5 gode råd til et bedre indeklima

21. marts 2022 | Guide

Stearinlys, brændeovne, madlavning og nye møbler. Luften i vores hjem er ofte mere forurenet, end vi tror. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at få et bedre indeklima – og løsningerne er ofte nemme, hvis man kender dem. Læs artiklen og få 5 gode råd til et bedre indeklima her.

 

Vi opholder os op til 90 procent af vores liv indendørs. Derfor er et godt indeklima afgørende for vores sundhed.

Den dårlige nyhed er, at forskning viser, at der er alt for mange helbredsskadelige partikler og kemikalier i vores boliger. Forureningen i boligerne stammer primært fra forureningskilder inde i boligerne så som stearinlys, madlavning, møbler, brændeovne m.v.

Den gode nyhed er, at siden vi selv skaber meget af det dårlige indeklima selv, så kan vi også gøre noget ved det. Og heldigvis er løsningerne ofte nemme, hvis man kender dem.

Derfor har Miljøpunkt Østerbro og Østerbro Lokaludvalg samlet 5 gode råd til et bedre indeklima, som du kan læse i artiklen her.

1. Send brændeovnen på pension

Selvom der kun er ca. 16.000 brændeovne i København, anslås røg fra brændeovne at være den største lokale kilde til luftforurening – stærkt efterfulgt af vejtrafikken.

Hvis du ikke er helt klar til at sige farvel til brændeovnen, så udskift den til en nyere og gerne Svanemærket – model. En gammel brændeovn udleder i gennemsnit tre-fem gange så mange partikler som de nyere modeller.

Læs også: “Derfor skal du fyre din brændeovn”

2. Luft ud med gennemtræk 2-3 gange dagligt

Gennemtræk fjerner tre gange så meget af den indendørs forurening som ét åbent vindue. Så lav gennemtræk 2-3 gange om dagen i 5-10 minutter – især om vinteren og lige inden sengetid.

3. Brug LED-lys i stedet for stearinlys

De hyggespredende lys afgiver samme type små sodpartikler som bilernes udstødningsgas, eller som vi indånder via passiv rygning. Lys, der er lavet af ren stearin eller soja afgiver også partikler, der forurener luften i hjemmet. Så brug færre stearinlys, og luft ud efter du har brugt dem.

4. Gør rent og tør støv af mindst en gang om ugen

Mange kemiske stoffer og farlige partikler ophobes i støv, der hvirvles op ved almindelig bevægelse og indåndes. Gør også hovedrengøring mindst én gang om året.

5. Køb brugt og lad nye ting dunste af før brug

Hvis du køber brugte møbler og ting, har de allerede afgivet de farlige partikler. Vask nyt legetøj, tøj og ting inden brug. Lad sofaer, madrasser og andre større ting dunste af, inden du bruger dem og husk at lufte ud, når du anskaffer nye ting.

Læs også:

Guide

7 råd til et bæredygtigt tøjforbrug

Vi køber alt for meget nyt tøj – og smider alt for meget tøj ud igen, længe før det er slidt op. Og det har store konsekvenser for både klima og miljø. Læs guiden og få 7 gode råd til, hvordan du går dit tøjforbrug efter i sømmene og får en mere bæredygtig garderobe.

Guide

Guide: Sommer på Østerbro

Turen går til Østerbro! Staycation er bæredygtig ferie så det batter, og så er det en unik mulighed for at komme ned i gear og opleve sin by på nye måder. Læs årets sommerguide til Østerbros og Nordhavns mange skønne ferieoplevelser og få inspiration til din lokale og bæredygtige sommerferie.

Guide

5 ideer til mere biodiversitet i boligforeningen

Grønne tage, bivenlige blomsterenge og frodige altaner. I boligforeningen kan I give plads til byens dyr og planter på mange forskellige måder - til glæde for både jer selv og den lokale biodiversitet. Læs guiden og få inspiration til tiltag, der kan gøre jeres gård, facade eller fortov lidt grønnere.

Seneste nyt


Warning: implode() [function.implode]: Invalid arguments passed in /var/www/miljopunktosterbro.dk/public_html/wp-content/plugins/facebook-pagelike-widget/fb_class.php on line 44

Følg os på Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram