Sådan sparer du på strøm og varme

Guide

Vasker du tøj på de rigtige tidspunkter, og husker du at slukke for fjernsynet på stikkontakten, så det ikke bruger strøm på standby? Har du styr på, hvordan radiatorerne skal indstilles for at varmen udnyttes bedst muligt? Priserne på el og varme stiger og stiger. Derfor har vi samlet 10 gode råd til, hvordan du bruger varme og strøm med omtanke – til glæde for såvel klima som pengepung.

5 gode energivaner

Strøm er en stor del af vores hverdag. Vi tænder for lyset og fjernsynet, oplader vores telefoner, sætter opvaskemaskinen over, vasker vores tøj – og tørrer det måske endda i tørretumbleren. Men har du styr på, hvordan du udnytter strømmen bedst muligt, og sørge for kun at bruge den strøm, du reelt har brug for?

Vi samlet 5 gode energivaner her, som du med fordel kan integrere i hverdagen. Måske kan du allerede sætte hak ud for nogle af dem?

1. Sluk for lyset

Måske det ældste – men også det bedste – energiråd. Sluk det lys du ikke bruger, udnyt dagslyset fra vinduerne, og vælg LED, næste gang en pære skal skiftes ud.

2. Drop stand-by

Sluk for stikkontakten, når du slukker for fjernsynet, anlægget eller spillekonsollen. Apparater på standby sluger strøm døgnet rundt og bruger energi (og penge) på ingenting.

3. Brug strøm på det rigtige tidspunkt

Gør det til en vane at sætte vasketøjet eller opvaskemaskinen over, når strømmen er billig. Det kan fx. være inden du går i seng. Strøm er typisk billigere om natten, hvor vindmøllerne stadig drejer, men færre bruger strøm, fordi de sover. Tjek elpriserne på www.sparenergi.dk

4. Vask ved lavere temperaturer

Vask almindeligt tøj ved 30 eller 40 grader, og undertøj ved 60 grader. Det er nok til at gøre tøjet både rent og hygiejnisk, og du sparer 40-50 procent af strømmen pr. vask. Husk også at fylde vaskemaskinen helt op.

5. Brug tørresnoren

Tørresnoren er din elregnings bedste ven. Undgå at bruge tørretumbler, hvis du har mulighed for at tørre tøjet udenfor. En gammel tørretumbler bruger strøm for ca. 18 kr. pr. gang. Tørrer du tøj to gange om ugen, koster det dig altså næsten 2000 kr. om året.

Kilder: bolius.dk, seas-nve.dk, elpris.dk, sparenergi.dk

Foto: istock

5 gode råd til at spare på varmen

Her er 5 gode råd til, hvordan du kan spare på varmen derhjemme.

1. Skru ned for varmen

Hvis du stiller termostaten på radiatorerne på mellem tre og fire, vil temperaturen ligger på mellem 19 og 22 grader. Hver grad betyder en stigning på fem procent rent prismæssigt.

2. Stil radiatorerne på det samme

Alle radiatorer i samme rum bør indstilles ens. Det er bedre og billigere med fire radiatorer, der varmer 25 procent, end en enkelt radiator, der bare buldrer derudaf.

3. Ingen ting på radiatorerne

Lad være med at stille sofaen lige op af radiatoren og ikke noget med at tørre tøj på dem. Hvis du dækker radiatorerne til, kommer varmen ikke ud i rummet, og du betaler for energi, du ikke får gavn af.

4. Luk radiatorerne, når du lufter ud

Det er vigtigt at lufte ud for at sikre et godt indeklima. Når du lufter ud om vinteren, bør du gøre det kraftigt og i kort tid. Og lukke radiatorerne imens. Ellers vil de registrere kulden og begynde at varme op.

5. Indstil fjernvarmeanlægget rigtigt

Sørg f.eks. for at tænde langsomt op om vinteren og at sommerlukke for anlægget om sommeren. Bestil evt. et varmetjek og få fjernvarmeanlægget tjekket efter af en VVS’er.

Du kan læse mere om fjernvarme og om optimering af fjernvarmeanlægget hos forsyningsselskabet HOFOR her.

Eller find flere gode energiråd hos Bolius eller Sparenergi.dk.

(Kilder: HOFOR, Bolius)

Grafik til køleskabet?

Hvis du vil have rådene på en let og overskuelig måde, har vi også lavet to grafikker, som du f.eks. kan printe ud og hænge op på køleskabet. Download dem her:

5 råd til at spare på varmen

5 gode energivaner

Læs også:

Guide

7 råd til et bæredygtigt tøjforbrug

Vi køber alt for meget nyt tøj – og smider alt for meget tøj ud igen, længe før det er slidt op. Og det har store konsekvenser for både klima og miljø. Læs guiden og få 7 gode råd til, hvordan du går dit tøjforbrug efter i sømmene og får en mere bæredygtig garderobe.

Guide

Guide: Sommer på Østerbro

Turen går til Østerbro! Staycation er bæredygtig ferie så det batter, og så er det en unik mulighed for at komme ned i gear og opleve sin by på nye måder. Læs årets sommerguide til Østerbros og Nordhavns mange skønne ferieoplevelser og få inspiration til din lokale og bæredygtige sommerferie.

Guide

5 ideer til mere biodiversitet i boligforeningen

Grønne tage, bivenlige blomsterenge og frodige altaner. I boligforeningen kan I give plads til byens dyr og planter på mange forskellige måder - til glæde for både jer selv og den lokale biodiversitet. Læs guiden og få inspiration til tiltag, der kan gøre jeres gård, facade eller fortov lidt grønnere.

Seneste nyt


Warning: implode() [function.implode]: Invalid arguments passed in /var/www/miljopunktosterbro.dk/public_html/wp-content/plugins/facebook-pagelike-widget/fb_class.php on line 44

Følg os på Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram