afgivet de farlige partikler. Vask nyt legetøj, tøj og ting inden brug. Lad sofaer, madrasser og andre større ting dunste af, inden du bruger dem og husk at lufte ud, når du anskaffer nye ting.
Læs også:
5 ideer til mere biodiversitet i boligforeningen
Grønne tage, bivenlige blomsterenge og frodige altaner. I boligforeningen kan I give plads til byens dyr og planter på mange forskellige måder - til glæde for både jer selv og den lokale biodiversitet. Læs guiden og få inspiration til tiltag, der kan gøre jeres gård, facade eller fortov lidt grønnere.
Oplæg: En hverdag med sundere kemi
Kom til oplæg målrettet seniorer mandag den 7. marts kl. 13.00 - 14.30 hos Nabo Østerbro i Odensegade. Miljøpunkt Østerbro giver gode råd til en hverdag med et bedre indeklima, renere luft og mindre skadelig kemi. Tilmelding er ikke nødvendigt. Læs mere her.
Guide: Sådan sparer du på strøm og varme
Vasker du tøj om natten, og husker du at slukke for fjernsynet på stikkontakten? Har du styr på, hvordan radiatorerne skal indstilles for at varmen udnyttes bedst muligt? Vi har samlet 10 gode råd til, hvordan du bruger varme og strøm med omtanke - til glæde for såvel klima som pengepung.